Πόλεμος στην Creta Farms- Κωνσταντίνος Δομαζάκης: «φέρτε πίσω τα λεφτά»

Κυριακή 26 Μαΐου 2019

Αν οι αδελφοί Δομαζάκη που είναι τα σκληρά αντιμαχόμενα αφεντικά της Creta Farms έχει τύχει να διαβάσουν Κική Δημουλά, τότε μάλλον θα
γνωρίζουν τον εξόχως σμιλεμένο στίχο της: Ο φόβος βάζει τα καλά του και περιμένει…

Στην προκειμένη περίπτωση, η αναμονή δεν είναι μεγάλη. Απομένουν λίγες και μόνο μέρες μέχρι τις 7 Ιουνίου, οπότε και έχει οριστεί να γίνει η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της εταιρείας, με τα 845 άτομα προσωπικό. Μια Γενική Συνέλευση που, όπως όλα δείχνουν, θα είναι η «μητέρα των μαχών» για τους Μάνο και Κωνσταντίνο Δομαζάκη. Αποφασισμένους να φτάσουν μέχρι… τελικής πτώσεως την αδελφική τους «βεντέτα».

Ήδη, ο Κωνσταντίνος έχει φροντίσει να απλώσει όλα τα «πυρομαχικά» και τις «εκρηκτικές ύλες» στο τραπέζι. Άλλωστε με δική του πρωτοβουλία, ως βασικού μετόχου, αποφασίστηκε να δρομολογηθούν οι νέες εξελίξεις στους κόλπους της εταιρείας. Ανοίγοντας μάλιστα ό ίδιος ακόμη περισσότερο τη «βεντάλια» της μετωπικής αντιπαράθεσης, θέτει θέμα ενημέρωσης στην επικείμενη γενική συνέλευση « σχετικώς με τους προμηθευτές της εταιρείας», ονοματίζοντας τις εταιρείες «K. Media ΙΚΕ», «Διαδικασία Α.Ε», «Metalo LTD», «Food processing engineering systems Limited».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης έχει τραβήξει ακόμη περισσότερο το σκοινί. Στέλνοντας επιστολές, με τις οποίες ζητάει από τις εταιρείες να επιστρέψουν στην Creta Farms τα ποσά που τους έχουν καταβληθεί για παρεχόμενα έργα κατά το παρελθόν…


Τουλάχιστον σε μία περίπτωση (εκείνη της συμβουλευτικής εταιρείας «Διαδικασία») οι αμοιβές, βάση τιμολογίων, αφορούν υπηρεσίες υποστηρικτικές προς την Creta Farms, για τις εντάξεις σε αναπτυξιακούς νόμους, χρηματοδοτήσεις και άλλα συναφή.

Είναι εμφανές ότι ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης, με το «φέρτε πίσω τα λεφτά»
, δείχνει να αμφισβητεί κάποιες από τις ροές χρήματος, αν και όπως λένε οι γνωρίζοντες, επ’ αυτών είχε και ο ίδιος συμμετοχή, υπογράφοντας τα παραστατικά των αμοιβών…

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του, ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης ζητάει ακόμη στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης και «αξιολόγηση της αποδοτικότητας των ακόλουθων έργων της εταιρείας: α) Έργα βελτιώσεων στις εγκαταστάσεις Ρεθύμνου κατά το έτος 2011, με κωδικό έργου 71001080 και β) Έργα βελτιώσεων στις εγκαταστάσεις Ρεθύμνου κατά τα έτη 2013-2014, με κωδικό έργου 71001280.

Λόγω του ότι Μάνος Δομαζάκις έχει επί σειρά ετών την ευθύνη για το παραγωγικό κομμάτι της εταιρείας, είναι προφανές ότι για εκείνον «χτυπάει η καμπάνα». Και σε ό,τι δηλαδή αφορά τα κόστη, αλλά και στο βαθμό ολοκλήρωσης των συγκεκριμένων έργων… Για τα οποία βέβαια δεν μπορεί να μην έχει ιδίαν αντίληψη ο αδελφός του Κωνσταντίνος, καθώς συνδιοικούσαν την εταιρεία.

Πέραν τούτων, ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης επαναφέρει στη Γενική Συνέλευση το ζήτημα της πίστωσης των 11,65 εκατ. ευρώ ,που όπως υποστηρίζει χορήγησε στη εταιρεία πριν από 14 χρόνια. Ζήτημα επι του οποίου όμως θα αποφανθεί ο εσωτερικός έλεγχος που διενεργείται από ανεξάρτητο οίκο.

To σκληρό δόγμα «εγώ ή αυτός»


Για τους ανθρώπους της αγοράς και εδώ όπου έχει φτάσει η κατάσταση, φαίνεται ότι οι σχέσεις των δύο αδελφών κινούνται εκτός ορίων. Με την αμοραλιστική «λογική» του «εγώ ή αυτός» να είναι το πολλαπλά εκπεμπόμενο μήνυμα.

Τα ξίφη που θα διασταυρωθούν στις 7 Ιουνίου (αν δεν προκύψει μέχρι τότε κάτι το αστάθμητο) έχουν πρωτίστως αναφορά στα μετοχικά τους ποσοστά. Ο μεν Κωνσταντίνος κατέχει το 41,51% ο δε Μάνος έχει το 40,87%. Και οι δυο τους έχουν ήδη αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να διασφαλίσουν το επίζηλο 50% +1 μετοχή που θα τους δώσει την dιοικητική κυριαρχία. Με στόχο να πετάξει o ένας τον άλλον από την Creta Farms, την οποία έστησαν μαζί το 1992, μετά από τον θάνατο του πατέρα τους.

Οι 2 μέτοχοι και το 1 δισ. ευρώ
Τουλάχιστον επί του παρόντος, ουδείς μπορεί να προδικάσει τον νικητή στη «μάχη» της έκτακτης γενικής συνέλευσης. Όπου για να παραστεί κάποιος μέτοχος θα πρέπει να πάει στο Ρέθυμνο της Κρήτης και από εκεί να κάνει άλλα 15 χιλιόμετρα μέχρι να φτάσει στην περιοχή του Πρίνου, στη θέση Λατζιμάς.

Εκεί, στην έδρα της εταιρείας, γίνονται οι συνελεύσεις των μετόχων… Με συνέπεια όλα τα τελευταία χρόνια να λαμβάνονται αποφάσεις από… 2 και μόνο μετόχους. Τους αδελφούς Δομαζάκη. Και μάλιστα όχι με τη φυσική τους παρουσία, αλλά μέσω αντιπροσώπων τους. Μόνο τον περασμένο Φεβρουάριο ήταν και οι δύο παρόντες, καθώς η κόντρα τους σιγόβραζε.

Στα δέκα τελευταία χρόνια της κρίσης, απ’ τα χέρια των αδελφών Δομαζάκη έχει περάσει πάνω από 1 δισ. ευρώ, με την έννοια των πωλήσεων που έχει κάνει η Creta Farms ως όμιλος από το 2009 έως και το 2018.

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και άλλα 35 εκατ. ευρώ νέων δανείων, που έχουν φτάσει το σημερινό υπόλοιπό τους, στα 109,5 εκατ. ευρώ.

Στην ίδια 10ετία, το μικτό αποτέλεσμα των πωλήσεων φτάνει αθροιστικά στα 437 εκατ. ευρώ, από τα οποία όμως έχουν προκύψει συνολικές ζημιές 63 εκατ. ευρώ. Σβήνοντας όλο το απόθεμα των ιδίων κεφαλαίων του ομίλου, που πλέον έχει καταστεί αρνητικό. Οι φόβοι για το μέλλον είναι πια διάχυτοι.
Παραπέμποντας, έστω και καθ’ υπέρβαση, στον γεννημένο στο Ρέθυμνο Γιώργο Χορτάτση, που κορυφώνει το δράμα της Ερωφίλης του, κάνοντας λόγο για «μια φουσκαλίδα του νερού, μια λάβρα που τελειώνει…».

Το κείμενο δημοσιεύεται σήμερα και στη REAL NEWS 
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template