ΣΟΚ! Σβήνει η ΔΕΗ, οι Πόντιοι την δάνεισαν 160 εκατ. ευρώ!

Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

Επιτέλους ο δημόσιος οργανισμός που υπήρξε κατ΄εξοχήν πυλώνας του πελατειακού κράτους καταρρέει. O Γίγαντας (ΔΕΗ)
του αρχισυνδικαλιστή Φωτόπουλου δεν είναι παρά μια μικρογραφία του σαπισμένου κράτους. Ο Γίγαντας έχει πήλινα πόδια και είναι έτοιμος να καταρρεύσει.

Από την Ιόλη Πιερίδη

Μιλάμε για την ΔΕΗ η οποία είναι από τους Οργανισμούς-καθρέφτες του Φαύλου Κράτους.
Τα φέσια των 3,5 δις ευρώ απέμειναν από την εποχή που οι Κατρούγκαλοι τριγυρνούσαν στα ταβερνεία της χώρας και παρότρυναν τους καναλωτές να μην πληρώσουν τους λογαριασμούς.

Κι αυτό με την ελπίδα ότι μέσα από ένα γιγάντιο κύμα Δεν Πληρώνω θα κατέρρεαν τα ταμεία του κράτους και μαζί μ΄αυτά και η κυβέρνηση των σαμαροβενιζέλων. Και να που συνέβη.

Η ΔΕΗ μάλιστα έλαβε από την Ποντιακή Τράπεζα το μεγαλύτερο επιχειρηματικό δάνεια ύψους 160 εκατ. ευρώ!

Αυτό το ποσό ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου («Παρευξείνιας»), ανάβοντας το «πράσινο φως» για τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση -υπερδιπλάσια της αμέσως υψηλότερης- που έχει ποτέ δοθεί στην Ελλάδα.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το πενταετούς διάρκειας δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση του πλάνου κεφαλαιουχικών δαπανών της εταιρείας. Να δούμε τι θα κάνει η τράπεζα και τα στελέχη της εάν καταρρεύσει η ΔΕΗ! Θα γίνουν εξίσου διάσημοι με τα στελέχη της Attica Bank.
Τον κίνδυνο της συνέχισης της λειτουργίας της ΔΕΗ επισημαίνει η Ernst & Young, ο ανεξάρτητος ορκωτός ελεγκτής-λογιστής στην ετήσια έκθεση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας. Σύμφωνα με τον ορκωτό ελεγκτή: «Οι βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις της Εταιρείας και του Ομίλου υπολείπονταν κατά €949 εκατ. και €708 εκατ. των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών τους, αντίστοιχα. 

Με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησης οι ανωτέρω συνθήκες, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια των επομένων δώδεκα μηνών μεμονωμένα αλλά και στο σύνολό τους μαζί με άλλα θέματα, υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας, η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της Εταιρείας και του Ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ οδηγήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά στην ιστορία της σε ζημιές κοντά στο 1 δισ. ευρώ, για την ακρίβεια 903,8 εκατ. ευρώ, που αφορούν τη χρήση του 2018. Το 2017 είχε παρουσιάσει κέρδη έπειτα από φόρους 237,7 εκατ. ευρώ, πέρυσι έγραφε ζημιές 2,4 εκατ. ευρώ ημερησίως, όπως είχαν αποκαλύψει και «τα ΝΕΑ»

Στο προαναφερόμενο μέγεθος έχουν συνυπολογισθεί και οι δύο πωλούμενοι λιγνιτικοί σταθμοί, μέσω των θυγατρικών της εταιρειών Λιγνιτική Μελίτης ΑΕ και Λιγνιτική Μεγαλόπολης ΑΕ, ενώ χωρίς αυτές οι ζημιές περιορίζονται… στο μισό δισεκατομμύριο ευρώ, ήτοι στα 542 εκατ. ευρώ, από κέρδη μετά φόρων 127,6 εκατ. ευρώ το 2017.
Στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη εδώ και μήνες, η πλευρά των τραπεζών με τη συνδρομή και της Rothschild ζητεί:

1. Το σύνολο των εσόδων από την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Φλώρινας και Μεγαλόπολης.

2. Τα επιπλέον έσοδα από την είσπραξη των ανεξόφλητων οφειλών σε ετήσια βάση. Συγκεκριμένα, για φέτος η ΔΕΗ έχει βάλει στόχο την είσπραξη 50 εκατ. ευρώ από ανεξόφλητες οφειλές και, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν οι τράπεζες από τον επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη, ο στόχος θα υπερκαλυφθεί και θα φτάσει τα 150 εκατ. ευρώ. 
Οι τράπεζες απαιτούν να εισπράξουν τα 100 εκατ. επιπλέον και μάλιστα προκαταβολικά, βάσει της εκτίμησης για την απόδοση και όχι απολογιστικά. Ανεξάρτητα δηλαδή από το εάν πράγματι η ΔΕΗ θα καταφέρει να βάλει στα ταμεία της αυτά τα ποσά.

3. Αύξηση των ενεχύρων κατά 300 εκατ. ευρώ μέσω της εκχώρησης συμβάσεων μεγάλων πελατών.


Οι τράπεζες παρακολουθούν επίσης στενά το στρατηγικό σχέδιο που καταρτίζει για τη ΔΕΗ η ΜcKinsey και, μέσω της Rothschild που διαπραγματεύεται για λογαριασμό τους, πιέζουν για τολμηρότερους στόχους καθώς δεν έχουν πειστεί ότι μπορεί να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ. Ενα από τα προαπαιτούμενα εξάλλου που έχουν θέσει οι τράπεζες για την αναχρηματοδότηση της ΔΕΗ είναι η στενή παρακολούθηση της υλοποίησης του πενταετούς business plan που καταρτίζει η ΜcKinsey.

Ο κ. Παναγιωτάκης δεν λέει «όχι» επί της αρχής, όσον αφορά τα προαπαιτούμενα που θέτουν οι τράπεζες, έχοντας προφανώς πλήρη επίγνωση της δραματικής οικονομικής κατάστασης της ΔΕΗ. Επιδιώκει ωστόσο να περιορίσει κατά το δυνατόν τα ποσά που θα φύγουν από τα ταμεία της επιχείρησης προς τις τράπεζες με βασικό επιχείρημα ότι η ΔΕΗ έχει κι άλλες υποχρεώσεις να εξυπηρετήσει. Οι τράπεζες από την πλευρά τους αναγνωρίζουν ότι δεν μπορούν να αφήσουν τη ΔΕΗ να χρεοκοπήσει, ωστόσο το μέγεθος της χρηματοδότησης είναι μεγάλο και δεν μπορούν να το διαθέσουν χωρίς αυστηρούς όρους.

Ο κ. Παναγιωτάκης έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήσει από τις συστημικές τράπεζες να αναλάβουν και την αναχρηματοδότηση μέρους του ομολόγου (περί τα 100-150 εκατ. ευρώ) των 500 εκατ. ευρώ, το οποίο λήγει επίσης το 2019, και η ΔΕΗ έχει προπληρώσει εξ αυτών στους ομολογιούχους τα 150 εκατ. ευρώ.

Για να αναλάβουν οι τράπεζες τη χρηματοδότηση του ομολόγου αυτού, ζήτησαν, κατά τις ίδιες πληροφορίες, την ενεχυρίαση μετοχών της ΔΕΗ ΑΠΕ, κάτι που η ΔΕΗ απέρριψε κατηγορηματικά.

Η ΔΕΗ το 2018 θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει και δάνειο ύψους 190 εκατ. ευρώ προς την ΕΤΕπ με την οποία βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις. Η διοίκηση της ΔΕΗ επιδιώκει την έγκαιρη ολοκλήρωση συμφωνίας με τις τράπεζες για την αναχρηματοδότηση των δανείων της, αφού χωρίς αυτή δεν μπορεί να προχωρήσει η έναρξη του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών της μονάδων. 

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template