Ο Βακάκης (Jumbo) «χρυσώνει» με 1,7 εκατ. ευρώ μετρητά την οικογένεια Παπαευαγγέλου

Κυριακή, 7 Απριλίου 2019

Ο Απόστολος Βακάκης, μέσω των διαδοχικών ανακοινώσεων που έχει εκδώσει η Jumbo, της οποίας είναι ιδρυτής, βασικός μέτοχος
και συνάμα διοικητικός ηγέτης, έχει φροντίσει να υποβαθμίσει το ρόλο του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου στην εταιρεία. Παρουσιάζοντας τον έως πρόσφατα Αναπληρωτή Αντιπρόεδρο ως έναν μικρομέτοχο της σειράς, του οποίου η καθημερινή δουλειά στην Jumbo δεν απείχε και πολύ από εκείνη που θα μπορούσε να ανατεθεί «σε ένα παιδί για τα θελήματα». Να πληρώνει δηλαδή τους λογαριασμούς… νερού και ρεύματος της εταιρείας και να προστρέχει για τα χρειώδη σε δημόσιες υπηρεσίες και Οργανισμούς.

Όλα αυτά, όμως, ηχούν κάπως παράξενα, ειδικά αν αναλογιστεί κάποιος ότι την ερχόμενη Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου ο Απόστολος Βακάκης αναμένεται να «χρυσώσει» την οικογένεια Παπαευαγγέλου με περίπου 1,7 εκατ. ευρώ σε μετρητά…
Εξ αυτών, ένα κομμάτι αφορά το επαυξημένο μισθολογικό «μπόνους» που θα χορηγηθεί στον ηλικίας 71 ετών σήμερα Ευάγγελο Παπαευαγγέλου. Στις παροχές αυτές, θα προστεθούν και τα μερίσματα που θα εισπραχθούν από την μετοχική συμμετοχή της οικογένειας, στην Jumbo. Οι οικονομικές αυτές απολαβές είναι προ φόρων και πηγάζουν από το κοινοποιημένο σχέδιο αποφάσεων, επί του οποίου θα κληθεί να δώσει το «πράσινο φως» η επικείμενη, γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας. Εκτός κι αν υπάρξει κάποια άλλη «ασύμμετρη» εξέλιξη στο προσεχές διήμερο, κάτι που επί του παρόντος φαντάζει σχεδόν απίθανο.


Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά έρχονται να καταδείξουν ότι ο πολυσυζητημένος και πολυπράγμων Ευάγγελος Παπαευαγγέλου, δεν είναι διόλου τυχαίος μέσα στην Jumbo. Άλλωστε από ιδρύσεώς της είναι μετοχικός συνοδοιπόρος του Απόστολου Βακάκη, όντας μάλιστα και στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας από το 1995 και μέχρι πριν από πέντε μέρες όταν και «αποσύρθηκε». Στον απόηχο των αποκαλύψεων με τα τερματικά POS, που έσπαγαν τα capital controls στην Κίνα και συντηρούσαν κεφαλαιακά τη δαιδαλώδη βιομηχανία πώλησης ελληνικών ακινήτων σε Κινέζους.

Γνωστές στην Jumbo εταιρείες Παπαευαγγέλου

Ο Παπαευαγγέλου έχει δηλώσει ότι παραιτήθηκε από το Δ.Σ της Jumbo για λόγους ηθικής τάξεως, θέλοντας να προστατέψει την εταιρεία από κακόβουλους συνειρμούς και σχόλια. Λόγους ηθικής τάξεως επικαλείται και η ίδια η Jumbo, η οποία με κατηγορηματικό τρόπο έχει καταστήσει σαφές ότι η όλη υπόθεση δεν εμπλέκει στο παραμικρό την εισηγμένη εταιρεία. Το Δ.Σ. της οποίας έκανε άμεσα αποδεκτή την παραίτηση Παπαευαγγέλου, χωρίς να προχωρήσει σε αντικατάστασή του με άλλο μέλος.

Όπως μάλιστα τονίζεται, ανάμεσα στα άλλα, σε ανακοίνωση της Jumbo: «Η εταιρεία δεν είχε γνώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας του κ. Παπαευαγγέλου και μελών της οικογενείας του στο real estate μέσω εταιρειών του. Τα όσα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας αναφέρονταν σε προσωπικές αγορές ακινήτων όχι σε επιχειρηματική δραστηριότητα ή εταιρείες συμφερόντων του.»
Όμως, η συγκεκριμένη αυτή αναφορά έρχεται κόντρα στα όσα καταγράφονται στη σελίδα 77 του ενημερωτικού δελτίου που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2016 στο πλαίσιο της απορρόφησης της εταιρείας «Τανοσίριαν» συμφερόντων του Απόστολου Βακάκη.

Εκεί λοιπόν σημειώνεται επί λέξει ότι ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου είναι διαχειριστής των εταιρειών Destiny Επενδυτική και BW Advisory. Κάτι που σημαίνει ότι οι εταιρείες αυτές ήταν γνωστές στους «κόλπους» της Jumbo. Στην πορεία βεβαίως η Destiny (το όνομα της οποίας σημαίνει πεπρωμένο) αύξησε τη δραστηριότητά της αγοραπωλησίες ακινήτων, φτάνοντας τώρα να αποτελεί την «πέτρα του σκανδάλου».

Στους εισαγγελείς Δραγάτση και Δελήβεη η έρευνα
Ήδη, δύο οικονομικοί εισαγγελείς, ο Γιάννης Δραγάτσης που «τρέχει» παράλληλα την έρευνα για το μέγα σκάνδαλο της Folli Follie, και ο Θεολόγος Δελήβεης, έχουν αναλάβει να διαλευκάνουν την υπόθεση Παπαευαγγέλου. Ξεκινώντας από μηδενική βάση και με στόχο να αποκαλύψουν αν έχουν συντελεστεί κακουργηματικές πράξεις, όπως είναι το «ξέπλυμα χρήματος», η φοροδιαφυγή, η απάτη, ή ακόμη και η δωροδοκία τραπεζικών στελεχών.

Είναι προφανές ότι στα εισαγγελικά μικροσκόπια θα τεθούν όλες οι ροές χρήματος που αφορούν φυσικά πρόσωπα και εταιρείες, ενώ θα ελεγχθούν διεξοδικά και όλες οι «επίμαχες» αγοραπωλησίες ακινήτων.

Κατά τα φαινόμενα, τα δύσκολα για τους εμπλεκόμενους τώρα αρχίζουν, καθώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα βγουν «κι άλλα λαυράκια» στη διαδρομή της εισαγγελικής διερεύνησης. Πιθανότατα και παράπλευρες άλλες υποθέσεις, με διαφορετικούς «πρωταγωνιστές».

Ανεξαρτήτως αυτών, είναι ενδεικτικό ότι στο προ διετίας ενημερωτικό δελτίο της Jumbo, ο Eυάγγελος Παπαευαγγέλου εμφανίζεται να έχει έσοδα 132.124 ευρώ ετησίως από εκμίσθωση ακινήτου στην εισηγμένη εταιρεία. Στην οποία όπως αναφέρουν πηγές που απηχούν τις απόψεις του, τα οικογενειακά ποσοστά συμμετοχής. ανέρχονται αθροιστικά στο 4,8% περίπου. Μετά από την υποχώρηση κατά 6,3% στις πέντε τελευταίες χρηματιστηριακές συνεδριάσεις, η αποτίμηση της Jumbo είναι στα 1,665 δις ευρώ, με συνέπεια το οικογενειακό χαρτοφυλάκιο Παπαευαγγέλου να αξίζει τώρα 80 εκατ. ευρώ.
Στα 80 εκατ. ευρώ το οικογενειακό ποσοστό στην Jumbo
Στο ενημερωτικό δελτίο του Ιουνίου του 2016, ο ιδιαίτερα εύπορος Ευάγγελος Παπαευαγγέλου δήλωνε συνδικαιούχος κοινών επενδυτικών μερίδων με τις κόρες του Αικατερίνη-Μαρία και Μαρία-Χριστίνα, σε ποσοστό της τάξεως του 2,65% της Jumbo (περίπου 3,6 εκατ. μετοχές). Η πρώτη του κόρη μάλιστα είχε χρηματίσει στο παρελθόν και υπεύθυνη της ενημέρωσης των μετόχων της εταιρείας.
Την τελευταία διετία, οι κόρες Παπαευαγγέλου και κατά κύριο λόγο η δεύτερη έχουν ρευστοποιήσει μετοχές της Jumbo αξίας περίπου 2 εκατ. ευρώ και το ποσοστό που τώρα βρίσκεται στις δύο κοινές μερίδες εκτιμάται στο 2,5%. Το επιπρόσθετο 2,3% δεν είναι γνωστό σε ποια συγκεκριμένα, οικογενειακού χαρακτήρα χαρτοφυλάκια, βρίσκεται.

Στη γενική συνέλευση της Τετάρτης, αναμένεται να εγκριθεί η δεύτερη δόση του προς διανομή μερίσματος της Jumbo, που ανέρχεται συνολικά στα 29,55 εκατ. ευρώ.

Βάσει της μετοχικής συμμετοχής, στην οικογένεια Παπαευαγγέλου αναλογούν 1,4 εκατ. ευρώ προ φόρων, τα οποία αναμένεται να πληρωθούν (όπως και για όλους τους άλλους μετόχους) στις 14 του μηνός του ερχόμενου Δεκεμβρίου.

Πέραν τούτων όμως, ο Απόστολος Βακάκης, που μέσω της «Τανοσίριαν» ελέγχει το 23,22% της Jumbo, έχει υιοθετήσει ένα ξεχωριστό σύστημα αμοιβών, βασιζόμενο στην προσφορά των μελών του Δ.Σ. Στην πρώτη θέση της σχετικής κλίμακας βρίσκεται ο ίδιος, καθώς είναι σε όλους γνωστό ότι δουλεύει ακατάπαυστα για την εταιρεία, πάρα πολλές ώρες το 24ωρο. Μετά από αυτόν, ακολουθεί στις αμοιβές ο μέχρι πρότινος Αναπληρωτής Αντιπρόεδρος.

Έχοντας έναν πάγιο μισθό της τάξεως των 90.000 ευρώ ετησίως, ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου, έπαιρνε τα τελευταία χρόνια κι ένα σημαντικό «μπόνους» χρήσης. Πρόπερσι ήταν 270.000, πέρσι ανέβηκε στα 286.109 και τώρα πηγαίνει στα 304.055 ευρώ. Αυξανόμενος δηλαδή κατά 12,6% σε ορίζοντα τριετίας, όταν και τα μεγέθη της Jumbo κινήθηκαν σε ανοδική τροχιά.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τον Παπαευαγγέλου, εκθειάζεται ο ρόλος του, ενώ τονίζεται ότι κατείχε και το τμήμα Πιστωτικής Πολιτικής και Πόρων κατά τη θητεία του στη εταιρεία.

Η αναμενόμενη εξτρά αμοιβή Παπαευαγγέλου έρχεται να προστεθεί σε αυτή των μερισμάτων, διαμορφώνοντας έτσι ένα σημαντικό οικογενειακό έσοδο.

Το σκεπτικό των πριμοδοτούμενων αμοιβών

Ιδού όμως πώς έχει το συγκεκριμένο σχέδιο απόφασης, που καλείται να το εγκρίνει η γενική συνέλευση των μετόχων: «To Διοικητικό Συμβούλιο προτείνει προς την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων να εγκρίνει τη χορήγηση, σε ορισμένα μέλη του, αμοιβής επί των κερδών, που πραγματοποιήθηκαν κατά την κλειόμενη εταιρική χρήση από 1.7.2017 έως 30.6.2018.

Για τις αμοιβές αυτές το Διοικητικό Συμβούλιο ενημερώνει τη Γενική Συνέλευση ότι η εταιρεία τηρεί συγκεκριμένη πολιτική και αρχές χορήγησης αμοιβών ορισμένων μελών του: Στόχος αυτής είναι το ύψος των αμοιβών να αντιστοιχεί στο χρόνο που τα μέλη διαθέτουν για τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, να αντανακλά την εκπλήρωση των παντός είδους καθηκόντων και υποχρεώσεων, που τους έχουν ανατεθεί, να είναι ανάλογες με τις ικανότητες, δεξιότητες, εμπειρίες και συμπεριφορές κάθε μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου και να προσαρμόζονται στις εκάστοτε κρατούσες οικονομικές συνθήκες.

Υψηλότερες αμοιβές προβλέπονται για ρόλους εξειδικευμένους, που έχουν βαρύνουσα σημασία ή είναι περιπτώσεις εξέχουσας εμπειρίας και απόδοσης. Επίσης, η επίτευξη των στόχων από τα άτομα, την Εταιρεία και τον Όμιλο είναι βασικό κριτήριο της χορήγησης αμοιβών. Ιδιαίτερα λαμβάνονται υπόψη: η διατήρηση, ή και επαύξηση του κύκλου εργασιών και του περιθωρίου λειτουργικής κερδοφορίας, η επίτευξη θετικών λειτουργικών ταμειακών ροών και η επίτευξη ή επαύξηση της καθαρής κερδοφορίας.

Ενόψει της ανωτέρω πολιτικής και των κριτηρίων της εταιρείας προτείνεται η έγκριση χορήγησης αμοιβών επί των κερδών έως του συνολικού μικτού ποσού 902.480 ευρώ ,το οποίο θα ληφθεί εκ του απομένοντος υπολοίπου των καθαρών κερδών της χρήσης 1.7.2017 έως 30.6.2018 μετά την αφαίρεση των φόρων, των κρατήσεων για τακτικό αποθεματικό και του ποσού του έκτακτου αποθεματικού κατά τα ειδικότερα διαλαμβανόμενα στο νόμο. Το συνολικό αυτό ποσό μικτών αμοιβών (επί των οποίων παρακρατείται φόρος ποσοστού 15%, χαρτόσημο 1,2% και ασφαλιστικές εισφορές όπως αναφέρθηκε ανωτέρω) προτείνεται να κατανεμηθεί σε ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ως εξής (μικτά ποσά):

α) Στον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Απόστολο–Ευάγγελο Βακάκη ποσό των 516.060 ευρώ,

β) Στον Αναπληρωτή Αντιπρόεδρο Ευάγγελο Παπαευαγγέλου, που έχει αναλάβει την εκπροσώπηση της εταιρείας ενώπιον των Δημοσίων Υπηρεσιών και Αρχών και το Τμήμα Πιστωτικής Πολιτικής και Πόρων ποσό των 304.055 ευρώ και

γ) Σε κάθε ένα από τα τρία μη Εκτελεστικά μέλη το ποσό των 27.455 ευρώ» 


Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template