ΥΕΘΑ Ε.Αποστολάκης προς Αγκυρα: «Θα σας συντρίψουμε αν μας απειλήσετε»! - Παραδίδονται εσπευσμένα RH-202 στα νησιά

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Προειδοποίηση προς την Τουρκία περί συντριβής της, η δεύτερη μέσα σε ένα μήνα μετά την απάντηση που είχε δώσει σε ερώτημα του
pronews.gr για «ισοπέδωση βραχονησίδας στο Αιγαίο στην οποία τυχόν θα πατήσουν οι Τούρκοι», απηύθυνε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης κατά την πρώτη του τοποθέτηση στην Βουλή.

«Ο εθνικός μας εναέριος χώρος, τα χερσαία σύνορα και θαλάσσιος χώρος προστατεύονται 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο και αυτό το έχουμε αποδείξει. Όποιος αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα θα λάβει άμεσα συντριπτική απάντηση» είπε ο κ. Αποστολάκης για να προσθέσει στην συνέχεια πως:

«Οι στιγμές είναι κρίσιμες και επιβάλλουν ενότητα και εθνική συνεννόηση».

Το ΓΕΕΘΑ, το οποίο διοικούσε ο ναύαρχος μέχρι πρότινος, έχει καταγράψει μείζονες προετοιμασίες στο σύνολο των τουρκικών ναυτικών βάσεων από το Γκιολτσούκ και την Σμύρνη μέχρι την Αττάλεια και την Μερσίνα, αλλά και στα κυπριακά κατεχόμενα λιμάνια του βορρά. Λαμβάνει πληροφορίες και από συμμαχικές πηγές, όπως τα αντίστοιχα Επιτελεία Αιγύπτου και Ισραήλ.

Την ίδια στιγμή αποφασίστηκε η εσπευσμένη παράδοση 96 α/α πυροβόλων Rheinmetall Mk 20 RH-202 από μονάδες της ΠΑ σε μονάδες Εθνοφυλακής των νησιών.
Ηταν μια απόφαση που καθυστέρησε πολύ, καθώς τα μεν RH-202 δεν είναι πλέον χρήσιμα στην Πολεμική Αεροπορία, αφού δεν είναι διασυνδεδεμένα με κανένα δίκτυο αεράμυνας και στερούνται σύγχρονων ηλεκτροοπτικών, από την άλλη όμως θα είναι πολύ χρήσιμα σε μία ποικιλία ρόλων στα νησιά:

- Εχουν την δυνατότητα εξουδετέρωσης αεροαποβάσεων με άμεση βολή στα 1,2 χλμ. Σύγχρονα μαχητικά δεν μπορούν να καταρρίψουν αλλά μια χαρά θα τα καταφέρουν κατά μεταφορικών ή επιθετικών ελικοπτέρων.

-Εχουν δυνατότητα παροχής πυρών υποστήριξης καθώς διαθέτουν δραστικό βεληνεκές για επίγειους στόχους στα 2,5 χλμ.

-Εχουν αντιαποβατική ικανότητα αφού μπορούν να κονιορτοποιήσουν ελαφρά σκάφη και να θέσουν εκτός μάχης από κορβέτα, μέχρι φρεγάτα, αν τις πλήξουν με ριπή βλημάτων των 20 χλστ. στις γέφυρές τους.





Αυτή την στιγμή μία ελληνικη φρεγάτα, η F355 «Σαλαμίς» (MEKO 200HN), πλέει δυτικά του τουρκιού λιμένα της Αττάλειας.

Δεν συμβαίνει το ίδιο με ένα υποβρύχιο του ΠΝ κλάσης Type 214 το οποίο περιπολεί στα ανοικτά της Αττάλειας έχοντας στο περισκόπιό του όλη την κίνηση των τουρκικών πολεμικών και του Barbaros.

Αλλο ένα ελληνικό υποβρύχιο κινείται σε κατάδυση στο νοτιοανατολικό Αιγαίο ευρισκόμενο σε πλήρη ετοιμότητα.

Μία δεύτερη ελληνική φρεγάτα, η «Ναβαρίνον», κλάσης "S". ο βετεράνος των Ιμίων, βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο, στην UNIFIL (UNITED NATIONS INTERIM FORCE IN LEBANON) και μπορεί να επέμβει αν χρειαστεί, αν και η μαχητική της ικανότητα είναι πλέον περιορισμένη, καθώς δεν έχει υποστεί καν τον στοιχειώδη εκσυγχρονισμό που είαν υποστεί οι άλλες φρεγάτες της ίδιας κλάσης.

Μία πυραυλάκατος είναι «αγκιστρωμένη» στην Μεγίστη και άλλες δύο σε νησιά και νησίδες του νοτιοανατολικού Αιγαίου.


Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παρέστη στο κοινοβούλιο προκειμένου να απαντήσει σε ερώτηση του κ. Δημήτρη Σταμάτη (ΝΔ) αναφορικά με τις πτήσεις δύο πολεμικών αεροσκαφών κατά την τελετή παράδοση-παραλαβή στο ΥΠΕΘΑ αλλά και για την πτήση του κ. Πάνου Καμμένου με ελικόπτερο πάνω από τις βραχονησίδες Ιμια.

Απαντώντας υποστήριξε ότι τα δύο πολεμικά αεροσκάφη συμμετείχαν σε εκπαιδευτική αποστολή και η πτήση τους πάνω από το Πεντάγωνο δεν παραβίασε την αποστολή τους.

«Δεν τέθηκαν εκτός επιχειρησιακής ετοιμότητας τα δύο αεροσκάφη.

Η όλη πτήση ήταν στο πλαίσιο προγραμματισμένης εκπαιδευτικής πτήσης και πέρασε πάνω από το ΥΠΕΘΑ για ελάχιστα δευτερόλεπτα» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει πάντως σε άλλο σημείο πως το θεσμικό πλαίσιο των Ε.Δ. προβλέπει πτήσεις αεροσκαφών σε τελετές παράδοσης παραλαβής υπουργών ή Α-ΓΕΕΘΑ.

Αναφορικά με τις πτήσεις του κ. Π. Καμμένου είπε «Ο κ. Καμμένος είναι πιλότος ελικοπτέρου. Ξέρει να πετάει το συγκεκριμένο ελικόπτερο και δεν τίθεται ζήτημα ασφάλειας». 


Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template