ΥΠΕΞ Κατρούγκαλος: Φόβοι για «θερμό επεισόδιο» με τους Τούρκους

Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Στην ομολογία ότι υπάρχει διάχυτος φόβος για μια ελληνοτουρκική σύγκρουση προχώρησε πριν από λίγο ο Έλληνας ΥΠΕΞ Γ.Κατρούγκαλος.
Ο υπουργός Εξωτερικών, δεν απέκλεισε τον κίνδυνο ενός ατυχήματος στο Αιγαίο και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα αντιληφθεί ότι δεν πρέπει να δημιουργηθούν τέτοιες συνθήκες.
«Προφανώς κανείς δεν θέλει πόλεμο και άρα ένα θερμό επεισόδιο, αλλά όσο συσσωρεύεται η ένταση δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς τέτοια γεγονότα», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) είναι εξ ορισμού το μόνο θέμα στις εν εξελίξει συζητήσεις των στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων Ελλάδας και Κύπρου, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, πως στο τραπέζι του διαλόγου θα βρεθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο, την ΑΟΖ, την Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο και τα ΜΟΕ, ο κ. Κατρούγκαλος εκτίμησε ότι «υπάρχει παρεξήγηση» στις δηλώσεις αυτές και πως ο κ. Ακάρ ήθελε να δώσει την εντύπωση «ότι τάχα επιθυμούν διάλογο εφ’ όλης της ύλης», για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις προκλητικές και παράνομες μονομερείς ενέργειες της Άγκυρας στην Κύπρο.
«Η δήλωση του κ. Ακαρ αφορούσε μια ας πούμε διατύπωση προθέσεων, στην πραγματικότητα ήταν μια προπαγανδιστική δήλωση απευθυνόμενη προς το εξωτερικό, που δεν έχει να κάνει με το αντικείμενο της συζήτησης των κλιμακίων», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και επανέλαβε ότι η συζήτηση αφορά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που είχαν συμφωνηθεί στο παρελθόν.

Σχετικά με τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Ευρώπης Άλαν Ντάνκαν σχετικά με την κυπριακή ΑΟΖ στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων, ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για «άτυχη και απαράδεκτη δήλωση» την οποία καταδίκασε τόσο η Κυπριακή Δημοκρατία όσο και η ελληνικη κυβέρνηση. Χαρακτήρισε επίσης, μη επαρκή» την διορθωτική δήλωση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Άλαν Ντάνκαν, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα, πως «οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση»γεγονός που προκάλεσε την οργή της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας.

Το Foreign Office προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση σχετικά με τη θέση που διατύπωσε ο Ντάνκαν στην οποία επαναλαμβάνεται η μέχρι τώρα γνωστή βρετανική θέση για την Κυπριακή ΑΟΖ.

Εδώ πάντως θα πρέπει να προσθέσουμε ότι και οι Αμερικανοί τήρησαν παρόμοια στάση με τους Βρετανούς με βάση τις δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή Τ.Πάιατ ο οποίος σε συνέδριο που οργάνωσε η Πολεμική Αεροπορία στο Τατόι, ζήτησε να μοιραστούν τα κοιτάσματα με την Τουρκία μισά-μισά.
Πιο αναλυτικά, ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρεϊ Πάιατ, στο συνέδριο σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ, μίλησε για διάλογο και φιλία μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας καθώς και για συμφωνίες "win-win" για όλους!

Αμέσως μετά ο πρέσβης των ΗΠΑ μίλησε "για την ανάγκη σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που είναι και ο βασικός στόχος των ΗΠΑ".


Όπως διευκρίνισε ο Αμερικανός πρέσβης: «είναι πολύ σημαντικό ο κ. Τσίπρας να ταξιδέψει στην Άγκυρα, αφού στο τέλος της ημέρας η Τουρκία είναι μέλος του NATO» .

Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι ανάμεσα στο "κοινό" βρισκόταν και ο ακόλουθος Άμυνας της τουρκικής πρεσβείας, ο οποίος πήρε το λόγο κι έκανε μία…φιλειρηνική τοποθέτηση περί συνεργασίας-φιλίας και "καζάν-καζάν" Τουρκίας-Ελλάδας με την οποία συμφώνησε ο Τ.Πάιατ.    

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template