Ιταλία: Μείωση 57% στην συγκομιδή ελιάς λόγω κλιματικής αλλαγής

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες υπήρξαν ο «κύριος μοχλός» μιας ραγδαίας πτώσης στην στην παραγωγή ελαιολάδου που θα μπορούσε να κάνει την
Ιταλία να εξαρτάται από τις εισαγωγές από τον Απρίλιο, προειδοποίησε ένας κορυφαίος κλιματολόγος.
Η μείωση της τάξης του 57% στην συγκομιδή ελιάς της γειτονικής χώρας - η χειρότερη πτώση σε διάστημα 25ετίας - προκάλεσε διαμαρτυρίες από χιλιάδες Ιταλοί αγρότες που φόρεσαν “πορτοκαλί γιλέκα”, διαμαρτυρόμενοι στη Ρώμη νωρίτερα αυτό το μήνα.

Τα ελαιόδεντρα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο έχουν πληγεί από ακραία καιρικά φαινόμενα που επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή - ακανόνιστες βροχοπτώσεις, παγετοί νωρίς την άνοιξη, ισχυροί άνεμοι και ξηρασίες το καλοκαίρι.

Ο καθηγητής Riccardo Valentini, διευθυντής του Ευρωμεσογειακού Κέντρου για την Κλιματική Αλλαγή, δήλωσε στο βρετανικό Guardian σχετικά με τις παρατηρήσεις των τελευταίων ετών: «Υπάρχουν σαφή πρότυπα παρατήρησης που δείχνουν ότι αυτά τα είδη ακραίων καιρικών συνθηκών είναι οι κυριότεροι παράγοντες της χαμηλότερης παραγωγικότητας τροφίμων».
Ο Βαλεντίνι σημείωσε ότι οι θερμοκρασίες υπό του μηδενός δεν είναι συνηθισμένες στην Ιταλία, προσθέτοντας ότι έρευνες από των ομάδα των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή προέβλεψαν παρόμοιες καιρικές συνθήκες και ότι τα χειρότερα ακόμη δεν έχουν έρθει.

Πρόσθεσε επίσης ότι οποιαδήποτε απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας προς οποιαδήποτε κατεύθυνση - θέρμανση ή ψύξη, κατάψυξη ή ξήρανση - μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη των
φυτών. “Τρεις ή τέσσερις ημέρες θερμοκρασίας 40C το καλοκαίρι ή 10 ημέρες χωρίς βροχή την άνοιξη - ακόμα και δύο ημέρες ακραίου κρύου την άνοιξη - είναι πιο σημαντικές από το μέσο όρο του έτους”, ανέφερε.

Κι αυτό γιατί, αφού έχουν υποστεί τις ακραίες καιρικές συνθήκες, τα δέντρα δεν αναρρώνουν πλήρως και είναι πιο ευαίσθητα στις προσβολές ασθενειών και παρασίτων, κάτι που έχει παρατηρηθεί κατά κόρον και στην Ελλάδα.

Συνολικά, η μέση θερμοκρασία στην Ιταλία και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου αυξήθηκε κατά περίπου 1,4 βαθμούς Κελσίου τον περασμένο αιώνα, ενώ οι βροχοπτώσεις μειώθηκαν κατά 2,5%. Οι αλλαγές στον καιρό έχουν κοστίσει στη χώρα πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια στην παραγωγή ελιών. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι προσπαθούν να βρουν μια βιώσιμη λύση αλλά δεν έχουν προσφέρει ακόμη λύσεις και πόρους για τους αγρότες της περιοχής.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε πρόσφατα ότι η συγκομιδή της ελιάς στην Πορτογαλία θα μειωθεί κατά περίπου 20% το ερχόμενο έτος. Η Ελλάδα ίσως δεχτεί ένα πολύ μεγαλύτερο χτύπημα με μια πτώση της τάξεως έως και του 42%. Όλα τα σημάδια καταδεικνύουν ένα συνεχώς αυξανόμενο πρόβλημα για τις μεσογειακές χώρες, με την κλιματική αλλαγή να μοιάζει ολοένα και περισσότερο αναπόφευκτη. 
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template