ΣΠΥΡΟΣ ΔΑΝΕΛΛΗΣ-Αυτός ειναι ο 151ος πρόθυμος βουλευτής

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

Οι 150 και ο Δανέλλης. Ούτε να φανταστεί δεν θα μπορούσε ο κρητικός βουλευτής λίγους μήνες νωρίτερα ότι θα γινόταν το πρόσωπο-κλειδί των πολιτικών
εξελίξεων, ότι θα κράταγε στα χέρια του την βιωσιμότητα της παρούσας κυβέρνησης. Και, όμως, ο Σπύρος Δανέλλης είναι τελικά ο 151ος βουλευτής που θα στηρίξει την κυβέρνηση στην ψηφοφορία της Τετάρτης. Ο ίδιος το είχε προαναγγείλει εδώ και καιρό με τη στάση του. Στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την Συμφωνία των Πρεσπών στο Μέγαρο Μουσικής, όχι μόνο έπλεξε το εγκώμιο του Αλέξη Τσίπρα. Ενώπιον του κομματικού ακροατηρίου του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για «αντισύριζα λαγούμια», εισπράττοντας θερμό χειροκρότημα.
Την επόμενη ημέρα, όμως, φάνηκε να εξαντλείται η υπομονή του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη. Αυτός ήταν που έθεσε στον βουλευτή του τελεσίγραφο, ώστε να ξεκαθαρίσει μια και καλή τις προθέσεις του. Λέγεται ότι του υπενθύμισε την θέση του Ποταμιού, η οποία είναι “όχι” στη ψήφο εμπιστοσύνης. Όσον αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, του είπα ότι κάθε βουλευτής μπορεί να ψηφίσει κατά συνείδηση.
Αυτή, όμως, δεν είναι η αυστηρότερη ποινή. Ο επικεφαλής του Ποταμιού προχώρησε σ’ έναν ελιγμό που έχει ως στόχο να ασκήσει ακόμα μεγαλύτερη πίεση. Προειδοποίησε τον Σπύρο Δανέλλη ότι σε περίπτωση που δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, το Ποτάμι ενδέχεται ως κόμμα να επανεξετάσει τη θέση του σε σχέση με την Συμφωνία. Με απλά λόγια, εάν ο βουλευτής δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, το Ποτάμι μπορεί να μην ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τα παραπάνω επιβεβαίωσε με ανάρτησή του στο twitter ο Γρηγόρης Ψαριανός, ξεκαθαρίζοντας πως «Αν ο Δαννέλης ψηφίσει την Κυβέρνηση, ο Σταύρος Θεοδωράκης και Το Ποτάμι ΔΕΝ ψηφίζουν την Συμφωνία Πρεσπών».

Μπλόφα; Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα στην παρούσα φάση. Ο Σπύρος Δαννέλης επιβεβαίωσε χθες αργά το βράδυ τις προθέσεις του: θα σώσει την κυβέρνηση Τσίπρα, δίνοντας της ψήφο εμπιστοσύνης. Ως αποτέλεσμα αυτού διεγράφη από το Ποτάμι.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι Σταύρος Θεοδωράκης διακινδυνεύει να περιέλθει στην ιδιαίτερα δυσχερή θέση του Πάνου Καμμένου: να μείνει δηλαδή χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αξίζει να θυμίσουμε ότι εδώ και μήνες, ο Γιώργος Αμυράς και ο Γρηγόρης Ψαριανός έχουν συμφωνήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ στις επερχόμενες εκλογές. Και οι δύο έχουν ταχθεί ανοιχτά κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και φυσικά κατά της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη τον Σεπτέμβριο του 2015 μετρούσε έντεκα βουλευτές. Από αυτούς, τρεις έχουν ήδη φύγει προς τη ΝΔ και δύο προς το ΚΙΝΑΛ. Σήμερα, οι διαλυτικές τάσεις του κόμματος αντί να κοπάσουν επανέρχονται πιο έντονες από ποτέ με αποτέλεσμα το Ποτάμι να εμφανίζεται αποδεκατισμένο.

Το πολιτικό μέλλον του ίδιου του Σταύρου Θεοδωράκη μοιάζει επισφαλές. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι μπορεί να πνιγεί στα απόνερα των Πρεσπών. Έτσι, κινδυνεύει η ύστατη προσπάθεια διάσωσης του κόμματος να μετατραπεί σε κύκνειο άσμα. Στο Ποτάμι συνυπάρχουν δύο αντίρροπες δυνάμεις σε σχέση με την Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης φαίνεται να μετεωρίζεται ανάμεσα σε πολιτικά πιστεύω και κομματικές σκοπιμότητες.

Όσον αφορά στο πολιτικό μέλλον του Σπύρου Δαννέλη, όλα δείχνουν πως θα είναι στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι σαφές εάν αφού ψηφίσει υπέρ της κυβέρνησης και υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών θαα παραδώσει την έδρα του στο Ποτάμι. Εάν συμβεί αυτό θα την πάρει η πρώτη επιλαχούσα Ελένη Μπρεδάκη. Σίγουρα, όμως, θα τον δούμε στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, ίσως και στο Επικρατείας. Ο ίδιος, πάντως, δεν έχει κρύψει ότι επιθυμεί διακαώς να επιστρέψει στην Ευρωβουλή, αν και οι ευρωβουλευτές πια εκλέγονται, δεν διορίζονται όπως παλαιότερα. 

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template