Η συμφωνία 9 σημείων Κύπρου-Γαλλίας: Επιτρέπει στο γαλλικό Ναυτικό να προστατεύει την TOTAL από τα πλοία της Άγκυρας

Κυριακή 19 Μαΐου 2019

Στον κυπριακό Τύπο δημοσιεύτηκε σήμερα για πρώτη φορά η υπογραφείσα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Κύπρου - Γαλλίας.


Όλα όσα προβλέπονται σε αυτήν είναι ενδιαφέροντα αλλά το πιο ενδιαφέρον σημείο είναι αυτό που επιτρέπει στο γαλλικό Ναυτικό να αντιμετωπίσει οιαδήποτε προσπάθεια παρεμπόδισης των ερευνητικών δραστηριοτήτων της TOTAL εκ μέρους της Τουρκίας​!
Τι σημαίνει αυτό; Ότι απελευθερώνονται οι κανόνες εμπλοκής για το γαλλικό Ναυτικό να ασκήσει ακόμα και ένοπλη βία εάν υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα παρεμπόδισης από την μεριά της Άγκυρας στις δραστηριότητες της μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας.

Η TOTAL όπως και οι ΕXXON MOBIL η ΒΡ και άλλες εταιρείες κολοσσοί, δεν είναι απλές εταιρείες, εκπροσωπούν τα κράτη από τα οποία προέρχονται. Μέσω της ΤΟΤΑL η Γαλλία δηλώνει παρούσα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το γαλλικό Ναυτικό αν έχει την πολιτική βούληση από πίσω έχει την δύναμη να επιβληθεί των Τούρκων στην περιοχή.
Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε εάν και άλλες μεγάλες δυνάμεις πράξουν παρομοίως. Βέβαια άλλο η Γαλλία και άλλο οι ΗΠΑ. Έχουν άλλα γεωπολιτικά συμφέροντα και βλέπουν τα πράγματα εντελώς διαφορετικά, μη γελιόμαστε.
Την Γαλλία δεν την ενδιαφέρουν τα Στενά γιατί δεν την ενδιαφέρει να έρθει ποτέ σε ένοπλη αντιπαράθεση με την Ρωσία για την παγκόσμια ηγεμονία. Ξέρει ότι εδώ και πολλές δεκαετίες είναι έξω από το παιχνίδι αυτό όπως και η Βρετανία.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Σ» στα πλαίσια εφαρμογής της συμφωνίας, εντός της προσεχούς εβδομάδας καταφθάνουν οι πρώτοι Γάλλοι εμπειρογνώμονες για αξιολόγηση των τεχνοκρατικών δεδομένων της ναυτικής Βάσης στο Βασιλικό, όπου θα ανεγερθεί ο γαλλικός ναύσταθμος.

Βάσει της συμφωνίας, η εφαρμογή του σχεδιασμού θα γίνεται σταδιακά, και όταν ολοκληρωθεί ο τεχνοκρατικός σχεδιασμός, η αναβάθμιση της ναυτικής βάσης, σε βαθμό που να μπορεί να εξυπηρετεί πλήρως τις ανάγκες του γαλλικού Ναυτικού, δεν θα χρειαστεί περισσότερο από έξι μήνες.

Με την συμφωνία αναβαθμίζονται ο γεωστρατηγικός ρόλος και η γεωπολιτική σημασία της Κύπρου, σε μια ιδιαίτερα έκρυθμη περίοδο, κατά την οποία, με την συνεπικουρία του Λονδίνου, παροξύνεται, σε βαθμό άμεσης διεκδίκησης, η τουρκική προκλητικότητα.

Η άμεση υλοποίηση της συμφωνίας έχει ως κύριο στόχο να καταστεί δυνατή, εκ μέρους του γαλλικού Ναυτικού, η αρωγή κάθε δυνατής στρατιωτικής/επιχειρησιακής βοήθειας προς τα ερευνητικά σκάφη της Total που θα ενεργούν στα θαλασσοτεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ.



Ακολουθούν τα 9 σημεία της συμφωνίας όπως έχουν καταγραφεί σήμερα στην Σημερινή της Κυριακής.

1: Μετατροπή της ναυτικής βάσης σε ναύσταθμο υψηλής επιχειρησιακής εμβέλειας

2: Αφού ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και οι μελέτες για αναβάθμιση της ναυτικής βάσης, αυτή θα είναι έτοιμη επιχειρησιακά σε έξι μήνες

3: Πλήρης κάλυψη των αναγκών του γαλλικού Ναυτικού που θα ναυλοχεί και θα επιχειρεί στην Α. Μεσόγειο

4: Διασφαλίζεται η μόνιμη παρουσία της Γαλλίας στη περιοχή

5: Οι επιχειρησιακές δομές της Κυπριακής Δημοκρατίας θα χρησιμοποιηθούν ως τελεστής πληροφοριακής ισχύος για τις γαλλικές ναυτικές δυνάμεις ποθ θα ενεργούν σρην περιοχή

6: Η Γαλλία θα συμβάλλει οικονομικά στην αναβάθμιση του Μαρί

7: Το γαλλικό Ναυτικό θα αντιμετωπίσει οιαδήποτε προσπάθεια παρεμπόδισης των ερευνητικών δραστηριοτήτων της TOTAL εκ μέρους της Τουρκίας

8: Ενίσχυση και εκσυγχρονισμός των ναυτικών δυνάμεων της Κύπρου


9: Συνεκπαίδευση και συνεργασία ανάμεσα στις ΕΔ των δύο χωρών

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template