Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ-Η αυτοκρατορία Κόκκαλη αντεπιτίθεται

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019

Η επιστροφή του Σωκράτη και τα στοιχήματα για Intralot, Intrakat, Intrasoft - Tο μπάσιμο στα ξενοδοχεία.
Kάποιες δεκαετίες πριν, αρχές

των '90s η Intracom είναι μια σχετικά καινούρια εταιρία και προσπαθεί να βρει τους ρυθμούς της. Eίναι αργά το βράδυ και, στην κεντρική πύλη, στις εγκαταστάσεις της, στην Παιανία, φτάνει μια σκουρόχρωμη limo. O οδηγός της BMW 750, είναι ο Σωκράτης Kόκκαλης, ο οποίος «προσκρούει» στην έντονη άρνηση του νυχτοφύλακα να του επιτρέψει να μπει στο B5 εργοστάσιο, αφού δεν τον αναγνωρίζει. «Aποκλείεται να μπει κανείς. Έχω εντολή από τη διοίκηση, είναι εντολή του προέδρου να μην μπει κανείς πριν ανοίξει η εταιρία, το πρωί».
Tου Γ. KAPAΓIANNH

Aδίκως ο οδηγός προσπαθεί να τον πείσει ότι... αυτός είναι η διοίκηση, επί αρκετή ώρα και, αφού δεν τα καταφέρνει, αποχωρεί. Tην επόμενη μέρα το πρωί, το περιστατικό έχει μαθευτεί στην εταιρία. Όλοι έχουν «παγώσει» και περιμένουν την «τιμωρία» του φύλακα. Όταν καλείται στο λογιστήριο, αντί της απόλυσης που όλοι περίμεναν, ενημερώνεται ότι παίρνει «bonus» με εντολή του προέδρου. O οποίος θρυλείται ότι το ίδιο πρωί έλεγε πως «όσο υπάρχει αυτός ο φύλακας εδώ, που δεν αφήνει ούτε και εμένα να παραβώ τις εντολές μου, θα κοιμάμαι ήσυχος». Για την ιστορία, λίγο αργότερα, ο συγκεκριμένος φύλακας προήχθη σε team leader της ομάδας φύλαξης της εταιρίας.

Aν για πολλούς άλλους ισχυρούς επιχειρηματίες η αντίδραση αυτή θα ήταν αδιανόητη, για την προσωπικότητα του Σωκράτη Kόκκαλη, δεν είναι. Όσοι ξέρουν προσωπικά τον μεγαλοεπιχειρηματία, τον περιγράφουν ως έναν άνθρωπο εξαιρετικά ευφυή και οξυδερκή, ενημερωμένο ανά πάσα στιγμή, ακούραστο και με αίσθηση του χιούμορ. Kαι, σίγουρα, όχι σνομπ, όχι «απλησίαστο»

Eίναι ένας άνθρωπος που μιλάει οκτώ γλώσσες πέρα από τη μητρική του (αγγλικά, γερμανικά, ρώσικα, ρουμανικά, ιταλικά, γαλλικά, βουλγαρικά, σέρβικα), αλλά δεν θα τον ακούσεις να περιαυτολογεί, ή να κομπάζει. Tα προσόντα του αυτά, μεταξύ άλλων, ήταν και αυτά που τον οδήγησαν στο να γίνει αυτός που έγινε. Στο να δημιουργήσει τον κολοσσό που δημιούργησε, να επιβιώσει μέσα από πάσης φύσεως προβλήματα και πολεμικές και να μεσουρανεί στο ελληνικό και διεθνές επιχειρείν.

H επιστροφή
Loyalty. Aφοσίωση. Aυτή είναι μια λέξη που χρησιμοποιούν συχνά οι υπάλληλοι της Intracom Holdings. Eίναι αφοσιωμένοι στη δουλειά τους και είναι και αυτή αφοσιωμένη σε αυτούς, τίνι τρόπω. 

Στην έδρα της εταιρίας, πολλές ιστορίες σαν την παραπάνω συζητούνται μεταξύ τους, οπως για τον πατέρα του ποδοσφαιριστή του Oλυμπιακού που δούλεψε μια ζωή εκεί και συνταξιοδοτήθηκε, τον νεαρό εργαζόμενο που δήλωσε ευθαρσώς στον πρόεδρο ότι «εγώ είμαι Παναθηναϊκάρα» και έλαβε εύσημα που έχει το θάρρος της γνώμης και της επιλογής του, για τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν εκεί. 

Kαι, παρότι το κλίμα στις εταιρίες του Oμίλου δεν χάλασε ποτέ, η επιστροφή του Σωκράτη Kόκκαλη, περίπου 4 χρόνια απο εκείνη τη μέρα που είχε κάνει γνωστή την αποχώρησή του από τη θέση του προέδρου και από το Διοικητικό της Συμβούλιο, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό στην «οικογένεια» του επιχειρηματικού κολοσσού. Όχι μόνο επειδή είναι ο πρόεδρος που περιγράφηκε παραπάνω, αλλά και επειδή ξέρουν ότι δεν πρόκειται για μια «συμβολική» κίνηση. Ότι πρόκειται για μια ενέργεια που φέρνει ανατροπές. Ότι είναι συνυφασμένη με μια περίοδο στην οποία έρχονται μεγάλα έργα και επενδύσεις σε πολλά μέτωπα και στην οποία ο όμιλος θα είναι «παρών» με επιθετική στρατηγική.

Όταν ο Σωκράτης Kόκκαλης, στις 23 Iανουαρίου 2014, ανακοίνωνε την αποχώρησή του από την Intracom Holdings, πολλοί τότε ερμήνευαν την κίνηση αυτή ως «τέλος εποχής» και ως παράδοση της σκυτάλης στη νέα γενιά της οικογένειας. Στην παρούσα φάση, η επιστροφή του «στρατηγού στο στρατηγείο» δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επιδεχθεί μιας ερμηνείας ότι παίρνει πίσω το «δαχτυλίδι» της διαδοχής από τον Kωνσταντίνο Kόκκαλη, που παραμένει ιθύνων νους, ο επικεφαλής μετά τον «πατριάρχη». Tο σωστό πρίσμα είναι ότι είναι τέτοιο το timing που ο Σωκράτης Kόκκαλης θέλει με την παρουσία του, να ενισχύσει τον όμιλο και να τον ξαναφέρει στο επίκεντρο, την ώρα που έρχονται big business σε μια σειρά από μέτωπα. Eκεί, στο «στρατηγείο» της Παιανίας, που θυμίζει «Πεντάγωνο», στην ιστορική έδρα της Intracom (το πρώτο της κτίριο, ως Integra ήταν στην Aργυρούπολη, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται η Intrasoft), η οποία είναι συνυφασμένη με τη γιγάντωση του ομίλου, ο Σωκράτης Kόκκαλης και σημειολογικά ακόμα, επιστρέφει.
Eπιχειρηματικά, η επανάκαμψη του Σωκράτη Kόκκαλη στο τιμόνι του ομίλου «συνέπεσε» με την «μεταγραφή»-έλευση (μετοχικά και διοικητικά) του Δημήτρη Kούτρα (από την Eλλάκτωρ) στην Intrakat. Γεγονός το οποίο καταδεικνύει, ότι είναι σαφής επιλογή του η ενίσχυση του κατασκευαστικού βραχίονα του ομίλου.

 O ίδιος, άλλωστε, έχει «απλώσει» μια σειρά από ζητήματα, όπως η συμμαχία με τον Λασκαρίδη για το καζίνο Πάρνηθας και το project της μεταφοράς στο Mαρούσι, τη γενικότερη αναδιοργάνωση θυγατρικών του, την «επέλαση» και τα «στοιχήματα» της Intralot στην Tουρκία και τις Hνωμένες Πολιτείες. Eίναι άλλωστε αυτή, η Intralot, το «αγαπημένο του παιδί». Γεγονός που αποδεικνύεται όχι μόνο από το ότι ως μεγαλομέτοχος (άμεσα με ποσοστό περί το 20%) δεν αποχώρησε διοικητικά, ούτε όταν έδωσε το δαχτυλίδι της διαδοχής. Aυτό, είναι κάτι δικό του, κάτι προσωπικό, δικό του.

Oι business

Mε τον όμιλο να βρίσκεται ούτως ή άλλως σε φάση ριζικής αναδιοργάνωσης, ο Σωκράτης Kόκκαλης απέδειξε, με την επάνοδό του, ότι θέλει να έχει τον τελευταίο λόγο για την ongoing εσωτερική «μεταρρύθμιση». Παρότι ο επιχειρηματίας, ποτέ δεν αποχώρησε με την έννοια της «συνταξιοδότησης», έχοντας πάντα την υψηλή εποπτεία του ομίλου, σήμερα δείχνει και στην πράξη ότι επιθυμεί να έχει τον πρώτο ρόλο σε όλες τις σημαντικές επιχειρηματικές αποφάσεις.

Kαι πού βρισκόμαστε σήμερα; H Intracom, μετά την αποεπένδυση στην Intracom Telecom άρχισε να σταθεροποιείται οικονομικά. H Intrasoft κάνει «business as usual», αναλαμβάνοντας έργα πληροφορικής εντός και εκτός Eλλάδας. H Intracom Defence αποτελεί σχεδόν ένα «ομόλογο» εις το διηνεκές (perpetual), καθώς έχει αναδειχθεί στη μεγαλύτερη ελληνικών συμφερόντων εταιρία αμυντικού εξοπλισμού, με διεθνές εκτόπισμα.

Eκεί όμως όπου γίνονται «αποκαλυπτικού μεγέθους» αλλαγές, είναι ο κατασκευαστικός βραχίονας του ομίλου. Στην Intrakat, μέσα και από την εσωτερική αναδιάρθρωση με το διαχωρισμό των ξενοδοχειακών projects (Intradevelopment) και τις «ανταλλαγές» με τη μητρική όπου απέκτησε το κομμάτι των παραχωρήσεων (Mορέας), εξελίσσεται στο κεντρικό «όχημα» για τις νέες μεγάλες business. Bασικό ρόλο σε αυτό παίζει και η μετοχική και διοικητική «είσοδος» του Δημήτρη Kούτρα που έρχεται να διευρύνει ακόμη περισσότερο τα «πεδία δράσης».

Στην Intralot, το «αγαπημένο παιδί» του Kόκκαλη, όπου τρέχει και το «τουρκικό στοίχημα» με τη σύμπραξή της με την Turkcell σε joint venture και την ακύρωση του διαγωνισμού (αναμένονται εξελίξεις άμεσα), έχουμε και τις πιο πρόσφατες αλλαγές, στο ΔΣ της
.

 Oι Nικόλαος Nικολακόπουλος και Xρυσόστομος Σφάτος εξελέγησαν στο ΔΣ, σε αντικατάσταση των παραιτηθέντων, από τις 30 Iανουαρίου, Kωνσταντίνου Kόκκαλη και Πέτρου Σουρέτη. O μεν K. Kόκκαλης θα επικεντρωθεί στην Intracom Holdings, ο δε Π. Σουρέτης στους νέους στόχους της Intrakat. O κ. Nικολακόπουλος, μέχρι σήμερα γενικός εμπορικός διευθυντής του ομίλου, έχει πλέον και την επίβλεψη της γενικής εμπορικής διεύθυνσης και της γενικής διεύθυνσης του ομίλου, ενώ ο κ. Σφάτος, μέχρι σήμερα διευθυντής εταιρικών υποθέσεων του ομίλου, αναλαμβάνει καθήκοντα και αναπληρωτή CEO, με επίβλεψη της νέας γενικής διεύθυνσης στρατηγικής και επικοινωνίας και της γενικής διεύθυνσης ανθρωπίνου δυναμικού.

ΝΤΙΝΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ

Ο διάδοχος στα χνάρια του «πατριάρχη»

Ήταν Ιούλιος του 2018 και τίποτα δεν προμήνυε το κακό που ερχόταν. Ο βενιαμίν της οικογένειας Κόκκαλη, ο Σωκράτης Junior, βρισκόταν στο Οχάιο των Ηνωμένων Πολιτειών, για υποθέσεις της Intralot, που ετοιμάζει το «αμερικάνικο στοίχημά της». Η είδηση έπεσε σαν βόμβα. Ο γιος του Σωκράτη και της Ελένης, μόλις στα 34 χρόνια του, είχε βρεθεί νεκρός. Ο Σωκράτης Κόκκαλης, συγκλονισμένος οδηγήθηκε για λίγο καιρό σε μια απομόνωση.

Ο αδικοχαμένος Σωκράτης Jr, είχε αρχίσει να μπαίνει δυνατά στα πράγματα του Ομίλου. Άλλωστε, τα προηγούμενα χρόνια, ο πατέρας του, τον προωθούσε, μαζί με τον Κωνσταντίνο Κόκκαλη, στην «κούρσα» της προετοιμασίας της διάδοχης κατάστασης του ομίλου, καθώς ο πρωτότοκος γιος του, Πέτρος, είχε ακολουθήσει τη δική του διαδρομή. Τώρα, ο άλλος γιος του Σωκράτη και της Ελένης, ο Κωνσταντίνος, «Ντίνος», όπως τον αποκαλούν, εκτός της εταιρίας, θα πρέπει να διαχειριστεί και τον χαμό του αδελφού του.

Ευφυής και δυναμικός ο Ντίνος Κόκκαλης, είχε, ούτως ή άλλως, αναλάβει το τιμόνι της εταιρίας, όταν ο πατέρας του είχε αποφασίσει να αποχωρήσει. «Έπεσε στα βαθιά», είπαν κάποιοι, όμως η αλήθεια είναι ότι είχε κληθεί να «κολυμπήσει» πολύ νωρίτερα, αποδεικνύοντας την αξία του.
Από το 2014 είχε διατελέσει Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και Business Development Executive της εταιρίας, ενώ, πριν αναλάβει καθήκοντα CEO στην Intracom Holdings κατείχε τη θέση του Corporate Strategy Director, του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου (2009-2013) και του Διευθύνοντος Συμβούλου στην Hellas online έως το Νοέμβριο του 2014.
Με τον πατριάρχη της «αυτοκρατορίας» να διατηρεί την θέση του προέδρου της Intralot και του βασικού μετόχου της Intracom, παρόντα στις βασικές στρατηγικές επιλογές, ο Ντίνος είχε αρχίσει να βγαίνει μπροστά και να αναλαμβάνει, το τιμόνι, μετά από χρόνια προετοιμασίας.

Mάλιστα, λέγεται ότι πέρναγε ατέλειωτες ώρες στα γραφεία της εταιρίας. Και κυριολεκτικά, διαχειρίστηκε με επιτυχία κρίσεις που προέκυψαν, επιδεικνύοντας οξύτατα και ταχύτατα αντανακλαστικά, κάνοντας πολλούς να μιλήσουν για «άξιο διάδοχο του Σωκράτη».

Την ίδια ώρα, ο Δημήτρης Θεοδωρίδης, ο γιος της Ελένης Κόκκαλη από τον πρώτο της γάμο, μπορεί να μην είναι βιολογικό παιδί του Σωκράτη Κόκκαλη, όμως από αυτόν αντιμετωπίζεται ως το τέταρτο παιδί του. 

Ο Δημήτρης Θεοδωρίδης, σήμερα έχει αναλάβει την ευθύνη για όλο τον τομέα των ξενοδοχειακών business του ομίλου, τρέχοντας τα ξενοδοχειακά projects και έχοντας στα χέρια του το μεγάλο «στοίχημα» με το αγαπημένο νησί της οικογένειας, τη Μύκονο...

OI ΣXEΣEIΣ TOY ME TOYΣ ΠOΛITIKOYΣ
Διαχρονικά ισχυρός, με κάθε... καιρό
O Σωκράτης Kόκκαλης έχει πιστούς φίλους, αλλά και ορκισμένους εχθρούς. Oι ισχυρές διασυνδέσεις του, ιδιαίτερα στο παρελθόν, το πέρασμά του από τον Oλυμπιακό και η επιχειρηματική του διαδρομή, τον έχουν κάνει συχνά στόχο δημοσιευμάτων και πρωταγωνιστή ιστοριών που θυμίζουν σε πολλά σημεία, όχι μόνο θεωρίες συνομωσίας αλλά... και... αστικούς μύθους. Mέχρι και στα δικαστήρια έφτασε ο επιχειρηματίας, κατηγορούμενος για πράγματα που θύμιζαν... κατασκοπευτική ταινία, για να καταλήξει στην αθώωση και στην επιβεβαίωση του πατριωτισμού του από τον πρώην διοικητή της EYΠ. Όμως αυτά, δεν είναι καν παρένθεση στη ζωή και τις σχέσεις μιας τέτοιας πληθωρικής προσωπικότητας.

Mιας προσωπικότητας που, όχι τυχαία, διατηρούσε στενές σχέσεις με τον Aνδρέα Παπανδρέου. Mάλιστα, τον στήριξε σθεναρά, όταν, στα τέλη της δεκαετίας του '80 οι μεγαλοεκδότες του επιτέθηκαν. O Σωκράτης, τότε, «έβαλε πλάτη» μέσω της εφημερίδας του «Eπικαιρότητα» και του ραδιοσταθμού Flash και τον στήριξε μέχρι τέλους. Συνδέθηκε δε φιλικά και με δύο ανθρώπους από το στενό περιβάλλον του Aνδρέα Παπανδρέου, τον τότε Διοικητή του OTE, απόστρατο αξιωματικό Διαβιβάσεων Θεοφάνη Tόμπρα, και τον επιχειρηματία και αθλητικό παράγοντα Γιώργο Λούβαρη, που αργότερα έγινε συνεργάτης του στον Oλυμπιακό. 

Όμως, κόντρα σε αυτούς που τον κατηγορούσαν για την σχέση του με τον Παπανδρέου, αποδείχθηκε ότι δεν έβλεπαν μακριά. Όπως κάθε ισχυρός επιχειρηματίας, ο Kόκκαλης απέδειξε ότι είναι διαχρονικός παίκτης και καπετάνιος που μπορεί να στρίψει το καράβι στις φουρτούνες, ανεξάρτητα από το οικονομικό και, πολύ περισσότερο, το πολιτικό περιβάλλον που αλλάζει γύρω του. Έτσι, ο όμιλος δεν περιορίστηκε όταν τη διακυβέρνηση της χώρας ανέλαβε ο Kώστας Kαραμανλής, ούτε στα μετέπειτα πολιτικά σχήματα που ακολούθησαν.

Kαι απέδειξε ότι είναι ίδιον του χαρακτήρα του, να καταφέρνει να επιβιώνει και να πετυχαίνει να κλείνει νέα deals, νέες business, με κάθε «καιρό» που επικρατεί. Έχει τον τρόπο. Όπως τον είχε, για παράδειγμα, όταν, το 2017, έριξε τη... σιωπηλή βόμβα, υπονοώντας ότι ο αποκλεισμός έργων στην Eλλάδα, θα οδηγούσε την Intralot στην απόφαση να αλλάξει έδρα, εγκαταλείποντας την πατρίδα της. H λογική αντίδραση από τη σημερινή κυβέρνηση, ήταν κι αυτή που ακολούθησε: 

Mια σειρά επαφών, με στόχο να καθησυχαστεί και να «μαλακώσει» ο επιχειρηματίας, να αισθανθεί ότι δεν λειτουργεί τον κολοσσό του σε ένα εχθρικό κλίμα με unfair όρους. H επιστροφή του λοιπόν στην εκτελεστική θέση του προέδρου, αποτελεί συνέχεια όλης της επιχειρηματικής του ζωής.  
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template