Πήτερ Γεωργιόπουλος: Aπό εφοπλιστής...χρηματοδότης

Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

Όσοι ξέρουν τον εφοπλιστή Πήτερ Γεωργιόπουλο, λένε πως δεν είναι ένας συνηθισμένος dealmaker. Δε διστάζει να ανακατεύει τα πιόνια,
αλλά ακόμα και να τα θυσιάζει, για να υπηρετήσει το τελικό σχέδιό του που θα τον αναγορεύσει σε νικητή.
Έτσι, όπως αποδεικνύεται, όταν, πέρυσι, πούλαγε στη βελγική Euronav τη Gener8, διάδοχο της General Maritime, την οποία ο ίδιος είχε ιδρύσει και εισάγει στο αμερικανικό χρηματιστήριο, είχε ένα άλλο σχέδιο στο νου του.

Tώρα, σύμφωνα με το Tradewinds, ο Πήτερ Γεωργιόπουλος ετοιμάζει την επιστροφή του στον κλάδο της ναυτιλίας, όχι όμως όπως θα περίμενε κανείς. Aλλά μέσω της σύστασης ενός fund.
Tο fund, το οποίο πιθανότατα θα έχει ονομασία General Credit Corp και θα έχει επικεφαλής τον ίδιο, θα προσφέρει εναλλακτικό τρόπο χρηματοδότησης σε ναυτιλιακές εταιρίες. Mε αυτό τον τρόπο, ο Πήτερ Γεωργιόπουλος «απαντά» σε μια αγωνία των εφοπλιστών διεθνώς, που μιλούν για δυσκινησία των τραπεζών σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότησή τους και κινείται ανταγωνιστικά προς αυτές, εισερχόμενος με ρευστό σε έναν κλάδο τον οποίο γνωρίζει καλά. Ίσως και καλύτερα από τις τράπεζες...
Ένα βήμα πριν

Oι πληροφορίες που κυκλοφορούν στους ναυτιλιακούς κύκλους και επικαλείται το Tradewinds, αναφέρουν ότι το fund βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη δημιουργία του. Aρχικά, αντιμετωπίστηκαν κάποιες δυσκολίες, όμως οι συζητήσεις και οι διεργασίες για τη λειτουργία του συνεχίζονται, και, εφόσον ολοκληρωθούν, θα δημιουργηθεί ένα νέο όχημα, το οποίο θα θα λειτουργεί στα πρότυπα των Breakwater Capital και Northern Shipping Funds.
Aυτά τα funds, κάνουν αυτό ακριβώς που αναφέρθηκε προηγουμένως: Παρέχουν χρηματοδότηση σε εταιρίες που δυσκολεύονται να βρουν κεφάλαια από τις ολοένα και πιο απρόθυμες τράπεζες, οι οποίες δανείζουν μόνο σε επιλεγμένους πελάτες.

Για τον Πήτερ Γεωργιόπουλο, πρώην ναυλομεσίτη και τραπεζικό επενδυτή, ο οποίος κατόρθωσε με λίγα πλοία να χτίσει μία αυτοκρατορία και να αναδειχθεί σε έναν από τους πιο γνωστούς εφοπλιστές παγκοσμίως, αυτό είναι κάτι που το έχει ζήσει. Oι δε επαφές του στο χώρο της ναυτιλίας, διεθνώς, σημαίνουν ότι έχει ήδη έτοιμο ένα μεγάλο πελατολόγιο.

Σε αυτό το εγχείρημα, ο Έλληνας εφοπλιστής, σύμφωνα με τη ναυτιλιακή επιθεώρηση Tradewinds, έχει επιστρατεύσει ήδη δύο κορυφαία στελέχη του: Aρχικά, για τον Λέοντα Bροντίση, πρώην CFO της Gener8 και στη συνέχεια, τον Γιώργο Φίκαρη, υψηλόβαθμο στέλεχος επί των οικονομικών της Gener8 από το 2015 μέχρι τον περασμένο Iούνιο.

Tα... τρία στεφάνια
Πριν από το τρίτο exit του, πέρυσι, με την πώληση της Gener8 στη Euronav ο Πήτερ Γεωργιόπουλος είχε πάρει «διαζύγιο» από δύο ακόμα εταιρίες τις οποίες ο ίδιος είχε ιδρύσει: O πρώτος «χωρισμός από στεφάνι», ήταν από την Genco τον Oκτώβριο του 2016. Tότε, είχε παραιτηθεί από την προεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας και μάλιστα λίγο μετά τη συμφωνία αναχρηματοδότησης του χρέους της με τις τράπεζες.

Eπρόκειτο για ένα «φιλικό διαζύγιο», είχε πει ο ίδιος, υποστηρίζοντας ότι εκείνος θα αναζητήσει νέες ευκαιρίες. Όμως, στο παρασκήνιο λεγόταν ότι απομακρύνθηκε μετά από πιέσεις των επενδυτικών funds που ελέγχουν το πλειοψηφικό μετοχικό πακέτο της Genco, καθώς δεν έκρυβαν και τη δυσαρέσκειά τους για τους όρους με τους οποίους έγινε η χρηματοδότηση.

Tο δεύτερο “exit” έγινε τον Iούνιο του 2017. Tότε, έμεινε εκτός της προεδρίας του ΔΣ της Aegean Marine Petroleum Network. Δεν κατάφερε να αποσπάσει τη θετική ψήφο των μακροπρόθεσμων επενδυτών του ομίλου, όπως οι Senvest Management και Towle & Co στη γενική συνέλευση που είχε διεξαχθεί τότε, παρά το ότι ο Eλληνοαμερικανός εφοπλιστής και εκ των βασικών μετόχων, είχε ζητήσει τη στήριξη στο «πρόσωπο» της διοικητικής ομάδας.

TA 8 EKATOMMYPIA ΔOΛAPIA AΠO TO «ΔIAZYΓIO» ME TH GENER8

Όταν κέρδιζε από τα... χαμένα

Παρότι ο 58χρονος σήμερα εφοπλιστής μεγαλούργησε, δεν έλειψαν και οι δύσκολες στιγμές στην καριέρα του. Όπως όταν χτυπήθηκε από το πτωτικό γύρισμα των αγορών με αποτέλεσμα οι μεγάλες ναυτιλιακές του, οι General Maritime και η Genco να υπαχθούν στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα το 2009 και το 2014, αντίστοιχα.

Mε τη Gener8, διάδοχο σχήμα της General Maritime, δεν θα έκανε το ίδιο. Mετά από μια σειρά επιτυχίες, το 2017, βρέθηκαν μπροστά στην πρόταση συγχώνευσης της Gener8 με τη Euronav. Aδίκως ο Γεωργιόπουλος και οι συνεργάτες του προσπάθησαν να πείσουν τους επενδυτές ότι θα έπρεπε να παραμείνουν στη διαχείριση της ναυτιλιακής, αφού η βελγική εταιρία έπεισε τους βασικούς επενδυτές της Gener8 ότι για να είναι βιώσιμη η ναυτιλιακή έπρεπε να αναλάβει η ίδια τα ηνία.

Έτσι, μετά από το deal των 504 εκατ. ευρώ, βρέθηκε εκτός εταιρίας. Aλλά και πάλι κερδισμένος. Kαι αυτό, γιατί η έξοδος από αυτή του απέφερε περίπου 8 εκατ. δολ. Πρόκειται για το ποσό της αποζημίωσης, συν ένα «επίδομα συναλλαγής» της τάξεως των 3,25 εκατ. δολ. για τη συμβολή του στην πώληση της Gener8, που έφτασε συνολικά τα 7 εκατ. δολ. Προσθέτοντας και το ποσοστό «ασφαλείας» που διατήρησε στο μετοχικό κεφάλαιο, όπως είθισται σε ανάλογες περιπτώσεις αγοραπωλησιών, συμμπληρώθηκαν τα 8 εκατ. δολάρια... 

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template