Τσίπρας: «Θα είμαι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα επισκεφθεί επισήμως τα Σκόπια»

Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2019

Με πανηγυρικούς τόνους ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε από το 4ο Φόρουμ των Δελφών ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα γίνει ο πρώτος Έλληνας
πρωθυπουργός που επισκέπτεται τα Σκόπια, ενώ προανήγγειλε τη δημιουργία Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας «για την εμβάθυνση της συνεργασίας» στο εμπόριο, τον τουρισμό, την ενέργεια, τον πολιτισμό, «μέχρι τη στρατιωτική και αστυνομική συνεργασία». Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε «μαγική εικόνα» για την κατάσταση της οικονομίας μετά την έξοδο από τα Μνημόνια και, εμμέσως, προανήγγειλε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές με 10ετές ομόλογο τις επόμενες ημέρες. «Δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για να βγει η Ελλάδα από τη μνημονιακή περιπέτεια με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, με την κοινωνία όρθια», δήλωσε και επανέλαβε ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν το φθινόπωρο.

Για τη συμφωνία των Πρεσπών

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «διπλωματικό αριστούργημα» τη συμφωνία των Πρεσπών, διότι, όπως είπε, είναι αμοιβαία επωφελής, δεν υιοθετεί το 100% των επιχειρημάτων της μίας ή της άλλης πλευράς και παράλληλα καμία πλευρά δεν αισθάνεται ταπεινωμένη.Προανήγγειλε ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα επισκεφθεί επισήμως τα Σκόπια και ότι θα δημιουργηθεί Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών: «Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να χτίζει πάνω σε όσα πετύχαμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Για το λόγο αυτό, μέσα στους επόμενους μήνες, θα είμαι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που θα επισκεφτώ επισήμως τα Σκόπια, συνοδευόμενος μάλιστα από επιχειρηματική αποστολή. Και επιπλέον θα προχωρήσουμε στην ιδρυτική σύγκλιση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, με σκοπό να εξετάσουμε τρόπους εμβάθυνσης της συνεργασίας μας σε μια σειρά από τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Από το εμπόριο, τις οικονομικές ανταλλαγές, τον τουρισμό, την ενέργεια, τον πολιτισμό, μέχρι τη στρατιωτική και αστυνομική συνεργασία».

Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε και πάλι περιφρονητικός απέναντι σε όσους αντιδρούν στη Συμφωνία: «Όσοι επιλέγουν να μη συμβιβαστούν με τη νέα συνθήκη που γεννιέται μέσα από τον αμοιβαίο σεβασμό στα πλαίσια της ειρηνικής συνύπαρξης και των κανόνων του διεθνούς δικαίου, επιλέγουν οικειοθελώς την απομόνωση και την αυτοπεριθωριοποίηση τους». Έχοντας στο ακροατήριο τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νικόλα Ντιμιτρόφ, σημείωσε: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, βλέποντας σήμερα στους Δελφούς ανθρώπους που εργαστήκαμε από κοινού, για τη διαμόρφωση μιας νέας ελπιδοφόρας πραγματικότητας για τις χώρες και τους λαούς μας… Συνδιαμορφώσουμε θετικές εξελίξεις μαζί με τους γείτονές μας που έδειξαν ανάλογο σθένος, αποφασιστικότητα και σοβαρότητα έναντι των προκλήσεων που θέτει η συγκυρία στο διεθνές πεδίο».

«Μαγική εικόνα» για την οικονομία

«Σας είχα διαβεβαιώσει επιτυχώς από το βήμα αυτό πέρυσι ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το 3ο Μνημόνιο, ολοκληρώνοντας κρίσιμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που άλλαξαν τη δομή της οικονομίας , σας είχα διαβεβαιώσει ότι δεν θα χρειαστεί καμία πιστοληπτική γραμμή στήριξης, που ισοδυναμεί με κεκαλυμμένο Μνημόνιο, και ότι σύντομα θα είχαμε μια αξιόλογη συμφωνία αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και θα συνεχιστεί η απόδοση της οικονομίας, που θα μας οδηγήσει στο να αποφύγουμε νέα αχρείαστα μέτρα, όπως οι περικοπές των συντάξεων. Όλα αυτά επιβεβαιώθηκαν», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Προαναγγέλλοντας εμμέσως την έξοδο στις αγορές με 10ετές ομόλογο, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr αναμένεται πιθανότατα μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου βρέθηκε σήμερα «σε επίπεδα αντίστοιχα με αυτά που είχε η χώρα πριν από την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, δηλαδή το 2002-2003».
Στην προσπάθειά του να εμφανίσει «success story», ο κ. Τσίπρας υποστήριξε: «Η Ελλάδα συμπλήρωσε πριν λίγες μέρες το πρώτο εξάμηνο της μεταμνημονιακής εποχής. Έπειτα από 8 δύσκολα χρόνια, στα οποία η χώρα μας άλλαξε. Κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά… Το ζητούμενο πλέον είναι να μπορέσει να πορευτεί η χώρα δίχως κάποιους να την οδηγούν στα μονοπάτια που αυτοί επιλέγουν ερήμην του ελληνικού λαού, δίχως αυτούς που θέλουν να την τραβούν διαρκώς προς τα πίσω, στο παρελθόν της διαφθοράς, των πελατειακών σχέσεων, της σπατάλης, των μεγάλων ελλειμμάτων».

«Ξεχνώντας» την αχρείαστη υπερβολική λιτότητα που επέβαλε η κυβέρνησή του στο πλαίσιο του 3ου Μνημονίου, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν επιβάλει «επιθετική λιτότητα με μέτρα 65 δισ. ευρώ στην 5ετία», ενώ η ανεργία έφθασε ακόμα και το 28%. «Σήμερα έχουμε διανύσει πια μεγάλο μέρος της διαδρομής. Γνωρίζουμε ότι έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε, για να πάρει σάρκα και οστά το όραμα της Ελλάδας που οραματιζόμαστε. Όμως, ένα πράγμα είναι δεδομένο: Η Ελλάδα του 2014 με την Ελλάδα του 2019, είναι η νύχτα με τη μέρα», είπε.

Για το Κυπριακό και για διεθνείς συνεργασίες

Μιλώντας για τη διεθνή θέση της χώρας, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Έχουμε στο ενεργητικό μας τριμερή και τετραμερή σχήματα συνεργασίας τόσο στην περιοχή των Βαλκανίων όσο και στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Με τη Σερβία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία αλλά και το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην Κύπρο, για την οποία εκτίμησε ότι «μετά τα χαρμόσυνα νέα που ήρθαν από τις έρευνες στο κοίτασμα Γλαύκος στην κυπριακή ΑΟΖ, η Κύπρος αναβαθμίζει εκ των πραγμάτων το ρόλο και τη θέση της στο διεθνές πεδίο, γεγονός που αποτελεί μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη για τον ελληνισμό». Σχετικά με το κυπριακό, σημείωσε ότι «εργαστήκαμε στενά και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε, για τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Παράλληλα όμως, αποτελεί προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής ο σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».  


Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template