Νίκος Βαρβέρης και οικογένεια: Από τα αυτοκρατορικά μπάνια στην υποθήκη των ακινήτων του

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019



Αλεξάνδρα Τσόλκα

Ήταν οι εποχές που η Ελλάδα γελούσε πλατιά και θεωρούσε πως είναι ολόκληρη ένα λουσάτο, πλούσιο γεωγραφικό διαμέρισμα της Καλιφόρνια, ικανή να ξοδεύει για πολυτελή αυτοκίνητα, σπίτια με πισίνες οπωσδήποτε, ρούχα που άξιζαν μόνο αν είχαν σηματάκι μεγάλου οίκου μόδας και διακοπές σε resort μόνο και ούτε καν 5άστερα
. Ταυτόχρονα μπορούσε και να πιστεύει στο δικό της «made in Greece» dream πως οι αυτοδημιούργητοι δυναμικοί νέοι δεν γνωρίζουν όρια, ρισκάρουν, ανταμείβονται. Το ξύπνημα απ’ το όνειρο του βαθύ ύπνου από τη μεταπολίτευση και μετά, ήταν τόσο αγχώδες, ιδρωμένο, όλο διαψεύσεις, πόνο, που έγραψε «τέλος» ή βύθισε σε πέλαγα οικονομικά ακόμη και σε όσους δε το άξιζαν. Ένας από αυτούς είναι και ο Νίκος Βαρβέρης και η οικογένεια του…
Μπάνια σαν ρωμαϊκά, αυτοκρατορικά λουτρά

Ο κύριος Βαρβέρης της Moda Bagno και των πολυτελών μαγαζιών Interni, δουλεύοντας σκληρά, όλη του τη ζωή, χωρίς να είναι γόνος από οικογένεια παλαιού χρήματος, αλλά αυτοδημιούργητος κατόρθωσε μέχρι την απαρχή της οικονομικής κρίσης, να είναι απόλυτα επιτυχημένος με την εταιρεία του και τα μαγαζιά του να είναι συνώνυμα της υψηλής αισθητικής σε μπάνιο και έπιπλα σπιτιού.

Οι ανερχόμενοι της εποχής, οι φτασμένοι, αλλά και οι νέοι πλούσιοι, συναγωνίζονταν ποιος θα έχει πιο φίνα πορσελάνη στο μπάνιο για τους ξένους και στο ιδιωτικό του λουτρό σχεδόν σαν ρωμαϊκό, αυτοκρατορικό και όχι για το πόπολο της αγοράς, στο master room της μεζονέτας.

Ο Νίκος Βαρβέρης πρόσφερε κάθε σχέδιο, ποικιλίες χρωμάτων, μοναδικά σχήματα για να καλύψει τις ορέξεις ακόμα και του πιο απαιτητικού νεόπλουτου ή απαιτητικού αριστοκράτη. Κατάφερε να γίνει συνώνυμος της λέξης «μπάνιο» και μετά «κουζίνα» ή γενικά «έπιπλο» διευρύνοντας τον κύκλο εργασιών του και φτιάχνοντας την δική του περιουσία, αλλά και έναν τρόπο ζωής τεράστιο στην εποχή.


Μύκονος, Ταορμίνα, Κωνσταντινούπολη, πολυτελή σπίτια, μεγάλα καλοκαίρια, σκάφη, αναψυχή, αγάπη στο ωραίο! Ένας bon viveur που έδωσε πολυτέλεια στα μπάνια των πολύ πλουσίων…


Επιχειρήσεις και διασκεδάσεις και εκτός Ελλάδος!
Μέχρι το 2012 ο ευειδής πραγματικά, αρρενωπός, γαλανομάτης, γυμνασμένος και ψηλός άνδρας κ. Νίκος Βαρβέρης, με το πάντα μοντέρνο, νεανικό και από τους μεγάλους οίκους μόδας του εξωτερικού, εντυπωσίαζε συντάκτριες στα life style περιοδικά, που του αφιέρωναν χώρος στις κοσμικές φωτογραφικές στήλες τους, αλλά και στις οικονομικές σελίδες για την επιτυχία του.
Έχοντας κάνει μια δεμένη οικογένεια μπορούσε πια να χαλαρώνει, χωρίς να ξεχνά τους στόχους του για επέκταση, όλο και μεγαλύτερη, όλο και πιο ισχυρή. Έτσι είχε βάλει πλώρη, και για την Κωνσταντινούπολη, πόλη με αγορά αναδυομένη δυναμικά στα δυτικά μπάνια, που ήθελε να ξεχάσει το αλά τούρκα παρελθόν της στην υγιεινή. Η Πόλη αποτελεί, πάντα, τον νούμερο ένα προορισμό για δουλειά και διασκέδαση, άλλωστε.

Ο «Mr Interni», Νίκος Βαρβέρης, απασχολούσε συχνά τις κοσμικές στήλες με τις εκεί διασκεδάσεις του, ενώ είχε την φήμη πως γνώριζε όσο κανείς τα «hot», όπως συνηθιζόταν να περιγράφονται, κέντρα διασκέδασης. Οι επιχειρηματίες που ταξίδευαν στην Πόλη, δεν παρέλειπαν να ρωτούν την γνώμη του για το που και πως θα διασκεδάσουν.



Ατέλειωτα καλοκαίρια σε ειδυλλιακές ακτέςΌταν ο Νίκος Βαρβέρης ήθελε να ηρεμήσει από την σκληρών ρυθμών Αθήνα και την άγριου ανταγωνισμού Κωνσταντινούπολη προτιμούσε τη Μύκονο όπου βρίσκονταν οι φίλοι του, αλλά και η συγκλονιστική του βίλα!

Πέρα από τη θάλασσα επιδίδονταν και στο αγαπημένο του σπορ, το τένις και οι παπαράτσι τον απαθανάτιζαν συχνά με την ακριβή του ρακέτα και τα σινιέ αθλητικά του ρούχα. Άλλωστε ήταν η εποχή, που οι πλούσιοι διαφήμιζαν τον τρόπο ζωής τους και τον επιδείκνυαν χωρίς να φοβούνται τον φθόνο των ανταγωνιστών και των λιγότερων τυχερών ή έστω εργατικών!


Κάποτε, με εκλεκτή παρέα έφευγε για την γαλήνια, αρχαία, μεταφυσική Ταορμίνα και χάνονταν από ευθύνες, αφήνοντας μόνο ελάχιστες φωτογραφίες να διαρρεύσουν στον Τύπο και αυτό όχι από δική του ευθύνη! Πάντα όμορφα πρόσωπα και κεφάτοι άνθρωποι πλαισίωναν τον bon viveur επιχειρηματία, ακόμα και στις μακρινές του δραπετεύσεις απ την καθημερινότητα.




Βαρβέρης και στα πρώτα τραπέζια πίστα…
Την καλή ζωή του πατέρα, ακολουθούσαν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, όπως έκαναν άλλωστε και στις επιχειρήσεις. Όλα αυτά μέχρι και το 2012 μιας και μετά η οικογένεια κράτησε χαμηλό προφίλ, όπως και όλοι οι ευκατάστατοι επέλεξαν, αφήνοντας την έντονη κοσμική και νυχτερινή δράση στο παρελθόν. Ήταν καλοκαίρι του 2012, λοιπόν, όταν οι τουρκικές εφημερίδες γέμιζαν δημοσιεύματα για ένα πάρτι του Σάκη Ρουβά στην -που άλλου;- Μύκονο.





Η τουρκική Milliyet είχε δημιουργήσει το θέμα των ημερών στην γειτονική χώρα, δημοσιεύοντας ένα επικριτικό, ειρωνικό και αρκετά καυστικό άρθρο για τα έργα και τις νύχτες των Ελλήνων κοσμικών, περιγράφοντας τον αστακοπόλεμο, το μπάνιο με τις τρίλιτρες βότκες και τη καταβολή 4.000 ευρώ για την κατοχύρωση ενός καναπέ στη συναυλία του Σάκη Ρουβά.
Πρώτο καναπέ πίστα είχε ο νεαρός και εξίσου με τον μπαμπά γλεντζές και ευειδής Φίλιππος Βαρβέρης, μαζί του στις επιχειρήσεις, αλλά και πολύ επιτυχημένος ο ίδιος, με το μπουτίκ ξενοδοχείο στο Κεφαλάρι «21», που έχει μαζί με τον Κωνσταντίνο Έλληνα. Λέγεται πως και ο λογαριασμός του, εκείνο το καλοκαιρινό βράδυ όπου η «χρυσή νεολαία» της χώρας ξέδινε λίγο πιο έντονα, ήταν εξίσου πρώτος με τον καναπέ του.

Φίλιππος Βαρβέρης
Ο νεαρός Βαρβέρης απασχολούσε για μεγάλο διάστημα τις κοσμικές στήλες για τις φημολογούμενες σχέσεις του με εντυπωσιακές καλλονές, τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του στο πεδίο της γαστρονομίας αλλά και για τα γλέντια του όπου τραγουδούσε ο Σάκης Ρουβάς. Τον τελευταίο είχε επιλέξει μάλιστα και σε ένα πάρτι για τον έρωτα, στο Αθηνών Αρένα, όπου ο διάσημος τραγουδιστής αφιέρωνε τη βραδιά στις 13 Φεβρουάριου του 2011 στον Άγιο Βαλεντίνο, αλλά η παρέα του Φίλιππου Βαρβέρη είχε μπλέξει σε μια φασαρία με τεχνικούς του Αλτερ, που είχε τότε συζητηθεί πολύ και είχε ενοχλήσει τον αισθαντικό Σάκη, παρ ότι συμβαίνουν τις νύχτες και σίγουρα θα είναι μαθημένος…

Το οριακό 2012 και η επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Από το 2012 η οικογένεια Βαρβέρη συνεχίζει να δουλεύει ίσως πιο πολύ από ποτέ, αλλά παύει σχεδόν κάθε της κοσμική δραστηριότητα. Είναι εκεί στα μέσα αυτής της χρονιάς, όπου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε «ενοχλήσει» τη διοίκηση της Moda Bagno, καθώς στο τέλος του 2011 τα «διευθυντικά στελέχη και μέλη της διοίκησης» έφτασαν να οφείλουν γύρω στις 410 χιλ. ευρώ στον εισηγμένο όμιλο, εκ των οποίων 278 χιλ. από εμπορικές συναλλαγές και 130 χιλ. από προκαταβολές αποδοχών.
Αυτό μάλιστα που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι ότι εμπορικές οφειλές ενός μέλους της οικογένειας είχαν προέλθει κυρίως από το έτος 2008, ενός δεύτερου κυρίως από το 2007, ενός τρίτου από τη διετία 2008-2009, ενώ ενός τέταρτου από τη διετία 2010-2011. Έτσι, ενώ στο τέλος του 2011 τα οφειλόμενα ανέρχονταν στις 410 χιλ. ευρώ, το 2013 μειώθηκαν στις 397 χιλ., το 2014 στις 344 χιλ. το 2015 στις 217 χιλ. και στο τέλος του 2016 στις 194 χιλ. ευρώ.


Η Moda Bagno ήταν ζημιογόνα και τα υψηλά δάνεια αναδιαρθρώθηκαν, με αποτέλεσμα τη σημαντική υποχώρηση του κόστους χρηματοδότησης. Τελικά, προς τα τέλη του 2017, το σύνολο των υποχρεώσεων της οικογένειας Βαρβέρη προς την εισηγμένη Moda Bagno είχε πλέον μηδενιστεί. Έμεναν μόνο οι τράπεζες να ικανοποιηθούν μιας και η οικογένεια είχε πολλά και εξαιρετικά ακίνητα…
Το σπίτι στη Μύκονο και οι τράπεζες
Τα μεγάλα καλοκαιριά του Νίκου Βαρβέρη είχαν ως ορμητήριο το σπίτι του στη Μύκονο, που φυσικά εντυπωσίαζε δεσπόζοντας πάνω απ’ τον κόλπο του Ορνού, με την ακαταμάχητη θέα του, από τη χώρα μέχρι τη Δήλο τη Σύρο και την Τήνο.
«Στην Μύκονο μπορεί να απολαμβάνει αυτό που του προσφέρεται, το απέραντο γαλάζιο, ο καθαρός ουρανός και το λευκό που κυριαρχεί παντού», έλεγε τότε. Και οι υπέροχοι όγκοι, οι εναρμονισμένοι με την ιδιότυπη φύση του νησιού συναντούσαν την υψηλή αισθητική την ταιριαστή με την δουλειά του επιχειρηματία.

Τρεις όροφοι, περιφραγμένος κήπος, κυρίως υπνοδωμάτιο με μπάνιο και βεστιάριο, πέντε ξενώνες με μπάνια, δυο σαλόνια, τραπεζαρία με κουζίνα, αποθήκη και φυσικά, ολυμπιακών διαστάσεων πισίνα και πως αλλιώς!
Και επειδή οι εποχές -είπαμε!- άλλαξαν, τώρα βίλες, διαμερίσματα, πίνακες, καταθέσεις στο εξωτερικό επιχειρηματιών που μεσουρανούσαν τις περασμένες δεκαετίες, αλλά έχουν πια μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις, τους γίνονται κατασχέσεις και δικαστικές διεκδικήσεις.

Όλοι, δε, οι επιχειρηματίες περνούν από εξονυχιστικό έλεγχο σε Ελλάδα και εξωτερικό για να εντοπίσουν την προσωπική τους περιουσία. Έτσι συνέβη και με την Moda Bagno του Νίκου και της οικογένειας Βαρβέρη. Η επιχείρηση, όμως, λειτουργεί κανονικά και οι τράπεζες προχώρησαν σε αναδιάρθρωση του δανεισμού της δίνοντας ανάσες στην εμπορική εταιρεία.

Προηγουμένως, η πιστώτρια τράπεζα κινήθηκε δικαστικά και εισέπραξε 3 εκατ. ευρώ ως μερική αποπληρωμή των δανείων. Ταυτόχρονα, ο βασικός μέτοχος παραχώρησε στην τράπεζα επιπλέον εξασφαλίσεις σε ακίνητα ιδιοκτησίας του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τα οποία υπερκαλύπτουν το υπόλοιπο των δανείων που σήμερα εξυπηρετούνται κανονικά. Μέσα σ’ αυτά και η υπέροχη βίλα στην Μύκονο, η δεσπόζουσα στον κόλπου του Ορνού.
Γιατί στο κάτω – κάτω, «αυτό που αξίζει δεν είναι να ζεις για να αποκτήσεις περισσότερα αλλά να ζεις καλά», όπως αφόριζε ο Πλάτωνας και πείτε μου τώρα πως δεν ξέρει αυτός και ξέρουμε εμείς…   

πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template