Καρκίνος ουροδόχου κύστης: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και πώς εκδηλώνεται

Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι από τις πιο σπάνιες σχετικά μορφές καρκίνου, που πλήττει περισσότερο τους άνδρες και λιγότερο τις γυναίκες.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι την περασμένη χρονιά στη Γαλλία, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης «χτύπησε» 3.7οο άνδρες και 1.200 γυναίκες.
Ο λόγος, μάλιστα, για τον οποίο οι ειδικοί αναφέρουν ότι τα περιστατικά ίσως είναι και περισσότερα, είναι γιατί πρόκειται για ένα θέμα ταμπού, στο οποίο οι πάσχοντες σπάνια αναφέρονται λόγω της ιδιαιτερότητας του σημείου όπου εμφανίζεται.Όπως συμβαίνει σε πολλούς τύπους καρκίνων, τα πρώτα συμπτώματα δεν γίνονται συνήθως αντιληπτά τουλάχιστον στα πρώτα στάδια της ασθένειας.

Εφόσον το πρόβλημα γίνεται εντονότερο, τότε οι πάσχοντες αντιλαμβάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά και απευθύνονται στον γιατρό τους. Ας δούμε, όμως, μαζί ποια είναι τα ανησυχητικά συμπτώματα που θα πρέπει να σε προβληματίσουν για την ύπαρξη καρκίνου της ουροδόχου κύστης:

Αίμα στα ούρα
Ένα ελαφρύ ερυθρό χρώμα στα ούρα είναι το πρώτο δείγμα ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία σου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το φαινόμενο αυτό ονομάζεται μακροσκοπική αιματουρία και οφείλεται σε καρκινικές αλλοιώσεις του φλεβικού βλεννογόνου. Αυτές οι βλάβες είναι πολύ αγγειοποιημένες, έτσι αρχίζουν να αιμορραγούν, οπότε και προκύπτει το αίμα στα ούρα.

Το κακό της υπόθεσης είναι ότι το συγκεκριμένο σύμπτωμα αντιστοιχεί και σε περίπτωση ουρολοίμωξης ή άλλου προβλήματος, όπως είναι η κυστίτιδα που επίσης προκαλεί την αιματουρία. Για να ξεκαθαριστεί το τι ακριβώς συμβαίνει, οι ουρολόγοι συστήνουν να γίνεται αρχικά μια καλλιέργεια ούρων για να εντοπιστεί εάν κι εφόσον υπάρχει κάποιο μικρόβιο.
Στη συνέχεια θα πρέπει να συμβουλευτούμε έναν ουρολόγο, για να συνεχιστούν οι σχετικές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός υπερηχογραφήματος και/ή μιας αξονικής τομογραφίας και μιας ινοσκόπιας της ουροδόχου κύστης. Αυτή η εξέταση περιλαμβάνει την εισαγωγή κάμερας στην ουροδόχο κύστη για την αναζήτηση ύποπτων αλλοιώσεων.

Σπάνια ουρολογικά προβλήματα

Πιο σπάνια, μπορεί να αναπτυχθούν διαταραχές της λειτουργίας του ουροποιητικού συστήματος. Τέτοιες μπορεί να είναι δυσφορία ή πόνος κατά την ούρηση, σπασμούς της ουροδόχου κύστης κλπ.

Αυτά τα συμπτώματα είναι λιγότερο κοινά από τη συνολική αιματουρία και οφείλονται σε ερεθισμό της ουροδόχου κύστης. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί φείλεται στο γεγονός ότι μια μάζα αναπτύσσεται μέσα στην κύστη.

Η τροποποίηση του τοιχώματος της ουροδόχου κύστης μπορεί να διαταράξει τη λειτουργία της και μπορεί, για παράδειγμα, να οδηγήσει σε μη πλήρη εκκένωση της ουροδόχου κύστης.

Αυτή η δυσφορία μπορεί μερικές φορές να συνοδεύεται από πόνο. Και πάλι, τα συμπτώματα είναι πολύ παρόμοια με εκείνα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ουρολοίμωξης. Επομένως, μόνο μετά από μια ενδελεχή εξέταση των δεδομένων σου, μπορεί να υπάρξει διάγνωση.

Η εξέλιξη του καρκίνου εξαρτάται από το σημείο όπου αναπτύσσεται

Τα περιστατικά καρκίνου της ουροδόχου κύστης έχουν συμπτώματα στις περισσότερες των περιπτώσεων. Σπάνια εντοπίζεται όγκος στην περιοχή από άλλες τυχαίες εξετάσεις. Αντίθετα, η εξέλιξη αυτών των συμπτωμάτων εξαρτάται κυρίως από το σημείο της κύστης στο οποίο βρίσκεται ο όγκος. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ο όγκος καταλαμβάνει τον μυ.

Εφόσον μια μικρή μάζα βρίσκεται στην έξοδο της ουροδόχου κύστης, παρεμποδίζοντας τη λειτουργία της, θα υπάρξει πολύ γρήγορα μια δυσφορία και ενόχληση για τον πάσχοντα. Αντίθετα, ένας μεγαλύτερος όγκος που όμως είναι σε κάποιο άλλο σημείο δεν έχει τόσο έντονα συμπτώματα.

Πότε τα συμπτώματα γίνονται εντονότερα

Εφόσον ο όγκος εξελίσσεται και αναπτύσσεται, τότε τα συμπτώματα χειροτερεύουν με πόνους στην πυελική χώρα, πρησμένα γεννητικά όργανα κ.ά. Εφόσον φτάνουμε σε αυτό το σημείο η κατάσταση είναι γενικευμένη και πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμη.

Ποιες ομάδες κινδυνεύουν
Δύο ομάδες ανθρώπων κινδυνεύουν περισσότερο από τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Η μια είναι κάποια συγκεκριμένα επαγγέλματα: Ελαιοχρωματιστές, κομμωτές/κομμώτριες και οικοδόμοι. Ο κίνδυνος έγκειται στο γεγονός ότι τα επαγγέλματα αυτά έχουν να κάνουν σε καθημερινή σχεδόν βάση με χημικές ουσίες, όπως: αρωματικές αμίνες, πίσσες, αιθάλη καύσης άνθρακα, αλλά και βιομηχανικές και καλλυντικές βαφές.




ΠΗΓΗ
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template