10 τραγούδια για τον Μάιο και την Πρωτομαγιά

Τετάρτη 1 Μαΐου 2019

Τα χρώματα, οι μυρωδιές και η ανεμελιά στην εξοχή μπλέκονται περίτεχνα πάνω στο μαγιάτικο στεφάνι με μια σταγόνα κόκκινο του αίματος από τους αγώνες
που έγιναν για εμάς πριν από εμάς.
Ο πολύχρωμος Μάιος με την Πρωτομαγιά των λουλουδιών και την Πρωτομαγιά της εργατιάς έχουν εμπνεύσει δεκάδες μουσικά έργα και έχουν τραγουδηθεί από τους πιο γνωστούς δημιουργούς.
«Ο Μάιος μας έφτασε / εμπρός βήμα ταχύ / να τον προϋπαντήσουμε / παιδιά στην εξοχή» και κάπως έτσι, με τους στίχους του γνωστού παραδοσιακού τραγουδιού και με άλλα 10 διαχρονικά κομμάτια που υμνούν τον τελευταίο μήνα της άνοιξης σάς ευχόμαστε καλό μήνα!

Παράξενη Πρωτομαγιά, Mανώλης Μητσιάς – Δήμητρα Γαλάνη




«Παράξενη πρωτομαγιά / μ' αγκάθια πλέκουν σήμερα στεφάνια», διαπιστώνει ο στίχος του Νίκου Γκάτσου το 1976 σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι και σε μοναδικές ερμηνείες Μανώλη Μητσιά και Δήμητρας Γαλάνη.

Μέρα Μαγιού μου μίσεψες – Γρηγόρης Μπιθικώτσης



«Μέρα Μαγιού μου μίσεψες / μέρα Μαγιού σε χάνω». Ο Μίκης Θεοδωράκης μελοποιεί Γιάννη Ρίτσο. Η πρώτη εκτέλεση ανήκει στον Γρηγόρη Μπιθικώτση, ο οποίος έχει σφραγίσει και αυτό το τραγούδι με την ερμηνεία του.

Πρώτη Μαΐου – Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Στο δίσκο «Φοβάμαι» του 1982 ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου ερμηνεύει Μάνο Λοΐζο. Το τραγούδι έχουν ερμηνεύσει επίσης ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και ο Μίλτος Πασχαλίδης.
Η Ελένη του Μάη – Γιάννης Πουλόπουλος

Ένα από τα ωραιότερα τραγούδια που έχει ερμηνεύσει ο Γιάννης Πουλόπουλος σε στίχους Κώστα Κινδύνη και μουσική Γιάννη Γλέζου. Το τραγούδι κυκλοφόρησε το 1968 και παραμένει διαχρονικό. «Πού πήγες Ελένη / και εχάθης του Μάη / στις 18 του μηνός».
Άνοιξε το παράθυρο – Αντώνης Καλογιάννης



«Άνοιξε το παράθυρο να μπει / δροσιά να μπει του Μάη» τραγουδά το 1974 ο γνωστός έλληνας τροβαδούρος Αντώνης Καλογιάννης. Το τραγούδι υπογράφουν οι Ερρίκος Θαλασσινός (στίχοι) και Γιώργος Χατζηνάσιος (μουσική).

Πρωτομαγιά – Ελένη Βιτάλη



«Πρωτομαγιά μου τα ΄ριξες / τα μάγια και με μάγεψες», η μοναδική φωνή της Ελένης Βιτάλη στο παραδοσιακό «Πρωτομαγιά». Το τραγούδι το βρίσκουμε στο δίσκο του 1981 «Τα Δημοτικά Της Ελένης Βιτάλη».

Πρωτομαγιά – Διονύσης Σαββόπουλος

Από την Πρωτομαγιά της Ελένης Βιτάλη μεταφερόμαστε στην Πρωτομαγιά που έχει γράψει και ερμηνεύσει ο Διονύσης Σαββόπουλος το 1983. «Μέσα απ’ τη ζέστα του σφαγείου και με στεφάνια δροσερά / Θ’ ανταμωθούμε μια τρελή πρωτομαγιά / Και το πλυμένο σώμα πίσω απ’ τα λουλούδια θα ενωθεί».
Σ’ αγαπώ (σαν το γέλιο του Μάη) – Αντώνης Καλογιάννης και Μαρινέλλα



«Σ’ αγαπώ / σαν το γέλιο του Μάη, σ’ αγαπώ», η μεγάλη κυρία του ελληνικού μας τραγουδιού, συναντά την αισθαντική φωνή του Αντώνη Καλογιάννη σε ένα από τα πιο όμορφα ερωτικά τραγούδια. Οι στίχοι ανήκουν στον Σαράντη Αλιβιζάτο και η μουσική στον αξέχαστο Μάριο Τόκα.

Πρώτη του Μάη – Βασίλης Παπακωνσταντίνου και Θωμάς Μπακαλάκος



«Πρώτη του Μάη και πώς / τους εργάτες ξεσηκώνεις» Δεν είν' αργία, είν' απεργία, τραγουδά για τα δικαιώματα των εργαζομένων, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Ο Θωμάς Μπακαλάκος υπογράφει τους στίχους και τη μουσική και συνοδεύει στα φωνητικά τον Παπακωνσταντίνου.

Το κορίτσι του Μάη – Πασχάλης & Οlympians

«Σε λένε το κορίτσι του Μάη / μα στην καρδιά σου η αγάπη δε χωράει». Το τραγουδάμε και το χορεύουμε ακόμα με τον ίδιο ενθουσιασμό που το χόρευαν και οι γονείς μας. Πρόκειται για την ελληνική διασκευή του «Venus» των Shocking Blue και για ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του Πασχάλη με τους Olympians.
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template