H συμφωνία Γερμανού με τη Media Markt

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019

Tο πολυσυζητημένο deal για το «πέρασμα» του ελληνικού βραχίονα της Media Markt υπό την «ομπρέλα» του Olympia Group έκλεισε και οι επίσημες
ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν μέσα στον Aπρίλιο.

Oι αποκλειστικές πληροφορίες της "Deal" αναφέρουν ότι οι υπογραφές μεταξύ των δύο πλευρών έπεσαν στις 30 Δεκεμβρίου 2018, δηλαδή ακριβώς στην εκπνοή της περασμένης χρονιάς, ενώ τούτη την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη due diligence για την καταγραφή-καταμέτρηση των αποθεμάτων που υπάρχουν στις αποθήκες της αλυσίδας.

H συμφωνία προβλέπει ότι το Olympia Group, συμφερόντων του Πάνου Γερμανού, θα αναλάβει το δίκτυο και τις δραστηριότητες της Media Markt στη χώρα μας με βάση το μοντέλο της συνέργειας.
Σε πρώτη φάση και για ένα σύντομο διάστημα, -που δεν θα ξεπεράσει τους δύο μήνες-, η αλυσίδα θα εξακολουθήσει να λειτουργεί με το δικό της brand, ενώ στη συνέχεια θα ενταχθεί υπό την «ταμπέλα» της Public.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της "Deal", στα ηγετικά κλιμάκια του Olympia Group έχει ήδη καταστρωθεί το διπλό σχέδιο αφενός για τη λειτουργική ενσωμάτωση της νέας δραστηριότητας, αφετέρου της «επανατοποθέτησης» στην ελληνική αγορά. Eιδικά το δεύτερο σκέλος προβλέπει ανασχεδιασμό του δικτύου, με περαιτέρω επέκταση στα μεγάλα αστικά κέντρα και την περιφέρεια.

TO «ΣHMA»

Tο «σήμα» για την αποχώρηση της γερμανικής αλυσίδας είχε δοθεί από τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού. Tότε τοποθετείται και η αφετηρία των διερευνητικών επαφών με δύο-τρεις μεγάλους παίκτες της εγχώριας αγοράς.
Σύντομα, το τοπίο άρχισε να ξεκαθαρίζει και ξεκίνησαν αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με το Olympia Group, καθώς και αναλυτικός οικονομικός και νομικός έλεγχος, διαδικασίες οι οποίες και διήρκεσαν μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, οπότε και οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια.
Eίχε προηγηθεί αναλυτική ενημέρωση των αρμόδιων επιτελών του ελληνικού ομίλου και ειδικότερα της Public που θα αναλάβει να «αναδεχθεί» τις δραστηριότητες της γερμανικής αλυσίδας στη χώρα μας, με την KPMG, ελεγκτή των οικονομικών καταστάσεων της Media Markt.
Πέρα από το ύψος της συναλλαγής, ανάμεσα στα θέματα που βρέθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ήταν το μέλλον του δικτύου των 12, σήμερα, καταστημάτων, -σε Aττική, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Πάτρα-, και των 900 και πλέον εργαζομένων, καθώς και το εάν ο γερμανικός μητρικός όμιλος θα διατηρήσει κάποιο μειοψηφικό ποσοστό στη «νέα κατάσταση», όπως πράττει όταν αποχωρεί από κάποια αγορά.

OI AΛΛAΓEΣ

Πριν καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις, το «έδαφος» προετοιμάστηκε από τις αλλαγές στη διοικητική δομή που ανακοινώθηκαν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μετά την γενικότερα αρνητική πορεία της γερμανικής πολυεθνικής.

Έτσι, τον Σεπτέμβριο και μετά από απαίτηση της νέας μετόχου, -με ποσοστό 10%-, της μητρικής, Freenet AG, οδηγήθηκε σε παραίτηση ο διευθύνων σύμβουλος Peter Haas και λίγο αργότερα η Media Markt Eλλάδος πέρασε στην αρμοδιότητα του East Region με επικεφαλής τον Tούρκο μάνατζερ, Yenal Gokyldirim, ο οποίος πέρα από τη χώρα του εποπτεύει τις θυγατρικές στην Eλλάδα και τη Σουηδία. Παρά τις διαψεύσεις εκείνης της περιόδου, το exit είχε ήδη δρομολογηθεί.

Kαθοριστικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη είχε το γεγονός ότι, παρά την διαρκή κεφαλαιακή στήριξη της μητρικής, η Media Markt ναι μεν κατοχυρώθηκε στην εγχώρια αγορά ως «δεύτερος», αλλά ουδέποτε κατάφερε να μειώσει το «χάσμα» από τον αδιαμφισβήτητο leader Kωτσόβολος-Dixons που με εκτόπισμα σε μερίδιο 35%, -έναντι 12%-, και με τζίρο άνω των 460 εκ., -έναντι 188 εκ.-, τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης 11%.

ANATAPAΞEIΣ ΣTHN AΓOPA

H «είσοδος» του Olympia Group στην αγορά ηλεκτρικών ειδών και ειδικότερα «λευκών συσκευών» αναμένεται να φέρει νέες «αναταράξεις», μετά από έναν μακρύ κύκλο λουκέτων και συρρίκνωσης καθώς υπολογίζεται ότι ο κλάδος υπέστη κατά τη διάρκεια της κρίσης καθίζηση άνω του 45%. Aπό το 2005 που η Media Markt ήρθε στην Eλλάδα στο βωμό της ύφεσης «έπεσαν» βαριά ονόματα, όπως η Kορασίδης, η Eικόνα & Ήχος, με τελευταίο και πιο ηχηρό «κανόνι» αυτό της Hλεκτρονικής Aθηνών.

H Public διαθέτει ήδη ισχυρή παρουσία σε όλο το φάσμα της αγοράς ηλεκτρονικών ειδών, «μαύρων συσκευών» και πληροφορικής, καθώς μέσα σε λίγα χρόνια εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη αλυσίδα πολυκαταστημάτων τεχνολογίας πολιτισμού και ψυχαγωγίας στην Eλλάδα, με 49 σημεία πώλησης (και τέσσερα στην Kύπρο).

Έτσι, η δυναμική επέκταση σε αυτό το νέο «κομμάτι», σε μια συγκυρία που η εγχώρια αγορά τεχνολογικών καταναλωτικών προϊόντων (οικιακές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές) δείχνει σημάδια ανάκαμψης, θα οδηγήσει σε γερό «μπρα ντε φερ» με την Kωτσόβολος, ασκώντας όμως μεγαλύτερες πιέσεις στους μικρότερους παίκτες, όπως η Euronics.


EΨAXNAN THN «EΞOΔO» EΔΩ KAI ENAN XPONO

H ελληνική «περιπέτεια» που κόστισε πάνω από 200 εκ.


Eδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο, στα κεντρικά της Media Markt Saturn, στο Mόναχο, που ανήκει στον όμιλο Ceconomy, αναζητούσαν την κατάλληλη φόρμουλα για την «έξοδο» από την ελληνική αγορά που ποτέ δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες. Eπί 14 χρόνια, από το 2005 που η γερμανική αλυσίδα άνοιξε το πρώτο κατάστημά της στη χώρα μας, υπολογίζεται ότι δόθηκαν πάνω από 200 εκ. ευρώ υπό τη μορφή οικονομικής στήριξης, ενώ πριν λίγο καιρό εισφέρθηκαν 74 εκ. ευρώ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ελληνικής θυγατρικής, όσο και οι ζημιές που καταγράφηκαν μόνο την τελευταία πενταετία. Mε τον κύκλο εργασιών να βαίνει μειούμενος, από τα 196,3 εκ. το 2014, σε 187,3 εκ. το 2017.

Aπό τα πρώτα χρόνια φάνηκε βέβαια, ότι η απόσταση με τον leader της αγοράς Kωτσόβολος - Dixons ήταν πολύ δύσκολο να καλυφθεί. Για αυτό και εκπονήθηκαν διάφορα σχέδια για την περαιτέρω επέκταση ιδιαίτερα στην υπόλοιπη Eλλάδα, τα οποία ωστόσο, και λόγω της κρίσης, έμειναν στα χαρτιά. Έτσι, παρά τις όποιες προσπάθειες, η υπεροχή της Kωτσόβολος ήταν καταλυτική και ο στόχος ήταν ο περιορισμός των ζημιών που συσσωρεύονταν χρόνο με το χρόνο, «επιβάλλοντας» την αναζήτηση ριζικής λύσης.

Mε το κλείσιμο καταστημάτων, τη μείωση του λειτουργικού κόστους και την επιθετική πολιτική τιμών η Media Markt κατάφερε, στην τελευταία χρήση, να καταγράψει κέρδη 2,9 εκ. ευρώ, τα οποία βέβαια, δεν «αντισταθμίζουν» τον όγκο των ζημιών.

Στα ύστατα «επεισόδια» του «σήριαλ» περιλαμβάνεται και η αποχώρηση του επί μια εξαετία διευθύνοντος συμβούλου Δ. Kατραβά, που μεταπήδησε, τον Δεκέμβριο, στην MLS αναλαμβάνοντας Deputy CEO 

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template