Βυθίζονται τα χρηματιστήρια - Σχεδόν 500 μονάδες έχασε ο Dow

Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Τις ισχυρότερες απώλειες των τελευταίων πέντε μηνών κατέγραψαν οι διεθνείς αγορές, στον απόηχο της

απειλής Τραμπ να αυξήσεις τους δασμούς (από 10% σε 25%) στα κινεζικά προϊόντα, κλιμακώνοντας επικίνδυνα τον εμπορικό πόλεμο.

Στη Wall Street, ο δείκτης-βαρόμετρο S&P 500 υποχώρησε για τέταρτη φορά μέσα σε πέντε ημέρες με βουτιά 2,1%, ενώ και οι 30 μετοχές του Dow Jones έκλεισαν στο «κόκκινο». Ο βιομηχανικός δείκτης έχασε σχεδόν 500 μονάδες, ενώ νωρίτερα έφτανε να χάνει εώς και 630 μονάδες.

Ο Dow Jones υποχώρησε -1,79% για να διαμορφωθεί στις 25.966 μονάδες. Πτώση 1,64% για τον S&P 500 στις 2.884 μονάδες, ενώ -1,96% χαμηλότερα κινήθηκε ο Nasdaq στις 7.963 μονάδες.

Την ίδια ώρα η Ευρώπη έκλεισε σε χαμηλό πέντε εβδομάδων, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να βυθίζεται στις 381,64 μονάδες (-1,35%) και όλα τα κυριότερα χρηματιστήρια να καταγράφουν ισχυρές απώλειες της τάξεως του 1,5%, με αυτοκινητοβιομηχανίες και πρώτες ύλες να υποφέρουν, ως περισσότερο εκτεθειμένες στον εμπορικό πόλεμο. Οι νέες μειωμένες και απογοητευτικές προβλέψεις της Κομισιόν που περιέκοψε την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη επιβάρυναν περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα.



Στην Ασία, με πτώση έκλεισαν Κορέα και Ιαπωνία, και οι κινεζικές μετοχές ανέκαμψαν ελαφρά, έχοντας ωστόσο βουτήξει πάνω από 5% τη Δευτέρα.

Πετρέλαιο και ευρώ υποχώρησαν, με τον μαύρο χρυσό να χάνει 2% (το Brent έχασε τα 70 δολ/βαρέλι) και το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα να χάνει τη στήριξη του 1,12, υποχωρώντας στο 1,1185 EUR/USD. Τα ασφαλή καταφύγια κέρδισαν έδαφος, με κέρδη σε γιεν, χρυσό και ομόλογα.

Τα ομόλογα ωστόσο παρουσιάζουν έξτρα ενδιαφέρον σήμερα, καθώς το spread μεταξύ 10ετούς αμερικανικού ομολόγου (που είναι benchmark - αναφοράς) και του 3μήνου μειώθηκε περαιτέρω σε ανησυχητικά επίπεδα, ξυπνώντας μνήμες και φόβους ύφεσης, μετά και την πρόσφατη αντιστροφή καμπύλης αποδόσεων (yield inversion).



Ανησυχητικά είναι ωστόσο τα σινιάλα και από τον VIX, το λεγόμενο δείκτη «φόβου» της Wall Street, ο οποίος όχι μόνο εκτοξεύθηκε κατά 35% πάνω από τις 20 μονάδες, αλλά εμφάνισε επίσης αντιστροφή καμπύλης (front month VIX futures με second month - επόμενου μήνα), σινιάλο το οποίο ιστορικά αποτελεί προάγγελο κακών μαντάτων στην αγορά.



Οι μετοχές των Caterpillar και Boeing είχαν απώλειες 2,27% και 3,8% αντίστοιχα, καθώς οι δύο εταιρείες είναι ιδιαίτερα «ευαίσθητες» σε θέματα εμπορίου, λόγω της έκθεσής τους στο εξωτερικό.

Οι μετοχές των εταιρειών ημιαγωγών, εν τω μεταξύ, πίεσαν χαμηλότερα τον τεχνολογικό κλάδο. Η Apple, εταιρεία με μεγάλη έκθεση στην Κίνα, υποχώρησε κατά 2,7%, η Amazon είχε απώλειες 1,5%, η Facebook σημείωσε πτώση 2,1%, ενώ η Microsoft κατέγραψε απώλειες 2,05%.

ΕΥΡΩΠΗ

Στην Ευρώπη, οι τράπεζες κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες (-2,4%), ενώ ο κλάδος αυτοκινήτων υποχώρησε κατά 1,4%.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX διολίσθησε κατά 1,58% κι έκλεισε στις 12.092,74 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο, ο οποίος είχε παραμείνει χθες κλειστός λόγω αργίας, κατέγραψε απώλειες 1,63% κι έκλεισε στις 7.260,47 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με πτώση 1,60% στις 5.395,75 μονάδες.
Πιέσεις στον DAX άσκησε η μετοχή της BMW, η οποία υποχώρησε κατά 2,3%, καθώς η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε μια «βουτιά» 75% στα καθαρά της κέρδη για το πρώτο τρίμηνο του 2019, λόγω μιας νομικής πρόβλεψης ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεσήμανε τον περασμένο μήνα στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά πρόστιμα, με την υποψία της συνωμοσίας στον τομέα της τεχνολογίας φιλτραρίσματος εκπομπών ρύπων.
Η BMW αρνείται ότι έχει συμμετάσχει σε αντιμονοπωλιακές δραστηριότητες και αμφισβητεί τους ισχυρισμούς.

Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε κατά 0,89% στις 21.219,14 μονάδες, «σβήνοντας» τα κέρδη που κατέγραφε νωρίτερα, στον απόηχο της είδησης ότι η Unicredit, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας επιβεβαίωσε ότι εξετάζει την πώληση της FinecoBank.

Η μετοχή της Unicredit υποχώρησε κατά 3,2%, ενώ της FinecoBank κατέγραψε απώλειες 7,5%.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει «εκτόξευση» του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ιταλίας στο 3,5% το 2020, από 2,5% το 2019, όταν η προηγούμενη εκτίμηση της Κομισιόν έκανε λόγο για έλλειμμα 3,1%.

Εάν επιβεβαιωθεί, η αύξηση του ελλείμματος αναμένεται να προκαλέσει νέα διαμάχη μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και των Βρυξελλών.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Thomas Cook σημείωσε άνοδο άνω του 6%, καθώς η Lufthansa (-2,2%) επιβεβαίωσε ότι θα υποβάλει μη δεσμευτική προσφορά για την εταιρεία Condor του βρετανικού ομίλου. 

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template