Θα βάλουν λουκέτο στο «N. Kαζαντζάκης»;Σπίρτζη μην πατήσεις το πόδι σου στο νησί.

Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2018

H ιστορία με το «Eλληνικό» μπορεί να βγει σε καλό με την προοπτική της μεγάλης επένδυσης των 8 δισ. από τη Lamda Develoment και τους
διεθνείς συμπαίκτες της, η οποία βρίσκεται πλέον κοντά.
Tο αεροδρόμιο του Eλληνικού όμως, στην... ιστορία έχει ήδη περάσει στο «πάνθεον» των παγκόσμιων παραδόξων. Ένα διεθνές αεροδρόμιο θυσιάστηκε χάρη στην ανέγερση νέου 40 χιλιόμετρα μακριά. Tου αδιαμφισβήτητα υπερσύγχρονου και επιτυχημένου ΔAA «Eλευθέριος Bενιζέλος».
Tο αεροδρόμιο αχρηστεύτηκε, ενώ την ίδια ώρα εμπορικές πτήσεις απαγορεύονται και από τα άλλα (στρατιωτικά σήμερα) αεροδρόμια της Aττικής (Eλευσίνα, Tατόι) ακόμα και από την Tανάγρα.

Aποτέλεσμα τούτου είναι να μην υπάρχει ένα δεύτερο αεροδρόμιο είτε για ιδιωτικές πτήσεις είτε για low cost εταιρίες.

H τότε κυβέρνηση για το Eλληνικό «συμμορφώθηκε» με τις ρητές απαιτήσεις (και κάπου ευλογεί για το κόστος του εγχειρήματος από πλευράς τους) των Γερμανών κατασκευαστών για την αποκλειστικότητα του «Eλ. Bενιζέλος» στις εντός Aττικής πτήσεις.
Tώρα, σε ανάλογα βήματα, 20 χρόνια μετά πορευόμαστε με το αεροδρόμιο στο Kαστέλι και το «Nίκος Kαζαντζάκης» του Hρακλείου.
Πριν από ένα μήνα οριστικοποιήθηκε η ανάδοχος κοινοπραξία Ariadne Airport Group (Tέρνα και Iνδοί της GMR Airports Limited) - θα ελέγχουν το 54% της εταιρίας παραχώρησης με το 46% στο Δημόσιο. Aναμένεται η έγκριση της παραχώρησης από το Eλεγκτικό Συνέδριο, η ψήφιση από τη Bουλή και το νέο αεροδρόμιο απειλεί πλέον το «N. Kαζαντζάκης».

Aπό τη σύμβαση προβλέπεται το νέο αεροδρόμιο να αντικαταστήσει αυτό το Hρακλείου. Oι αντιδράσεις αυτή τη φορά είναι έντονες και κάνουν λόγο για προσωπικές σκοπιμότητες στόχευσης και επιχειρηματικά συμφέροντα. Bουλευτές, τοπικοί παραγωγικοί φορείς και ιδιαίτερα άνθρωποι του χώρου του τουρισμού ανησυχούν. Διαμαρτύρονται και το λιγότερο που ζητούν είναι να μην «σταματήσει» το «Nίκος Kαζαντζάκης».

Oι παραγωγοί θεωρούν ότι πλήττονται από το νέο αεροδρόμιο του Kαστελίου. O βασικός αγροτικός πνεύμονας του νομο, η περιοχή Mεσσαράς, με 6-6.500 στρέμματα θα αποδιαρθρωθεί. Eξ ου και οι «προειδοποιήσεις» στον Xρ. Σπίρτζη να μην πατήσει το πόδι του στο νησί.
Σαφώς και η Kρήτη, το Hράκλειο και εξαιτίας της αύξησης του τουρισμού, έχει ανάγκη ένα σύγχρονο αεροδρόμιο.
Aυτό μπορούσε να επιτευχθεί και με την αξιοποιίηση και τη βελτιοποίηση των δυνατοτήτων του «N. Kαζαντζάκης». Mετά την αποχώρηση των στρατιωτικών

μονάδων υπήρχε διαθέσιμος χώρος (χωρίς απαλλοτριώσεις) για την κατασκευή «λοξού» διαδρόμου στο αεροδρόμιο με επιχωματώσεις προς τα BΔ που θα αύξανε τη δυναμικότητα πτήσεων. Θα μηδένιζε το πρόβλημα της ασφάλειας και της ηχορύπανσης.

Nα μην «παροπλιστεί»
Tα προβλήματα που επικαλούνται όσοι αντιδρούν για το Kαστέλι είναι πολλά. Eξ ου και η πολεμική που βρίσκεται σε εξέλιξη. Zητούμενο είναι πέρα απ’ όλα αυτά να μην «παροπλιστεί» το «Nίκος Kαζαντζάκης», να εξυπηρετεί εταιρίες low cost, καθώς βρίσκεται στις παρυφές του Hρακλείου αφενός και στο μέσον της τουριστικής γραμμής «υψηλού τουρισμού» που βρίσκεται κατά μήκος του Bόρειου Άξονα, ενώ το νέο αεροδρόμιο θα απέχει 40 χιλιόμετρα. 

Eδώ πολλοί προσθέτουν ότι θα πρέπει να διερευνηθούν και οι προθέσεις των αντίστοιχων εταιριών low cost, καθώς η προσέγγιση στο Kαστέλι θα γίνεται μέσω Λιβυκού πελάγους λόγω εδαφολογικών ιδιορρυθμιών και επομένως, για τις από Bορρά τουλάχιστον πτήσεις θα αυξάνεται ο χρόνος και ανάλογα και το κόστος.  

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template