Εντολή: «Αποφυγή κλιμάκωσης πάση θυσία» - Αποχώρησαν οι ελληνικές ναυτικές μονάδες από την περιοχή της τουρκικής άσκησης

Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019

Εντολή απόσυρσης έλαβαν όλα τα ελληνικά πολεμικά πλοία που έπλεαν στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειου και
ειδικότερα μεταξύ της Ρόδου και του συμπλέγματος των νησιών της Μεγίστης (Ρω, Μεγίστη, Στρογγύλη) προκειμένου να μην υπάρξει κάποιο «ατύχημα» σήμερα Πέμπτη κατά την εκτέλεση της τουρκικής ναυτικής άσκησης με πραγματικά πυρά.

Τα ελληνικά πλοία, δύο ή τρεις πυραυλάκατοι και κανονιοφόροι, έχουν «δέσει» ή θα δέσουν τις επόμενες ώρες στο λιμάνι της Μεγίστης (Καστελόριζο) και της Ρόδου αν και υπάρχει κίνηση ενός ελληνικού υποβρυχίου κοντά στην περιοχή που έχει δεσμεύσει η Τουρκία ανατολικά-νοτιοανατολικά της Ρόδου και δυτικά-νοτιοδυτικά της Μεγίστης και της Ρω.
Το ερώτημα είναι αν θα μεταφέρει μεγάλες ναυτικές δυνάμεις το τουρκικό Ναυτικό ή θα περιοριστεί στην αποστολή ενός ή δύο πλοίων, όπως έχει γίνει σε παλαιότερες ασκήσεις στην ίδια ακριβώς περιοχή.

Έτσι ή αλλιώς ένα σημαντικό τμήμα του τουρκικού Στόλου είναι ανεπτυγμένο στην Ανατολική Μεσόγειο και μπορεί ανά πάσα στιγμή να κινηθεί μέσα στη νύχτα προς την δεσμευμένη περιοχή της άσκησης.

Το ελληνικό Γενικό Επιτελείο έχει εστιασμένη την προσοχή του και σε κάτι άλλο: Τις τουρκικές στρατιωτικές κινήσεις στα παράλια. Λαμβανομένων υπ'όψιν δύο γεγονότων: Την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και τις τουρκικές επαναληπτικές εκλογές για τον δήμο της Κωνσταντινούπολης.

Σήμερα είναι η Σύνοδος Κορυφής που δεν αναμένεται να λάβει κάποια ουσιαστική απόφαση κατά της Τουρκίας, πέρα από τα συνήθη ευχολόγια. Ετσι ή αλλιώς η χθεσινή ισορροπημένη και «ζυγισμένη» δήλωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το πώς θα αντιμετωπίσουν οι δυτικοί την Αγκυρα: Συγκαταβατικά, όπως πάντα.

Αλλά οι εκλογές στον δήμο της Κωνσταντινούπολης είναι κάτι το διαφορετικό: Μπορεί ο Ρ.Τ.Ερντογάν να μπει στον πειρασμό να κάνει κάτι παραπάνω από απλή «επίδειξη ισχύος» προκειμένου ή να αποτρέψει το προδιαγραφόμενο κακό αποτέλεσμα για τον υποψήφιο του κυβερνητικού κόμματος ή μετά την αναμενόμενη ήττα (εννέα μονάδες προηγείται στις δημοσκοπήσεις ο Ντιλέκ Ιμάμογλου) να επιχειρήσει να ανατρέψει τις κακές εντυπώσεις με μία ενέργεια που θα κάνει να ξεχαστεί η ήττα.

Όμως για να συμβεί κάτι πρέπει να υπάρχει προετοιμασία.

Είναι γεγονός ότι έχουν ενισχυθεί με μεταφορά δυνάμεων από το εσωτερικό οι τουρκικές ειδικές δυνάμεις στα παράλια του Αιγαίου, όπως αντίστοιχα έχει πράξει άλλωστε και η ελληνική πλευρά με την ενίσχυση των φρουρών των νησιών (άσχετα αν επιχειρήθηκε να διαψευσθεί το γεγονός, μετά από αμερικανικές πιέσεις).

Και η παραμικρή κίνηση στα τουρκικά παράλια και όχι μόνο - καταγράφεται από τους ισραηλινούς δορυφόρους και μεταδίδεται στην Αθήνα αν αξιολογηθεί ως «σημαντική». σε αντίστοιχη λειτουργία είναι και το δορυφορικό σύστημα HELIOS, το βασικό για την ενημέρωση

Από σήμερα μέχρι τις εκλογές σε 17 ημέρες οπότε και θα αλλάξει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, η εντολή που έχει δοθεί στην στρατιωτική ηγεσία είναι σαφής: Αποφυγή, πάση θυσία, κλιμάκωσης.

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template