Οι μεγιστάνες της αγοράς ακινήτων που παραδίδουν 109 δισ. δολάρια στους κληρονόμους τους

Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Ο τελευταίος μεγιστάνας από τις τέσσερις μεγάλες δυναστείες της αγοράς ακινήτων του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε να παραδώσει τα
ηνία της αυτοκρατορίας του στην επόμενη γενιά, ολοκληρώνοντας το μπαράζ διαδοχών των ισχυρών οικογενειών της πόλης, με περιουσία 109 δισ. δολαρίων.

Ο Lee Shau Kee, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος του Χονγκ Κονγκ, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη θέση του προέδρου της Henderson Land Development Co. Θα τον διαδεχθούν οι δύο γιοι του. 


Η συνταξιοδότηση του Lee έρχεται ένα χρόνο μετά την ανάληψη της προεδρίας της άλλη μεγάλης εταιρείας ακινήτων, CK Hutchison Holdings Ltd. από το Victor Li, το γιο του ιδρυτή της και πλουσιότερου ανθρώπου της πόλης, Li Kashing.

Ο Lee, ο οποίος θα συνεχίσει να συμβουλεύει τους γιους του για σημαντικά ζητήματα, δήλωσε ότι ο μεγαλύτερος γιος του, Peter, θα επικεντρωθεί στην επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας στην ηπειρωτική Κίνα, ενώ ο μικρότερος, Martin, θα φροντίσει για τα περιουσιακά στοιχεία του Χονγκ Κονγκ. Οι δύο κληρονόμοι συμμετέχουν στην επιχείρηση από τη δεκαετία του ’80, γεγονός που βοήθησε τον Lee να παραδώσει τη σκυτάλη με ευκολία.


«Για χρόνια βρίσκομαι στο παρασκήνιο και τους αφήνω να διοικούν την εταιρεία. Τα έχουν καταφέρει πολύ καλά. Νιώθω βέβαιος που τους παραδίδω τη θέση μου» δήλωσε ο 91χρονος σε αποκλειστική συνέντευξη με το Bloomberg. «Έχουν διαφορετικές προσωπικότητες. Ο Peter είναι ευέλικτος και ο Martin είναι πρακτικός».

Σε ανάλογη κίνηση προχώρησε το 2012 και η οικογένεια Cheng ιδιοκτήτρια της εταιρείας New World Development Co. Από την άλλη πλευρά, η οικογένεια Kwok με την εταιρεία ακινήτων Sun Hung Kai Properties Ltd. αναγκάστηκε να ασχοληθεί με τα ζητήματα διαδοχής νωρίς, το 1990, όταν ο πατριάρχης Kwok Tak-seng πέθανε από καρδιακή προσβολή.

Από τότε οι τρεις γιοι του διοικούσαν από κοινού την εταιρεία, αν και η έκβαση δεν ήταν καλή. Ο μεγαλύτερος αδελφός, ο Walter, απομακρύνθηκε από την επιχείρηση και ο δεύτερος γιος, Thomas, κατέληξε στη φυλακή για διαφθορά. Ο Walter πέθανε τον Οκτώβριο, ενώ ο Thomas αφέθηκε ελεύθερος το Μάρτιο.

Η οικογένεια Lee προετοίμαζε τη διάδοχη κατάσταση εδώ και δεκαετίες και η μετάβαση αναμένεται ομαλή, επισημαίνει ο Jeff Yau, αναλυτής της DBS Group Holdings Ltd.»Έχουν μια επαγγελματική ομάδα διαχείρισης που έχει φροντίσει την επιχείρηση για πάνω από 30 χρόνια», δήλωσε ο Yau. Πρόσθεσε ότι η Henderson έχει σταθερές ροές εσόδων και δήλωσε ότι αναμένει πως η ομάδα διαχείρισης θα συνεχίσει να βελτιστοποιεί το χαρτοφυλάκιο της.O Lee Shau-kee με τους δύο γιους του

Οι διάδοχοι

Οι οικογένειες πίσω από τους τέσσερις μεγαλύτερους κατασκευαστές ακινήτων του Χονγκ Κονγκ διαχειρίζονται περιουσίες που ανέρχονται συνολικά στα 109 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Lee είναι γνωστός ως άνθρωπος που αγαπά τις οικογενειακές σχέσεις και τηρεί τις παλιές κινεζικές παραδόσεις. Στη συνέντευξή του στο Bloomberg, οι συμβουλές που διατύπωσε ήταν διαφορετικές για κάθε φύλο.

Συνέστησε στους άνδρες να μην επιλέγουν λάθος επάγγελμα. Οι γυναίκες, από την άλλη, «πρέπει να είναι σοφές στην επιλογή των συζύγων τους», τόνισε.

Ήταν γνωστό ότι συνήθιζε να πληρώνει μπόνους στους υπαλλήλους της Henderson για να γιορτάσει τις γεννήσεις μερικών από τα 11 εγγόνια του. Μάλιστα, ο άγαμος γιος του Peter προχώρησε σε μία αμφιλεγόμενη κίνηση, όταν διασφάλισε τους επόμενους διαδόχους της οικογένειας, αποκτώντας τρίδυμα αγόρια μέσω παρένθετης μητέρας από τις ΗΠΑ, το 2010.

Ο εντυπωσιακός γάμος

Βουδιστής που επέλεξε να μην παντρευτεί ποτέ, ο Peter είναι εκ διαμέτρου αντίθετος από τον αδελφό του Martin, ο οποίος επέλεξε για γυναίκα του μία πρώην ηθοποιό και μοντέλο. Μάλιστα πραγματοποίησε έναν εντυπωσιακό γάμο με celebrities στο Σίδνεϊ το 2006.

«Ο Lee Shau Kee είναι ο τυπικός ολιγάρχης του Χονγκ Κονγκ», δήλωσε ο Joe Studwell, ο συγγραφέας του ‘Asian Godfathers: Money and Power in Hong Kong and Southeast Asia’. Αν και υποστήριζε ότι είναι αυτοδημιούργητος, στην πραγματικότητα προέρχονταν από μία πλούσια οικογένεια, καθώς ο πατέρας του ήταν επιτυχημένος τραπεζίτης και έμπορος χρυσού.

Ο ίδιος θυμάται με νοσταλγία τις παλιές εποχές, όταν, μεταξύ άλλων ξεκίνησε συνεργασία με τους άλλους μεγιστάνες του κλάδου, τον Kwok Tak Seng και τον Fung King Hey και ίδρυσαν την Sun Hung Kai, την μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων του Χονγκ Κονγκ σήμερα. Στη συνέχεια ο Lee αποχώρησε και ίδρυσε το 1973 την Henderson Land.O Martin Lee Ka Shing και η οικογένεια του

Οι φιλανθρωπίες

Η εισηγμένη Henderson έχει χρηματιστηριακή αξία 27,5 δισ. δολάρια. Μετά την συνταξιοδότηση του ο Lee δήλωσε ότι ανυπομονεί να περάσει περισσότερο χρόνο με την οικογένεια του και να εστιάσει στο φιλανθρωπικό του έργο.

Έχοντας φτιάξει μία τεράστια περιουσία από την αγορά ακινήτων, με την περιουσία του να ανέρχεται στα 26,3 δισ. δολάρια σύμφωνα με το δείκτη Bloomberg Billionaires, ο Lee εξέφρασε τα τελευταία χρόνια την ανησυχία του για τα προβλήματα στέγασης στο Χονγκ Κονγκ. Ο ίδιος βοήθησε στην κατασκευή κατοικιών και δώρισε γη για τη δημιουργία μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και ξενώνων για τους νέους. 
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template