«Γαλάζιο» ράλι στο Χρηματιστήριο – Στο +27% η Τράπεζα Πειραιώς

Δευτέρα 27 Μαΐου 2019

Μαριάνα Φραντζή

Στις 662,04 μονάδες βρίσκεται ο δείκτης των τραπεζών, σημειώνοντας άνοδο +10,88% Αναμιφισβήτητη κυρίαρχος της ημέρας κρίνεται η τράπεζα Πειραιώς (ΠΕΙΡ 2,194€ +26,60%) και ακολουθούν οι Alpha Bank (1,399€ +13,00%), Eurobank (0,745€ +7,27%), και Εθνική (2,12€ +7,07%).

Το εκρηκτικά αισιόδοξο κλίμα αποτυπώθηκε από την προσυνεδρίαση, με τις εντολές αγοράς στις συστημικές τράπεζες να οδηγούν τον κλαδικό δείκτη κοντά στα ytd υψηλά του (670 μονάδες στις 23 Απριλίου). Αποτελώντας τον κατεξοχήν πυρήνα προεξόφλησης των πολιτικών αλλαγών, ο κλάδος απέκτησε από το άνοιγμα την ηγετική θέση στον Large Cap, με τους επιμέρους τίτλους να αποσπούν το 70% του τζίρου.

Η συνολική συναλλακτική δραστηριότητα διαμορφώνεται στα 98,37 εκατομμύρια ευρώ.


Η καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας αφαίρεσε εξ’ ολοκλήρου τις ανησυχίες που επιβάρυναν την επενδυτική ψυχολογία τις τελευταίες εβδομάδες, όσο η παροχολογία της Κυβέρνησης προκαλούσε βάσιμες ανησυχίες για τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, γεγονός που εκφράστηκε έντονα στο ταμπλό του χρηματιστηρίου Αθηνών, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη σε συσσώρευση μεταξύ 720-740 μονάδων
. Η καθαρή «γαλάζια» νίκη, οδήγησε σε διάσπαση πολλαπλών αντιστάσεων, δίνοντας δυνατό προβάδισμα για τα τυχόν βαρίδια που ενδέχεται να αντιμετωπίσει η ελληνική αγορά. Έτσι, το σημείο αντίστασης μετατοπίζεται ξανά στις 780 μονάδες, με τις στηρίξεις στα επίπεδα των 710-720 να παραμένουν.


Επιπλέον νότες αισιοδοξίας, προσφέρει η ξαφνική σύντμηση της προεκλογικής περιόδου, με την προοπτική εκλογών μέσα στον Ιούνιο να εξαλείφει εντελώς τις επιφυλάξεις για επιπλέον «ζημιές», που θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέα λαϊκιστικά αφηγήματα και υποσχέσεις, με τις επιπτώσεις των ήδη ειρημένων να μας αποκαλύπτονται στην επόμενη αξιολόγηση της Κομισιόν στις 5 Ιουνίου. Αν και η προκήρυξη εθνικών εκλογών ενδεχομένως να ρίξει τους τόνους των θεσμών για τις δημοσιονομικές αποκλίσεις που θα μπορούσε να προκαλέσει η παροχολογία της κυβέρνησης, το Euro Working Group στις 3 Ιουνίου αναμένεται να ασχοληθεί εκτενώς με το ζήτημα των εξαγγελιών Τσίπρα.

Μεγάλες προσδοκίες φαίνεται να τρέφει λοιπόν το ελληνικό χρηματιστήριο, έχοντας αφαιρέσει τον κίνδυνο μιας μάχης στήθος με στήθος για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές και υποδεχόμενο τη νέα, ξεκάθαρα αναπτυξιακή και φιλοεπενδυτική κυβέρνηση. Αυτό αποτυπώνεται άλλωστε, όχι μόνο στις αυξημένες επιδόσεις των τίτλων που σχετίζονται με τις δημόσιες επενδύσεις, όσο αναπτερώνονται οι ελπίδες για τήρηση των επί ετών υποσχέσεων, αλλά και στους χρηματιστηριακούς κύκλους, με τους αναλυτές να διατυπώνουν άκρως αισιόδοξες απόψεις.

«Το ισχυρό εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο και οδηγεί άμεσα σε βουλευτικές εκλογές, είναι αυτό το οποίο θα ωθήσει το χρηματιστήριο σε νέα μεγάλη άνοδο, καθώς τα ξένα χαρτοφυλάκια κρίνουν ότι η αλλαγή της κυβέρνησης θα φέρει σταθερότητα και αξιοπιστία, τόσο στις επενδύσεις που έχουν δρομολογηθεί, όσο και σε ενδεχόμενες μελλοντικές»
, λέει ο κ. Γεώργιος Γαλλίκας, γενικός διευθυντής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

«Τα σημαντικότερα σημεία των χθεσινών αποτελεσμάτων είναι αφενός η μεγάλη διαφορά του εκλογικού αποτελέσματος και αφετέρου η βράχυνση της προεκλογικής περιόδου σε ορίζοντα ενός μήνα. Από τη μία πλευρά λοιπόν, η καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας μειώνει την επιφυλακτικότητα από την πολιτική σκηνή, γεγονός που επιτρέπει στην αγορά να κινηθεί ανοδικά χωρίς την αναστάτωση που θα προκαλούσε η αβεβαιότητα ενός πιο θολού τοπίου. Επιπλέον, η αφαίρεση μιας μακράς προεκλογικής περιόδου από τους επιβαρυντικούς παράγοντες του Χρηματιστηρίου, οδηγεί αναγκαστικά σε επιπλέον «ξεκαθάρισμα», καθώς η αγορά θα γνωρίζει με βεβαιότητα πολύ σύντομα, ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση», αναφέρει ο Πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, κ. Σπυρίδων Κυρίτσης.

Συγκρατημένη αισιοδοξία συστήνει και ο κ. Μιχαήλ Καραμανώφ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Καραμανώφ ΑΧΕΠΕΥ, σχολιάζοντας ότι «Η αλλαγή της επενδυτικής ψυχολογίας είναι έκδηλη στη σημερινή συνεδρίαση, όπου αποτυπώνεται η προσδοκία για την καθαρή επικράτηση μιας κυβέρνησης φιλικής προς την αγορά. Το μεγαλύτερο ζητούμενο για το ελληνικό χρηματιστήριο άλλωστε, είναι τα σημάδια για περαιτέρω ανάπτυξη, με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας να έχει τοποθετήσει τους διευρυμένους αναπτυξιακούς στόχους και τις νέες επενδύσεις στα κορυφαία σημεία της πολιτικής της ατζέντας.»

Εκρηκτική είναι η άνοδος και στα ελληνικά ομόλογα, με τις αποδόσεις της 5ετίας και της 10ετίας να διαμορφώνονται στα επίπεδα των 2,078% και 3,18% αντίστοιχα.
Στο υπόλοιπο ταμπλό, με συντριπτικά κέρδη κινείται καθολικά η μεγάλη κεφαλαιοποίηση με την πλειονότητα των τίτλων να σημειώνει κέρδη άνω του 2% και πιο συγκεκριμένα ΔΕΗ (1,615€ +10,69%), Ελληνικά Χρηματιστήρια (ΕΧΑΕ 4,42€ +9,68%), ΟΛΠ (22,30€ +9,58%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (1,704€ +9,23%), Viohalco (ΒΙΟ 3,21€ +7,90%), Lamda Development (ΛΑΜΔΑ 7,00€ +6,54%) Όμιλος Μυτιληναίου (ΜΥΤΙΛ 9,545€ +6,11%), ΟΠΑΠ (9,105€ +5,87%), Jumbo (ΜΠΕΛΑ 15,81€ +5,40%), Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ 8,18€ +5,00%), ΟΤΕ (11,97€ +4,54%), Fourlis (ΦΡΛΚ 5,14€ +4,15%), Cenergy (CENER 1,312€ +4,15%), Σαράντης (ΣΑΡ 7,49€ +3,17%), Τέρνα Ενεργειακή (ΤΕΝΕΡΓ 6,98€ +3,10%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (4,98€ +2,89%), ΑΔΜΗΕ (1,79€ +2,87%), Αεροπορία Αιγαίου (ΑΡΑΙΓ 8,20€ +2,76%), Τιτάν (ΤΙΤΚ 17,70€ +2,55%), Coca Cola (ΕΕΕ 33,20€ +2,47%) και Motor Oil (ΜΟΗ 19,87€ +1,48%).

ελληνικο χρηματιστήριο
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template