LIVE: Δείτε σε απευθείας μετάδοση τη συνεδρίαση στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Τι έγινε χθες κατά πρώτη μέρα της συζήτησης

Με την καθιερωμένη ένταση επί της διαδικασίας και με ένσταση

αντισυνταγματικότητας από τους ΑΝ.ΕΛ και τη Χρυσή Αυγή άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Με την έναρξη της διαδικασίας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας επανέφερε το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για κατάθεση του τελικού κειμένου του Συντάγματος της γειτονικής χώρας μη αποδεχόμενος το κείμενο στα αγγλικά το οποίο κατέθεσε χθες ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

“Είναι απαραίτητο στοιχείο και προϋπόθεση για να γίνει η συζήτηση, για να κατανοήσουμε ποια θα είναι η πραγματικότητα. Έτσι όπως είναι η διατύπωση η ΦΥΡΟΜ διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιεί οπουδήποτε θέλει τον όρο “Μακεδονία και Μακεδόνας” και απλώς να επισημαίνεται ότι αφορούν στη δική τους ιστορία και κληρονομιά. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τον κίνδυνο ενός ψηφίσματος το οποίο θα αποτελεί ξεχωριστό κείμενο και το οποίο θα χρησιμοποιούν οι Σκοπιανοί όπως θέλουν. Αν δεν υπάρχει τέτοιο κείμενο δεν τολμώ να σχολιάσω σε τι επίπεδο έγινε η διαπραγμάτευση” είπε ο κ. Δένδιας.

Ανάλογο αίτημα υπέβαλε και ο Ανδρέας Λοβέρδος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ζητώντας παράλληλα σειρά εγγράφων από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Υπουργείο Εξωτερικών και το ΓΕΕΘΑ για τα θέματα της εθνότητας και της γλώσσας.

Ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος διαμαρτυρήθηκε εντονότατα για τη διατήρηση αναφορών σε Μακεδονία και μακεδονικό λαό ακόμα.

“Ο κ. Τζανακόπουλος επικαλέστηκε χθες αποφάσεις σε βάρος της Ελλάδας , υπέρ του “Ουράνιου Τόξου”. Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες θα έχουν δικαίωμα να το κάνουν και επισήμως” είπε ο κ. Καμμένος.

Για σπέρματα αλυτρωτισμού τα οποία αφορούν σε εθνότητα και γλώσσα μίλησε ο Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ υποστηρίζοντας ότι αυτά χρησιμοποιούνται σε περιόδους κρίσης και κατασκευάζονται ανύπαρκτες μειονότητες για να χρησιμοποιηθούν σε περιόδους όξυνσης για να προκαλέσουν θέματα στα Βαλκάνια τα οποία είναι μπαρουταποθήκη.

Κατρούγκαλος:Με τη Συμφωνία πήραμε το 110% όσων παγίως ζητούσαμε
Την άποψη ότι έχουν κατατεθεί όλα τα έγγραφα που υπάρχουν κατέθεσε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος κατηγορώντας την αντιπολίτευση για πόλεμο εντυπώσεων και απόπειρα αποφυγής της συζήτησης ουσίας.

Απορρίπτοντας το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι η Συμφωνία προβλέπει ότι πρώτα θα τελειώσουν τις υποχρεώσεις τους οι γείτονες και μετά θα έρθει σε εμάς.

“Η συμφωνία και αυτό είναι επιτυχία της διαπραγμάτευσής μας ήθελε πρώτα να ολοκληρώσουν αυτοί τις δικές τους υποχρεώσεις και μετά θα έρθει η συμφωνία. Αυτό που προέβλεψαν ότι αν εμείς δεν εκπληρώσουμε τις δικές μας υποχρεώσεις δεν θα ολοκληρώσουν είναι αυτονόητο. Και οι δύο δεσμευόμαστε από τη Συμφωνία” είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Εξηγώντας την κίνησή του να καταθέσει το κείμενο στα αγγλικά ο Υπουργός υποστήριξε ότι ο λόγος είναι ότι στη δική τους συνταγματική τάξη δεν ενσωματώνουν τις τροποποιήσεις στο συνολικό κείμενο. “Αυτό που ζητάτε δεν υπάρχει γιατί δεν προβλέπεται από τη συνταγματική τους τάξη” είπε. Αναφερόμενος μάλιστα στη Συμφωνία είπε ότι πήραμε το 110% όσων ζητούσαμε παγίως.

Η απάντηση Κατρούγκαλου προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας με τον Νίκο Δένδια να υποστηρίζει ότι η συζήτηση δεν μπορεί να διεξαχθεί καθώς η κυβέρνηση εξαπάτησε τη Βουλή.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου ο οποίος υποστήριξε ότι σε έγγραφο του ΥΠΕΘΑ επί δικής του Υπουργίας, η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είχε εκφράσει τη διαφωνία της για τα θέματα της εθνότητας και της γλώσσας.
Με απόφαση η οποία ελήφθη δι εγέρσεως των βουλευτών, η Βουλή αποφάσισε ότι απορρίπτεται το αίτημα της αντιπολίτευσης.



Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template