«Εδωσαν τα χέρια» Αναστασιάδης-Μακρόν: Η Γαλλία αποκτά ναυτική & αεροπορική βάση στην Κύπρο - Τί αγοράζει η Λευκωσία

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019

Πράσινο φως" για γαλλικό "ρεσάλτο" στην Κύπρο έδωσε ο Ε.Μακρόν μετά τις αμυντικές συμφωνίες που υπέγραψε με τον Ν.Αναστασιάδη. Η Γαλλία
αποκτά ναυτική και αεροπορική βάση στην Κύπρο.
Κυπριακές πηγές αποκάλυψαν πως πρόκειται για τις σημαντικότερες αμυντικές συμφωνίες που κατάφερε ποτέ η Κυπριακή Δημοκρατία προετοιμάζοντας το έδαφος για καταιγιστικές περιφερειακές εξελίξεις στον τομέα της ασφάλειας.


Η αμυντική συμφωνία που υπέγραψαν οι Αναστασιάδης και Μακρόν περιλαμβάνει:
Μόνιμη παρουσία του γαλλικού ναυτικού σε Βάση στο Μαρί και μόνιμη παρουσία της γαλλικής αεροπορίας στην Αεροπορική Βάση “Ανδρέας Παπανδρέου” στην Πάφο.
Eγκατάσταση υπερσύγχρονου γαλλικού ραντάρ στο Τρόοδος για την καλύτερη επιτήρηση της περιοχής. Την Κύπρο θα επισκεφτούν Γάλλοι ειδικοί για να εξετάσουν την αναβάθμιση των ραντάρ που βρίσκονται ήδη στον Όλυμπο.
Γαλλικές ιδιωτικές εταιρείες θα αναβαθμίσουν τις βάσεις σε Μαρί και Πάφο.
Η συμφωνία περιλαμβάνει την ανταλλαγή πληροφοριών, την δημιουργία κέντρου συντήρησης και επισκευής σκαφών και την αγορά γαλλικών περιπολικών σκαφών από την Κύπρο.
Κατά την συζήτηση διαπιστώθηκε ότι και οι δύο πλευρές θεωρούν ως αναγκαία τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην ΑΟΖ και ευρύτερα την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Τις προθέσεις των δύο μερών “πρόδωσε” ο Γάλλος Πρόεδρος.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, είπε σχετικά:

"Ειδικότερα, η Κύπρος αποτελεί έναν ενδιάμεσο σταθμό για το γαλλικό Ναυτικό και ιδιαίτερα για την ομάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle.
Υπολογίζω πολύ σε αυτή τη συνεργασία, η οποία απεικονίζει τη φιλοδοξία μιας κυρίαρχης Ευρώπης, η οποία εξασφαλίζει τα μέσα για να προφυλάξει τον εαυτό της".

Νίκος Χριστοδουλίδης, Υπουργός Εξωτερικών:

"Κλείδωσαν αν μπορώ να χρησιμοποιήσω τον όρο αρκετές συμφωνίες που αναμένεται να ανακοινωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα στον τομέα της ενέργειας και της ασφάλειας.

Σάββας Αγγελίδης, Υπουργός Άμυνας:

"Είναι μια στρατηγικής σημασίας συνεργασία./ Είμαστε στο καλύτερο επίπεδο συνεργασίας.

Σαφή Μηνύματα

Ο Εμανουέλ Μακρόν αποκάλυψε δημόσια πως ουκ ολίγες φορές ήγειρε στον Ερντογάν το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην ΑΟΖ. Είπε σχετικά:

"Θέλω να υπενθυμίσω εδώ την αναγκαιότητα να τύχει σεβασμού η κυριαρχία της Κύπρου και να πω πόσο ανησυχούν τη Γαλλία περιστατικά που κατ’ επανάληψη λαμβάνουν χώρα στην κυπριακή θάλασσα. Και να σας εκφράσω, κύριε Πρόεδρε, όχι μόνο την αλληλεγγύη, αλλά και την υποστήριξή μας. Είναι ένα θέμα το οποίο είχα, εξάλλου, την ευκαιρία... να θίξω πολλές φορές στον Πρόεδρο Ερντογάν.

Αυτούσια η δήλωση του Εμανουέλ Μακρόν:

«Η διμερής σχέση μεταξύ της Κύπρου και της Γαλλίας είναι εξαιρετική και τροφοδοτείται από μια υποδειγματική συνεργασία ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και της ενέργειας.

Ειδικότερα, η Κύπρος αποτελεί έναν ενδιάμεσο σταθμό για το γαλλικό Ναυτικό και ιδιαίτερα για το αεροναυτικό συγκρότημα που σχηματίστηκε γύρω από το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle.

Υπολογίζω πολύ σε αυτή τη συνεργασία, η οποία απεικονίζει τη φιλοδοξία μιας κυρίαρχης Ευρώπης, η οποία εξασφαλίζει τα μέσα για να προφυλάξει τον εαυτό της. Αυτή η συνεργασία αποτελεί για μένα ένα σημαντικό στοιχείο του ευρωπαϊκού σχεδιασμού άμυνας, τον οποίο έχουμε ενισχύσει πολύ στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου.

Ευχαριστώ τις κυπριακές αρχές για τον στρατηγικό δεσμό που δημιουργήσαμε και η τελευταία συνάντηση μάς επέτρεψε να ανοίξουμε πολλές προοπτικές για να εντατικοποιήσουμε περισσότερο τη σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες μας.

Η οργάνωση της 5ης Συνόδου των επτά νοτίων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο είναι συμβολική για περισσότερους από ένα λόγο. Είναι πρώτα απ’ όλα η ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε την αλληλεγγύη μας προς την Κύπρο.


Θέλω να υπενθυμίσω εδώ την αναγκαιότητα να τύχει σεβασμού η κυριαρχία της Κύπρου και να πω πόσο ανησυχούν τη Γαλλία περιστατικά που κατ’ επανάληψη λαμβάνουν χώρα στην κυπριακή θάλασσα.

Και να σας εκφράσω, κύριε Πρόεδρε, όχι μόνο την αλληλεγγύη, αλλά και την υποστήριξή μας.

Είναι ένα θέμα το οποίο είχα, εξάλλου, την ευκαιρία να θίξω πολλές φορές στον Πρόεδρο Ερντογάν».

Δείτε τα βίντεο




Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template