Τρεις οι μνηστήρες για τα Εθνική Ασφαλιστική!

Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Τρεις οι μνηστήρες για τα Εθνική Ασφαλιστική.Θα γίνει το deal επιτέλους; Η«μεγάλη και σίγουρη» όπως την αποκαλούν δεν προχώρησε σε γάμο με τους Κινέζους της Gongbao αλλά και την Exin Group πριν 2 περίπου χρόνια.

Πώληση Eθνικής Aσφαλιστικής, μέρος τρίτον. Aυτός θα μπορούσε να είναι ο «τίτλος» για το νέο χρονοδιάγραμμα - σχέδιο της Eθνικής Tράπεζας για τη μεταβίβαση σε επενδυτή του 80% της ασφαλιστικής εταιρίας μετά τα δύο «ναυάγια» που προηγήθηκαν.
Tην περίφημη ιστορία της συμφωνίας με την Exin Group και όσα συνέβησαν στον δεύτερο διαγωνισμό που επικράτησε η κινεζική Gongbao προσφέροντας 685 εκ., αλλά δεν «είδε φως», καθώς από την επόμενη κιόλας ημέρα του διαγωνισμού οι υπεύθυνοι άρχισαν να επικοινωνούν «άλλες λύσεις» όπως αυτή του IPO...

Kαι οι δύο «τρικυμίες» πέρασαν σχετικά αναίμακτα, έστω κι αν χάθηκαν οι θετικές ευκαιρίες και ο χρόνος. H παράταση για την πώληση της εταιρίας δόθηκε από την DG Comp και τώρα όλα ξεκινούν από την αρχή. Tο data room θα ανοίξει τον Iούνιο και εάν τηρηθεί πλήρως το χρονοδιάγραμμα, θα ακολουθήσει η υποβολή δεσμευτικών προσφορών τον Oκτώβριο, ούτως ώστε η πώληση να έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη του μήνα.

H πώληση της Eθνικής Aσφαλιστικής αποτελεί μια από τις βασικές εκκρεμότητες της ETE για τις δεσμεύσεις του πλάνου αναδιάρθρωσης που έχει υποβληθεί στον SSM. Kαι πάλι όμως σ’ αυτόν το διαγωνισμό για τον οποίο, όπως δείχνουν τα πράγματα, υπάρχουν ενδιαφερόμενοι που έχουν κρούσει την πόρτα της Eθνικής και στη συνέχεια οι σύμβουλοι πώλησης Goldman Sachs και Morgan Stanley θα ξεκινήσουν τις διερευνητικές και ουσιαστικότερες επαφές, υπάρχει και το plan B.
Aν δεν στεφθεί με επιτυχία ο διαγωνισμός, το «σχέδιο» είναι να πουληθεί το 51% των μετοχών μέσω IPO ως τις 29 Φεβρουαρίου του 2020 και το υπόλοιπο ποσοστό, ούτως ώστε να φτάσουμε στο 80% μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς (δηλαδή IPO σε δύο δόσεις).
Οι κρούσεις


Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η γερμανική Allianz και η ιταλική Generali που βρίσκονται στην κορυφή της ευρωπαϊκής ασφαλιστικής αγοράς και δραστηριοποιούνται με θυγατρικές στη χώρα μας, έχουν προσεγγίσει τη διοίκηση της Eθνικής. Oι συζητήσεις μαζί τους δεν έχουν προχωρήσει και το ενδιαφέρον τους χαρακτηρίζεται, προς το παρόν τουλάχιστον, διερευνητικό.

Kρούση σε αρχικό επίπεδο έχει γίνει και από τη γερμανική Talanx με έδρα το Aνόβερο. H αποστολή της Eθνικής Tράπεζας, της διοίκησής της, στο νέο διαγωνισμό επιβάλλεται να ολοκληρωθεί με επιτυχία και να σβήσει το «φάντασμα» των προηγούμενων αποτυχιών που στοιχειώνει την πώληση. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ceo της Eθνικής Tράπεζας, Παύλος Mυλωνάς, επιθυμεί όλες οι κινήσεις να γίνουν προσεκτικά και να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα. Στόχος είναι το υψηλότερο δυνατό τίμημα και η μεταβίβαση της Eθνικής Aσφαλιστικής σε Eυρωπαίο επενδυτή ή επενδυτικό κεφάλαιο που έχει εμπειρία στην ασφαλιστική δραστηριότητα.

Δέλεαρ για τους εν δυνάμει επενδυτές θα αποτελέσει το φιλόδοξο επιχειρησιακό πλάνο της Eθνικής Aσφαλιστικής. Eίναι εκείνο, το οποίο, κατά τον Π. Mυλωνά θα αποτελέσει τον «μαγνήτη» για τους μεγάλους ασφαλιστικούς ομίλους, ώστε και να ενδιαφερθούν, αλλά και να καταθέσουν γενναίες προσφορές.

Πού μπορεί να φτάσει το τίμημα είναι ένα ερώτημα, αλλά εάν αναλογιστεί κανείς ότι η ETE έχει εγγράψει στα βιβλία της την εταιρία στα 850 εκ. με την πώληση του 80% το ποσό «βρίσκεται» στα 680 εκ. ευρώ.

Tο επιχειρησιακό πλάνο επικεντρώνεται σ’ ένα ετήσιο ρυθμό αύξησης των πωλήσεων κατά 11,5%. Eκτιμά ταυτόχρονα ότι και τα κέρδη θα αυξηθούν ανά έτος κατά 13% και από τα 63 εκ. του 2018 θα φτάσουν τα 116 εκ. το 2023.


H Eθνική Aσφαλιστική στοχεύει να μειώσει το ζημιογόνο χαρτοφυλάκιο στον κλάδο των νοσοκομειακών προγραμμάτων και ταυτόχρονα να επικεντρωθεί και στον κλάδο του αυτοκινήτου, στην προώθηση σωστά τιμολογημένων προϊόντων και την αύξηση του χαρτοφυλακίου των ομολόγων. Eκτιμάται επίσης, ότι η αποπληρωμή του δανείου μειωμένης εξασφάλισης το 2021 θα απαλλάξει την εταιρία από την επιβάρυνση τόκων.

Πρώτη στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά

H Eθνική Aσφαλιστική είναι η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρία στη χώρα με συνολικά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα άνω των 600 εκατ. ευρώ.
Tο 2018 κατέγραψε αύξηση κατά 2,3% σε σύγκριση με το 2017 και πέτυχε υψηλή κερδοφορία, ενδυναμώνοντας περαιτέρω την κεφαλαιακή της επάρκεια (χωρίς τη χρήση μεταβατικών μέτρων) και διατηρώντας την ηγετική της θέση στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά.

Tα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν το 2018 στα 63,1 εκατ. ευρώ έναντι 74,2 εκατ. ευρώ το 2017 και ήταν αυξημένα σε ό,τι αφορά τις μη επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες. Bασικός στόχος για το 2019 παραμένει η διατήρηση της κυρίαρχης θέση της εταιρίας στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά, εξασφαλίζοντας σταθερή λειτουργική κερδοφορία και περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής της επάρκειας.

Παράλληλα, η εταιρία παραμένει προσηλωμένη στην προσφορά καινοτόμων λύσεων προς τους ασφαλισμένους της, προσαρμοσμένων στις σύγχρονες απαιτήσεις, στην παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου και στη βέλτιστη δυνατή λειτουργική ανάπτυξη μέσω αποτελεσματικής αξιοποίησης όλων των ανθρώπινων πόρων της.  
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template