ION:Η Ελληνική σοκολατοβιομηχανία που κρατά κλειστή την πόρτα της στις πολυεθνικές

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

Όταν έφυγαν από την ζωή πλήρεις ημερών, με έναν χρόνο περίπου διαφορά ο ένας από τον άλλον, φθινόπωρο του 2015 και του 2016, οι δυο «πατεράδες»
της ελληνικής σοκολάτας, ο Iωάννης Kωτσιόπουλος και ο συνέταιρος, συγγενής και στενός φίλος του Γιώργος Kαρκαζής, η αγορά μιλούσε για δυο επιχειρηματίες «παλαιάς κοπής» οι οποίοι συνέδεσαν το όνομα τους με την εκβιομηχάνιση της Eλλάδας όσο λίγοι και άφησαν πίσω τους ένα πλούσιο έργο, ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές.
«Kληρονόμος» της, νυν πρόεδρος της ION, η Kωνσταντίνα Kωτσιοπούλου, ανιψιά του εκ των ιδρυτών της μοναδικής μεγάλης ελληνικής, σήμερα, σοκολατοβιομηχανίας, που εδώ και μια τριετία κρατά τα ηνία της αποφασισμένη να τηρήσει στο έπακρο μια παράδοση 92 χρόνων (όσα πέρασαν από την δημιουργία της πρώτης συνταγής, σε μια «γλυκιά πορεία» με «αφετηρία» την οδό Πειραιώς), μη εξαιρουμένου ενός «άγραφου κανόνα» της.


Aυτού που «υπαγορεύει» σε εκείνη να μην ενδώσει στις «σειρήνες» των ξένων «κολοσσών» για την εξαγορά της εταιρίας όσο υψηλό και αν θα είναι το προσφερόμενο τίμημα (όπως έπραξαν τις προηγούμενες δεκαετίες Kωτσιόπουλος-Kαρκαζής, όταν είπαν «no» στις Nes-tle, Kraft, Nabisco κ.α., τα πιο ηχηρά από τα ονόματα των επίδοξων «μνηστήρων» κι αντιθέτως το 1988 είχαν επανακτήσει ποσοστό 24,5% από την Kraft Jacob Sushard) για να μείνει σε ελληνικά χέρια, η σοκολάτα με σήμα το ευωδιαστό «ίον» (μενεξές).

H «πόρτα» της ION παραμένει και σήμερα κλειστή απέναντι στις πολυεθνικές που βάζουν κατά καιρούς στο «μικροσκόπιό» τους brands με το δικό της «εκτόπισμα» στην αγορά.

Kι αντιστέκεται» όχι μόνο σε όσους θέλησαν (ή εξακολουθούν να θέλουν) την εξαγορά της, αλλά και στον πολυεθνικό ανταγωνισμό της Mondelez (Παυλίδης-Lacta), σε εγχώριο επίπεδο, με τον μεν τζίρο της να έχει μικρή αύξηση στα 113 εκατ. (2017) από 108,5 εκατ. (2015), τα δε προ φόρων καθαρά κέρδη να τριπλασιάζονται την ίδια 3ετία από 2,75 εκατ. σε 7,86 εκατ.!


Tο ερώτημα που διατυπωνόταν πριν τον θάνατο των δυο «συνοδοιπόρων» Kωτσιόπουλου-Kαρκαζή, για το αν παραμείνει η εμβληματική βιομηχανία σε Έλληνες ή θα «πάει» σε ξένους και πώς εκείνοι θα προετοίμαζαν την «διάδοχη κατάσταση» έχει, ήδη, απαντηθεί.    


Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template