AΥΤΟΨΙΑ Η Κύπρος διώχνει τις ελληνικές επιχειρήσεις και πάει για νέο Μνημόνιο

Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

Μπροστά σε ένα ολέθριο λάθος, θα τολμούσαμε να πούμε εθνικής σημασίας για το νησί, βρίσκεται η Κύπρος. Οι κυπριακές αρχές και κυρίως η
Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για να ικανοποιήσει την απαίτηση των ΗΠΑ να φύγουν τα ρωσικά κεφάλαια από το νησί προχωρά σε αυτοκαταστροφικές επιλογές.

Από τον Δημήτρη Θεοφάνους

Ατυχώς μαζί με τα ρωσικά κεφάλαια εγκαταλείπουν το νησί και οι υπόλοιποι ξένοι επενδυτές στους οποίους βασίστηκε η έξοδος της Κύπρου από τα μνημόνια. Την ίδια ώρα τα Κατεχόμενα μετατρέπονται αθόρυβα σε παγκόσμιο φορολογικό παράδεισο. Αυτό θα μας απασχολήσει σε μελλοντικό άρθρο μας. Ας πάμε τώρα στα της Κύπρου. Oπως δείχνουν τα σημάδια που ακολουθούν κάποιοι έχουν βαλθεί να οδηγήσουν την Κύπρο σε νέα μνημόνια. Γύρευε γιατί; Ισως για να λεηλατήσουν και το τελευταίο σέντα από τα κοιτάσματα του νησιού. Δεν εξηγείται διαφορετικά αυτό που συμβαίνει εδώ.

Παρ’ ότι για παράδειγμα η σύσταση της Εταιρείας στο νησί καθώς και το γενικότερο φορολογικό σύστημα τυγχάνουν ευρύτατης αποδοχής και θετικών σχολίων από πελάτες του εξωτερικού, εντούτοις η τελευταία οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, αυξάνει τα κόστη συντήρησης μια Κυπριακής Εταιρείας και καθιστά την Κύπρο ακριβή και μη ανταγωνιστική χώρα για σύσταση εταιρείας, με αποτέλεσμα την ήδη αυξανόμενη συρρίκνωση που ενδιαφερόμενων υποψηφίων πελατών που έχουν να αντιμετωπίσουν εν πολλοίς παράλογες απαιτήσεις της Κεντρικής Τράπεζας όπως το να υπάρχει ενοικιαστήριο της νέας Εταιρείας και προσωπικό 2 τουλάχιστον εργοδοτούμενων, τα κόστη των οποίων προβληματίζουν τους πελάτες.



Κι αν κάποιος υποστηρίζει ότι αυτά που ζητά η Κεντρική Τράπεζα είναι λογικά, σίγουρα είναι εκτός λογικής να τα ζητά πριν καν αρχίσει την δραστηριότητά της, δηλαδή 2 ημέρες μετά την σύσταση.

Είναι πέραν πάσης λογικής μια νέα εταιρεία να μισθώσει γραφείο και να προσλάβει προσωπικό χωρίς να έχει τραπεζικό λογαριασμό ή δραστηριότητα ακόμη.

(Πως θα καταβάλλει μισθούς χωρίς εταιρικό λογαριασμό και πως θα πληρώνει μισθώματα;)

Το σωστό θα ήταν το πλαίσιο αυτό να εκλογικευτεί και οι απαιτήσεις αυτές να αναζητούνται κατά την επικαιροποίηση και πάντως μετά το άνοιγμα του τραπεζικού λογαριασμού.


Αξίζει να σημειωθεί ότι για να υπάρξει άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού (είτε προσωπικό, είτε εταιρικό λογαριασμό) που αφορά μη Κύπριους πολίτες, χρειάζονται 3 έως 4 μήνες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Ενώ, μικρότερη καθυστέρηση παρουσιάζεται όταν πρόκειται σε άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού που σχετίζεται με Κύπριους πολίτες που παρ’ όλα αυτά, δεν παύει να υπάρχει. Αδικαιολόγητη είναι και η καθυστέρηση στην έκδοση τραπεζικών καρτών. Στο μεταξύ οι τράπεζες δεν αποδέχονται νέους πελάτες που ο ετήσιος τζίρος τους δεν ξεπερνά τις €100.000 με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν ως τραπεζικά ιδρύματα πλέον και για τις μικρές επιχειρήσεις.
Επιπλέον, ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα που παρουσιάζεται είναι ότι υπάρχει τεράστια ευθυνοφοβία μεταξύ των τραπεζικών υπαλλήλων στο να αναλάβουν τα πιο βασικά, σε σημείο που να αμαυρώνεται το σύστημα και γενικότερα το όνομα της Κύπρου. Η μόνη έγνοια των Compliance Departments των Τραπεζών είναι να κλείσουν όσους περισσότερους λογαριασμούς μπορούν για να αποφύγουν τυχόν πρόστιμα και να πάρουν επαίνους…. Φυσικά υπάρχουν και οι απλοί Τραπεζιτικοί υπάλληλοι οι οποίοι είναι σε απόγνωση μεταφέροντας τις πιο πάνω οδηγίες και απαιτήσεις και οι οποίοι θα είναι οι πρώτοι που θα την πληρώσουν όταν σμικρυνθούν τα υπάρχοντα των International Departments των Τραπεζών λόγω απώλειας πελατών.

Έχουν παρεξηγήσει τόσο τη νομοθεσία όσο και τους κανονισμούς σχετικά με τον τομέα του AML (Anti-Money Laundering) σε τέτοιο βαθμό που έχουν ξεπεράσει την έννοια και την χρησιμότητα της νομοθεσίας. Για παράδειγμα, παρουσιάζονται πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες πολλοί λογαριασμοί κλείνουν επειδή δεν έχουν κίνηση και υποτίθεται είναι ψηλού κινδύνου.

Περαιτέρω, αναφορικά με το bank compliance department (Τμήμα Τραπεζικής Συμμόρφωσης) αξίζει να αναφερθεί ότι μια γενική εικόνα που παρουσιάζεται είναι ότι δεν προχωρούν οι διαδικασίες όπως θα έπρεπε.

Ένα άλλο πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει η αρμόζουσα οργάνωση στις τράπεζες όσον αφορά τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται. Για παράδειγμα, αναφορικά με το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, θα λέγαμε ότι δεν υπάρχει η σωστή οργάνωση που απαιτείται, αφού ζητούν σταδιακά τα διάφορα έγγραφα από τους πελάτες, γεγονός που κάνει την ολοκλήρωση της διαδικασίας δυσκολότερη και σίγουρα χρονοβόρα. Δηλαδή, θα ζητήσουν στην αρχή της διαδικασίας κάποια στοιχεία/έγγραφα, ο πελάτης θα τα προσκομίσει και τότε θα ζητήσουν και άλλα στοιχεία/έγγραφα κοκ. Αυτό έχει ένα τίμημα αξιοπιστίας του τραπεζικού συστήματος.

Επίσης, σχετικά και με την ετήσια επικαιροποίηση (review) των λογαριασμών, μπορεί να δώσουν μια ειδοποίηση 15 ημερών αλλά όταν ο πελάτης καθυστερήσει να προσκομίσει για παράδειγμα ένα έγγραφο, η τράπεζα θα παγοποιήσει τον λογαριασμό, γεγονός που γελοιοποιεί την όλη διαδικασία. Θα πρέπει το ‘’follow up’’ τόσο για το άνοιγμα όσο και για το review των λογαριασμών να γίνονται σε πολύ πιο μικρό χρονικό διάστημα και πιο γρήγορα.

Αναφορικά με την διαδικασία για συμπλήρωση του KYC (Know Your Client) το γεγονός ότι οι τράπεζες ζητούν όλα τα στοιχεία που αφορούν μετόχους οι οποίοι κατέχουν ένα μικρό ποσοστό μετοχών για παράδειγμα δυσκολεύει την όλη διαδικασία. Το κατανοητό θα ήταν να οριστεί ένα συγκεκριμένο ποσοστό μετοχών το οποίο θα πληροί τα απαιτούμενα στοιχεία και το ΚΥC που θα ζητούν να αφορά μόνο μετόχους με αυτό το ποσοστό μετοχών και/ή περισσότερο. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν φύγει νέοι πελάτες κατά την διάρκεια διαδικασίας ανοίγματος τραπεζικού λογαριασμού (είτε προσωπικού είτε εταιρικού), αφού έφτασαν στο σημείο να αγανακτήσουν.

Με τις οδηγίες οι οποίες έχουν δοθεί από την Κεντρική Τράπεζα θυματοποιείται π.χ. Έλληνας μικροεπιχειρηματίας ο οποίος θέλει να επωφεληθεί τις πολύ καλές Corporate υπηρεσίες Σαν αποτέλεσμα χιλιάδες τέτοιοι πελάτες χάνονται από την Κύπρο και είναι θέμα χρόνου να οδηγηθεί σε πλήρη μαρασμό ο τομέας των υπηρεσιών ο οποίος για δεκαετίες στήριξε την οικονομία μαζί με τον Τουρισμό.

Σε καμμιά από τις ανταγωνιστικές χώρες (Μάλτα, Λουξεμβούργο, Βουλγαρία) δεν εφαρμόζονται τέτοια μέτρα.

Στο μεταξύ το πρόβλημα που παρουσιάζεται αναφορικά με τον Έφορο Εταιρειών σχετίζεται με την μεγάλη καθυστέρηση που παρουσιάζεται ως προς την διεκπεραίωση εγγραφών ή/και έγκριση ονομάτων ή/και ίδρυση εταιρειών. Για παράδειγμα, για την διαδικασία έγκρισης ονόματος χρειάζονται 5 – 8 ημέρες και επιπλέον 5 – 8 ημέρες για την σύσταση της εταιρείας. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο όταν πρόκειται για αλλαγές στους μέτοχους, διευθυντές κλπ των Εταιρειών όπου μιλάμε για καθυστερήσεις μηνών…Εδώ μία λύση θα μπορούσε να είναι η υιοθέτηση λογισμικού παρόμοιου με το Company House στην Αγγλία και η πλήρης αυτοματοποίηση του Τμήματος.

Με αυτά και με τ΄άλλα η Κύπρος διώχνει τους επενδυτές από το νησί και αν όπως όλα δείχνουν το ποσοστό που θα πάρει το νησί από την εξόρυξη των κοιτασμάτων είναι πολύ μικρό στο τέλος της μέρας το συμπέρασμα είναι ότι το νησί έχει να γνωρίσει ακόμη πολλές χρεοκοπίες…
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template