Εξαγριωμένοι στην Κρήτη με την απαγόρευση της ..τσικουδιάς απο την ΑΑΔΕ

Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Δεν κάνουμε βήμα πίσω λένε οι καζανάρηδες της Ανατολικής Κρήτης.Δεν μπορείς κύριε να σταματήσεις κάτι που υπάρχει εδώ και αιώνες στην Κρήτη.Μαζί τους και οι βουλευτές Δανελης ,Αυγενάκης και Κεγκέρογλου η οποίοι ανεβαίνουν στην Αθήνα για να συναντήσουν τον κ Πιτσιλή.



Καζάνι που βράζει» θυμίζει ο χώρος των καζανάρηδων στην Ανατολική Κρήτη, που από σήμερα 18 Μαρτίου έρχονται αντιμέτωποι με τα πιο μελανά σημεία της εγκυκλίου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, δηλαδή τη λήξη της προθεσμίας που τους θέτει η εγκύκλιος για την… πώληση της τσικουδιάς τους αλλά και την αφαίρεση της λέξης «τσικουδιά» και την αντικατάστασή της με… «προϊόν απόσταξης».

Σύμφωνα, με το neakriti.gr, χθες Κυριακή, στα γραφεία της ΟΑΣΝΗ, οι εκπρόσωποι του κλάδου αποφάσισαν τρόπους αντίδρασης, ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Δανέλλης, της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης και του ΚΙΝ.ΑΛ. Βασίλης Κεγκέρογλου τάχθηκαν στο πλευρό τους και σήμερα το πρωί μεταβαίνουν στην Αθήνα, για να χτυπήσουν την πόρτα του διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Πιτσιλή και να θέσουν επιτακτικά το θέμα της απόσυρσης της εγκυκλίου, που φαίνεται πως βάζει «φωτιά» στο μέλλον της τσικουδιάς και του τσίπουρου.

Συγκεκριμένα, η υπόθεση αυτή οδήγησε τους εκπροσώπους των Συλλόγων Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Ηρακλείου και Λασιθίου να συγκαλέσουν έκτακτη συνέλευση, παρουσία βουλευτών της Κρήτης, χθες, με στόχο να αποτρέψουν τον αφανισμό της κρητικής τσικουδιάς από τον χάρτη της αγοράς και συνεπώς τον αφανισμό των καζανάρηδων… Κάτι που θα επιτευχθεί σε πρώτη φάση, όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων, με επίσκεψη στο γραφείο του διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Πιτσιλή, με σκοπό να πιέσουν για την αναστολή της εγκυκλίου. Η συγκεκριμένη εγκύκλιος εκδόθηκε στις 28 Φεβρουαρίου και δημοσιοποιήθηκε στις 5 Μαρτίου μέσω της ιστοσελίδας της… ΚΕΟΣΟΕ η οποία, αν και δεν έχει σχέση με τον χώρο της τσικουδιάς, πήρε θετική θέση, κάνοντας λόγο για απόφαση που δίνει στους διήμερους καζανάρηδες τη δυνατότητα να εμπορεύονται μόνο αυτοί την τσικουδιά τους, χωρίς μεσάζοντες.


Κι ενώ αρχικά κάποιος είχε καλές εντυπώσεις διαβάζοντας την εγκύκλιο, πηγαίνοντας στα «ψιλά γράμματα» έβλεπε ότι η εγκύκλιος προβλέπει, μέχρι τις 18 Μαρτίου του 2019, την ολοκλήρωση των πωλήσεων της τσικουδιάς για φέτος.
Και μάλιστα, για την ύπαρξη της εν λόγω εγκυκλίου έχει δηλώσει άγνοια ακόμα και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, όπως υποστήριξε συγκεκριμένα ο πρόεδρος των καζανάρηδων του νομού Ηρακλείου Στάθης Φραγκιαδακης, μετά από επικοινωνία μαζί του.

Είναι χαρακτηριστικό το στοιχείο της εγκυκλίου που επιβάλλει στον αποσταγματοποιό πρόστιμο 3.000 ευρώ αν βάλει την ετικέτα του πάνω στο μπουκάλι με τη ρακή του. Την ίδια ώρα, όμως, υποχρεώνει τον καταστηματάρχη που θα την προμηθευτεί να αναρτήσει σε εμφανές σημείο τα στοιχεία του τιμολογίου του παραγωγού, αλλιώς θα του επιβάλλει πρόστιμο 3.000 ευρώ «Η εγκύκλιος πρέπει να αποσυρθεί ως επαίσχυντη», δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους χθες ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Ν. Ηρακλείου Στάθης Φραγκιαδάκης.

«Εκτός των άλλων, με την εγκύκλιο αυτή παραβιάζονται εμπορικοί κανόνες. Παραβιάζονται ακόμα και ευρωπαϊκοί κανονισμοί, που έχουν να κάνουν με τη Γεωγραφική Ένδειξη, που την ονομάζουν τώρα αλλιώς. Δεν μπορούν να σταματήσουν κάτι που υπάρχει από τα βάθη των αιώνων στην Κρήτη. Δεν μπορούν να ονομάζουν αλλιώς την τσικουδιά. Δεν μπορούν να σταματήσουν τον κόσμο να πίνει τσικουδιά και να τη ζητά. Άρα θα πρέπει να ξαναδούνε οι αρμόδιοι το θέμα. Και να δουν ότι το κοινό τη θέλει. Την αγαπά τη ρακή. Έχει αγκαλιάσει την τσικουδιά και το τσίπουρο. Και θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει.

Οποιοιδήποτε άλλοι κανόνες που μας βγάζουν εκτός παιχνιδιού δεν είναι εφαρμόσιμοι. Εμείς θα συνεχίσουμε το ίδιο καθεστώς, είτε το πάρει πίσω ο κ. Πιτσιλής ή η κυβέρνηση, είτε όχι»… Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Αμβυκούχων και Αμπελουργών Ελλάδος Τάσου Βρέντζου, ο οποίος θεωρεί ότι πίσω από τέτοιες εγκυκλίους κρύβονται τα συμφέροντα και πάλι των ποτοποιών. «Κρύβονται κάποια συμφέροντα κύκλων, που σε αυτή τη φάση δεν μπορώ να κατονομάσω», είπε χαρακτηριστικά.
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template