ΗΠΑ: «Ανησυχούμε για ΑΟΖ» αλλά «να μην αντιδράσετε στη Τουρκία» και «να μοιράσετε τα κοιτάσματα μισά-μισά»!

Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019

Παρέμβαση από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών υπήρξε πριν από λίγο αναφορικά με το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στην
κυπριακή ΑΟΖ αλλά και την αποστολή και δεύτερου γεωτρύπανου από την Τουρκία.

Σε σχετική ερώτηση οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους «για τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι θα προβεί σε γεωτρήσεις σε περιοχές που διεκδικεί η Κύπρος»

Σε ερώτηση της ανταποκρίτριας της Καθημερινής και του ΣΚΑΙ, Κ. Σώκου, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ καλεί «όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση» και τονίζει ότι «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να εμπλακεί σε προκλητική ρητορική ή δράση».
Τέλος, το State Department κάνει λόγο για δίκαιη μοιρασιά των φυσικών πόρων του νησιού αλλά στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης του κυπριακού ζητήματος.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ισομερώς και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο όμως μιας συνολικής διευθέτησης».

Στο μεταξύ θέματα ασφαλείας αμοιβαίου ενδιαφέροντος ήταν στο επίκεντρο τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου, Τζον Μπόλτον.

Ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε στον κ. Μπόλτον το ζήτημα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ανάγκη να ενισχυθεί περαιτέρω το σαφές μήνυμα της διεθνούς κοινότητας για τον τερματισμό τους.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞΚύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος για σύνοδο κορυφής: « Αναμένουμε ισχυρή αντίδραση από την ΕΕ»

«Η δήλωση του Υπουργού Ενέργειας στην Τουρκία ήταν κατηγορηματική. Μίλησε, μάλιστα, για συγκεκριμένο βάθος στο οποίο έχουν φτάσει. Εμείς δεν έχουμε άλλο τρόπο να επιβεβαιώσουμε. Προφανώς η πρόκληση έχει προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα», ανέφερε στον ΑΝΤ1 ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου για τις τουρκικές προκλήσεις και τους ισχυρισμούς των Τούρκων ότι γίνεται γεώτρηση.

«Ελπίζουμε ότι θα έχουμε μία ισχυρή αντίδραση την Παρασκευή μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», πρόσθεσε ο κ. Προδρόμου,
όταν ρωτήθηκε για την στάση της Ευρώπης και αν θα συστρατευθεί στο πλευρό της Κύπρου.πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template