Μαζικές εξώσεις λόγω χρυσής βίζας και AirBnB

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

To ελληνικό πρόγραμμα «χρυσής βίζας» σε πολίτες εκτός Ε.Ε., που αγοράζουν ακίνητα άνω των 250.000 ευρώ, οδηγεί σε μαζικές εξώσεις στην Αθήνα, με τους ενοικιαστές να αναγκάζονται
να αφήσουν τα σπίτια, που μένουν, για να ανοίξει ο δρόμος για ακίνητα AirBnB. Έτσι περιγράφει την κατάσταση στην αγορά ακινήτων της πρωτεύουσας η βρετανική εφημερίδα Telegraph, η οποία κάνει λόγο για επέκταση της «επιδημίας» της AirBnB και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως η Βαρκελώνη.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της κυριακάτικης έκδοσης, κατοικίες εξαγοράζονται ολοένα και περισσότερο- κυρίως από Κινέζους επενδυτές στο πλαίσιο του προγράμματος «χρυσή βίζα»- προκειμένου να μετατραπούν σε ακίνητα βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Το ρεπορτάζ επικαλείται μάλιστα έρευνα σύμφωνα με την οποία υπάρχουν ολόκληρες περιοχές στην Αθήνα και άλλες πόλεις, όπου η AirBnB καλύπτει το 81% με 95% των συνολικών μισθώσεων. Την τελευταία διετία, θυμίζει, ο αριθμός των ακινήτων AirBnB έχει αυξηθεί από 9.000 σε 129.000. Αυτό αποδίδεται σύμφωνα με πηγές της αγοράς real estate, που επικαλείται η εφημερίδα, στη χρυσή βίζα.

«Οι χρυσές βίζες τα τελευταία πέντε χρόνια αναζωογόνησαν την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα και η κυβέρνηση σκέφτεται να επεκτείνει το πρόγραμμα»
αναφέρει η Telegraph, προσθέτοντας ότι πρόκειται για τις πλέον φθηνές βίζες στην Ευρώπη και επιτρέπουν σε επενδυτές που δεν είναι πολίτες της ΕΕ να ζήσουν και να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στην Ελλάδα, να ταξιδέψουν σε κάθε χώρα της Ευρώπης και να υποβάλλουν αίτηση για να λάβουν υπηκοότητα της Ε.Ε.

Εκτός από τους Κινέζους, σύμφωνα με την εφημερίδα, τις ελληνικές χρυσές βίζες «κυνηγούν» επίσης χάρη στο χαμηλό κόστος τους, Ρώσοι και Τούρκοι. Το δημοσίευμα φιλοξενεί επίσης δηλώσεις κατοίκων σύμφωνα με τις οποίες «το κέντρο έχει πεθάνει» και τα ενοίκια παρουσιάζουν σε κάποιες περιπτώσεις εκρηκτικές αυξήσεις.

Η Telegraph υπενθυμίζει ότι η Κομισιόν εξέδωσε οδηγία τον Ιανουάριο με την οποία ζητά να τεθούν αυστηρότεροι περιορισμοί στις χρυσές βίζες καθώς και ότι πριν από δυο εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση πέρασε σχετικό νόμο. Ωστόσο, προσθέτει, πολλοί εκφράζουν τον φόβο ότι δεν θα καταφέρει να κάνει πολλά για να συγκρατήσει το τσουνάμι των ξένων επενδυτών.

Εκπρόσωπος της AirBnB σχολίασε στην Telegraph πως έρευνες, όπως αυτή που προαναφέρθηκε, είναι προσπάθεια ξενοδοχειακού ομίλου να προστατεύσει τα κέρδη του. Από την πλευρά της και η Enterprise Greece αρνείται ότι οι χρυσές βίζες προσελκύουν επενδυτές AirBnB. Όπως επισημαίνει «η Ελλάδα σε ευθυγράμμιση με τους κανόνες της Ε.Ε. πραγματοποιεί ενδελεχείς ελέγχους και εάν κριθεί αναγκαίο λαμβάνει νομικά μέτρα για να προστατεύσει τα συμφέροντα τόσο των επενδυτών όσο και του ελληνικού κράτους».  

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template