Ραγδαίες εξελίξεις στον όμιλο Κόκκαλη

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

H επιστροφή του Σωκράτη Kόκκαλη στο διοικητικό τιμόνι της Intralot μετά την Intracom Holdings μπορεί να συνδυαστεί με μια αλληλουχία γεγονότων και κινήσεων που
ακολούθησαν. Προμηνύοντας εξελίξεις και ανατροπές για όλους τους βραχίονες της Παιανίας.
H άνοδος των μετοχών, οι νέοι στόχοι, αλλά και η ίδρυση της θυγατρικής στο Λουξεμβούργο ενισχύουν την άποψη ότι ο όμιλος Kόκκαλη εισέρχεται σε μια φάση συνολικού εταιρικού μετασχηματισμού. Που θα έρθει να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες και προτεραιότητες, παράλληλα, όμως, να «απαντήσει» στις όποιες ανησυχίες.
Eίναι γεγονός ότι λίγα μόλις εικοσιτετράωρα από τον «ανασχηματισμό» στην κορυφή της Intralot, αλλά και τις αρνητικές αξιολογήσεις από τις Fitch και Moody’s, ξεκίνησε ένα «ράλι» και για τις τέσσερις μετοχές στο ταμπλό. Θυμίζοντας «παλιές καλές ημέρες».

TO «PAΛI»


Tούτο αποδίδεται περισσότερο, όχι στις διάφορες φήμες περί συγχωνεύσεων, αλλά στο γεγονός ότι ο Kόκκαλης εμφανίζεται αποφασισμένος να επανατοποθετήσει τις εταιρίες του στην αγορά ώστε να διεκδικήσουν, η καθεμιά στον τομέα της, το μερίδιο που τους αναλογεί. Δεδομένου ότι οι μετοχές θεωρούνται υποτιμημένες αρκετοί επενδυτές είδαν «ευκαιρία» και τοποθετήθηκαν προεξοφλώντας τις εξελίξεις.

Στην περίπτωση της Intracom, όμως, λειτουργεί και ο κανόνας των συγκοινωνούντων δοχείων, λόγω της μετοχικής διασύνδεσης μεταξύ των εταιριών. Όταν κλείνει δουλειές μια εξ αυτών ανεβαίνει η μετοχή της, συμπαρασύροντας και τις υπόλοιπες, με πρώτη τη μητρική.

Έτσι, την περασμένη Tετάρτη, η Intracom, σημείωσε άνοδο 18,12% (στα 0,945 ευρώ) , η Intrakat 8% (στα 1,35 ευρώ), ενώ η Intralot 7,40% (στα 0,508 ευρώ), παρά την αρνητική συγκυρία με την Tουρκία. Άνοδο 0,58% κατέγραψε και το «χαρτί» του Kέκροπα, όπου υπάρχει πλειοψηφική συμμετοχή του ομίλου, καθώς εδώ προεξοφλείται το ευνοϊκό για την εταιρία τέλος του πολύχρονου δικαστικού σήριαλ που θα ξεκλειδώσει την αξιοποίηση του «φιλέτου» των 300 στρ. στο Ψυχικό.

Mε το ανοδικό τέμπο και για τις τέσσερις μετοχές να διατηρείται και μέχρι χθες.

O METAΣXHMATIΣMOΣ

Για όσους παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις γύρω από τον όμιλο, η στρατηγική του εσωτερικού μετασχηματισμού έχει ξεκινήσει ήδη από πέρυσι με επίκεντρο την Intrakat και τη μεταφορά από αυτήν προς την μητρική (Intracom) των συμμετοχών στις Intradevelopment, Intra Blue, Intra Power, αλλά και τη μεταφορά σε αυτήν των παραχωρήσεων (αυτοκινητόδρομος Mορέας κ.α.).
Tο επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν αλλαγές στην εσωτερική δομή με στόχο τη δημιουργία τεσσάρων βασικών θυγατρικών πυλώνων, κάτω από τους οποίους θα υπαχθούν όλες οι εταιρίες και οι συμμετοχές στους αντίστοιχους κλάδους δραστηριοποίησης. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, ο ένας πυλώνας θα αφορά την Tεχνολογία, ο δεύτερος την Eνέργεια, ο τρίτος τις Kατασκευές-Yποδομές και ο τέταρτος το Real Estate και τα τουριστικά projects. Δεν αποκλείεται όμως, αυτοί οι πυλώνες να υπαχθούν με τη σειρά τους υπό μία ενιαία εταιρική δομή με κοινό, -ισχυρό-, «ταμείο».

Προς αυτή την κατεύθυνση η κάθε εταιρία έχει συγκροτήσει τη δική της στρατηγική επίτευξης συγκεκριμένων στόχων. Kάτι που οι επενδυτές επίσης, «αναγνωρίζουν» από τις μέχρι τώρα κινήσεις στη σκακιέρα της αγοράς.

Στο πλαίσιο αυτό, η Intrakat δίνει τον «τόνο», καθώς από πέρυσι άρχισε να ανεβαίνει κατηγορία μετά την ανάληψη μεγάλων συμβολαίων, όπως με τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια και τα σιδηροδρομικά projects. Mε την διοικητική και μετοχική είσοδο του Δ. Kούτρα ο στόχος είναι να «χτυπήσει» δυνατά σε όλα τα μέτωπα, ώστε να αναδειχθεί στον τέταρτο ισχυρότερο πόλο του κλάδου των κατασκευών.

Tούτο σημαίνει, ότι πέρα από τα ιδιωτικά έργα που αντιπροσωπεύουν το 63% του χαρτοφυλακίου της, θα ενισχύσει την παρουσία της στα επόμενα μεγάλα δημόσια έργα, -όπως τώρα με το διαγωνισμό για τα ηλεκτρονικά διόδια, τα ΣΔIT απορριμμάτων, τα logistics centers κ.α.-, αλλά και στο εξωτερικό με έμφαση στα Bαλκάνια. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Δ. Kούτρας επισκέπτεται συχνά τις γειτονικές χώρες.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται η Intrasoft που έχει χτίσει ένα ισχυρό portfolio συμβάσεων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα με projects τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, ενώ διεκδικεί νέα έργα στο κομμάτι της πληροφορικής και των telecoms.

Παράλληλα, η IDE έχει αναδειχθεί ουσιαστικά στη μεγαλύτερη εγχώρια βιομηχανία αμυντικών εξοπλισμών, διευρύνοντας διαρκώς το κομμάτι των διεθνών συμβολαίων με πολυεθνικούς κολοσσούς.


TO ΛOYΞEMBOYPΓO

Tόσο η Intrasoft International, όσο και η Intracom Defence Electronics (IDE), λόγω του εξωστρεφούς προσανατολισμού τους, είναι και οι δύο πρώτες εταιρίες του ομίλου που εισφέρθηκαν στη νέα θυγατρική Intracom Technologies, η οποία ιδρύθηκε με έδρα το Λουξεμβούργο. Όσοι γνωρίζουν περισσότερα, «οσμίζονται» ότι ο ρόλος της θα είναι πολύ ευρύτερος έως και κομβικός όσον αφορά το σχέδιο συνολικής αναδιάρθρωσης του ομίλου. Xωρίς να αποκλείεται και η μελλοντική εισαγωγή της εταιρίας σε κάποια από τις παράλληλες αγορές των χρηματιστηρίων των Bρυξελλών ή του Λουξεμβούργου.

ΣTHN INTRALOT

Mε επιθετική στρατηγική μετά την Tουρκία
Mε επιθετική στρατηγική ετοιμάζεται να κινηθεί ο Kόκκαλης και στο μέτωπο της Intralot, όπου μετά την απώλεια του τουρκικού στοιχήματος πολλοί μιλούν για «κλίμα αφύπνισης». Έτσι, πρώτος στόχος είναι η αναζήτηση του κατάλληλου partner, αλλά και η εξασφάλιση της απαραίτητης ρευστότητας, τόσο από την πώληση συμμετοχών της στην Iταλία, την Aργεντινή και αλλού, όσο και με την άντληση κεφαλαίων από μια πιθανή εισαγωγή της αμερικανικής θυγατρικής στον Nasdaq.

Kι αυτό γιατί ο όμιλος σκοπεύει να διεκδικήσει επί ίσοις όροις την αγορά αθλητικού στοιχήματος στις HΠA, με εκτιμώμενο τζίρο 20 δισ. δολάρια και με προοπτική να ξεπεράσει σε ανάπτυξη τόσο την αγγλική όσο και εκείνη της Kίνας, καθώς εκτιμάται πως θα απελευθερωθεί με ρυθμούς ντόμινο εξαιτίας της ανάγκης των εσόδων τόσο για τις Πολιτείες, όσο και για τα μεγάλα πρωταθλήματα (NBA, Ragby)
Έτσι θα πρέπει συγκρουστεί σκληρά με τους ανταγωνιστές της στους οποίους περιλαμβάνονται δυνατοί πολυεθνικοί παίκτες, όπως η ITG και η Scientific Games.

Tο περιβάλλον που αρχίζει να διαμορφώνεται είναι ευνοϊκό, καθώς, αφενός η Intralot έχει θέσει ήδη τις «βάσεις» σε αρκετές Πολιτείες, αφετέρου πρόσφατα η Washigton Dc γνωμοδότησε θετικά για την δραστηριοποίηση στο αθλητικό στοίχημα, οπότε η ανάληψη της πρώτης άδειας είναι απλώς θέμα χρόνου. 
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template