ΔΕΗ: Πουλά σε ξένα funds απλήρωτους λογαριασμούς

Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

Σε επείγουσα αναζήτηση εσόδων είναι η ΔΕΗ προκειμένου να αυξήσει τη ρευστότητά της, που επιδεινώνεται μετά και την
άρνηση της κυβέρνησης να της εγκρίνει αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, η επιχείρηση εμφανίζεται έτοιμη για την τιτλοποίηση και διάθεση σε ξένους επενδυτές πακέτου ληξιπρόθεσμων οφειλών ηλεκτρικού ρεύματος, αντί ομολόγου, κίνηση που θα της επιτρέψει να δανειστεί περί τα 200 έως 300 εκατ. ευρώ.

Τη σχετική διαδικασία εξόδου της ΔΕΗ στις αγορές προετοιμάζουν οι διεθνείς χρηματοοικονομικοί οίκοι Deutsche Bank και η Finacity, ενώ οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει εκδηλωμένο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές, οι οποίοι επί της ουσίας θα λάβουν ως εγγύηση τις ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις για να χρηματοδοτήσουν τη δημόσια εταιρεία και θα κερδίζουν από το επιτόκιο. Από την πλευρά της, η επιχείρηση θα αποκτήσει πολύτιμη ρευστότητα αξιοποιώντας τμήμα από τους απλήρωτους λογαριασμούς που έχουν συσσωρευτεί και φθάνουν τα ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Αυτή η μορφή δανεισμού από τις αγορές είναι πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς θα δίνονται ληξιπρόθεσμες και όχι τρέχουσες απαιτήσεις.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η διάθεση «πακέτου» ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν επηρεάζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που χρωστούν στη ΔΕΗ, πράγμα που σημαίνει ότι θα συνεχίζουν να χρωστούν στην επιχείρηση και όχι στα ξένα funds.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, η επιλογή των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων έγινε από εκείνες της χαμηλής τάσης ηλεκτροδότησης – ήτοι νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, με κριτήριο τις οφειλές με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, ενώ οι μισές εξ αυτών αφορούν πελάτες που έχουν εξαφανιστεί, αλλάζοντας πάροχο ή ΑΦΜ. Πρόκειται δηλαδή για στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Η τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων είχε προαναγγελθεί από τον ίδιο τον πρόεδρο της εταιρίας Μανώλη Παναγιωτάκη, πριν από περίπου 1,5 χρόνο, όταν είχε ρωτηθεί σε επιτροπή της Βουλής.

Για να επιτύχει όμως το εγχείρημα και να ανταποκριθούν ξένοι επενδυτές θα έπρεπε πρώτα να αποδείξει ότι μπορεί να εισπράξει ποσά από απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος. Γι τον λόγο αυτό έγινε κατηγοριοποίησε των οφειλετών και αναλύθηκε η καταναλωτική τους συμπεριφορά. Έτσι η δημόσια επιχείρηση προχώρησε κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού στην ανάθεση του έργου διαχείρισης και είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών στην κοινοπραξία εξειδικευμένων συμβούλων με επικεφαλής την Qualco, η οποία ανέλαβε να διαχειριστεί ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 1 δισ. ευρώ.

Η σύμβαση που είχε υπογράψει με τη ΔΕΗ όριζε ότι θα έφερνε στα ταμεία 240 εκατ. ευρώ σε 24 μήνες. Ωστόσο η κοινοπραξία σε διάστημα 12 μηνών εισέπραξε περίπου 330 εκατ. ευρώ (σε μετρητά) και επιπλέον έκανε διακανονισμούς της τάξης των 50 εκατ. ευρώ.   
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template