Εβερεστ: Δεκάδες σοροί ορειβατών εμφανίζονται με το λιώσιμο των πάγων

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Μακάβριες αποκαλύψεις φέρνει το λιώσιμο των πάγων λόγω της κλιματικής αλλαγής στο Εβερεστ, όπου εντοπίζονται όλο και
περισσότερες σοροί νεκρών ορειβατών.

Τα πτώματα εντοπίζονται κυρίως στην κινεζική πλευρά προς, το βόρειο τμήμα του όρους, όσο μπαίνει η άνοιξη. Πρόκειται για ανθρώπους, η τύχη των οποίων μπορεί να αγνοείτο ακόμη και πολλά χρόνια.

Περισσότεροι από 300 ορειβάτες υπολογίζεται πως έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθεια να πατήσουν στην υψηλότερη κορυφή του πλανήτη. Τα 2/3 των σορών όμως, δεν έχουν εντοπιστεί καθώς παραμένουν θαμμένα κάτω από το χιόνι και τον πάγο.

Κρατικός υπάλληλος που εργάζεται στο Εβερεστ τονίζει πως ο ίδιος έχει ανασύρει από τα χιόνια τουλάχιστον 10 σορούς από διάφορα σημεία. Συχνά εντοπίζονται χέρια, πόδια και άλλα μέλη νεκρών κοντά στα καμπ της οροσειράς.
Κίνδυνος λόγω της κλιματικής αλλαγής

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι οι παγετώνες στην περιοχή του Εβερεστ, όπως και στα περισσότερα μέρη των Ιμαλαΐων, λιώνουν πολύ γρήγορα και μειώνονται επικίνδυνα.

Μια μελέτη το 2015 αποκάλυψε ότι οι λίμνες στον παγετώνα Κούμπου, που οι αναρριχητές πρέπει να διασχίσουν για να φτάσουν στην κορυφή, γίνονται όλο και μεγαλύτερης λόγω της επιταχυνόμενης τήξης.

Ο στρατός του Νεπάλ αποστράγγιξε τη λίμνη Ιμα στο Εβερεστ το 2016, αφού ο πάγος έλιωσε και το νερό είχε φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα.

Μια άλλη ομάδα ερευνητών από το Ηνωμένο Βασίλειο, πέρυσι διέσχισε τον παγετώνα Κούμπου και βρήκε τον πάγο να είναι πιο ζεστός από το αναμενόμενο.
Σοροί για «σημαδούρες»

Τα περισσότερα από τα νεκρά σώματα που εντοπίζονται, πάντως, αφορούν πρόσφατα περιστατικά.


Ορισμένα από αυτά, κυρίως στα μεγάλα υψόμετρα, χρησιμοποιούνται ακόμη και ως «σημαδούρες» από τους ορειβάτες.

Ενα τέτοιο σημείο αναφοράς είναι οι «πράσινες μπότες» κοντά στην κορυφή. Πρόκειται για ορειβάτη που πέθανε κάτω από ένα βράχο που προεξέχει. Οι πράσινες μπότες του, που βρίσκονται ακόμα στα πόδια του, χρησιμεύουν ως σημάδι στη διαδρομή αναρρίχησης.


Η ανάκτηση και η αφαίρεση των σωμάτων από τους υψηλότερους καταυλισμούς μπορεί να είναι δαπανηρή και δύσκολη. Οι ειδικοί λένε ότι κοστίζει από 40.000 έως 80.000 δολάρια.

«Μία από τις πιο δύσκολες ανακτήσεις ήταν από ύψος 8.700 μέτρων, κοντά στην κορυφή» δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ορειβατικής Ένωσης του Νεπάλ.

«Το σώμα ήταν εντελώς παγωμένο και ζύγιζε 150 κιλά και έπρεπε να ανακτηθεί από μια δύσκολη θέση σε αυτό το υψόμετρο» εξήγησε.

Πηγή: BBC
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template