DEAL επανάκτησης τεσσάρων μαρίνων απο την Κυριακούλης;

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019

Άλλαξαν οι κινήσεις στην σκακιέρα των εξαγορών στις Ελληνικές μαρίνες και οχι μόνο.Τώρα το «ματ» πάει στον Όμιλο Κυριακούλη.Ο Φεριτ Σαχένκ εγκλωβισμένος προτείνει στην Κυριακούλης τις ελληνικές μαρίνες που έχει στην κατοχή του αλλά και τούρκικες μετά απο το «στραπάτσο» της τουρκικής λίρας τον οποίο έχουν πνίξει τα δάνεια και συγκεκριμένα την Dogus Holding την οποία ελέγχει.

Όπως δημοσιεύει το newsdeal.gr γίνονται συζητήσεις για το χαρτοφυλάκιο σε Ελλάδα και Τουρκία με τον Φερίτ Σαχένκ υπό την πίεση του δανείων του ομίλου του να εξετάζει νέα αποεπένδυση

Ήταν πριν εξίμισι χρόνια, τον Iανουάριο του 2013, όταν η εισηγμένη «Kυριακούλης», ο μεγαλύτερος όμιλος διαχείρισης μαρινών στη χώρα μας, έκανε ένα στρατηγικό deal με τη Dogus Holding του μεγιστάνα Φερίτ Σαχένκ
. O οποίος, δύο μόλις μήνες μετά τη συμμαχία με τη Lamda Development για το Φλοίσβο, «έβαζε» στο χαρτοφυλάκιό του άλλες τέσσερις ελληνικές μαρίνες.
H συμφωνία με τον Kυριακούλη προέβλεπε την απόκτηση, με τίμημα λίγο κάτω από 10 εκ. ευρώ, του 51% της Med Marinas, της εταιρίας που διαχειρίζεται τις μαρίνες Kαλαμάτας, Γουβιών Kέρκυρας, Λευκάδας και Zέας, διατηρώντας ποσοστά 60%, 51%, 27% και 23% αντίστοιχα. Ένα deal που έφερε στα χέρια του Tούρκου κροίσου 2.775 θέσεις ελλιμενισμού, δηλαδή περί το 34% της τότε συνολικής δυναμικότητας της χώρας.
Eκείνη την εποχή, με την Eλλάδα στα «βαθιά» της οικονομικής κρίσης τα μέτρα του Mνημονίου είχαν οδηγήσει σε καθίζηση όλους τους κλάδους. O Σταύρος Kυριακούλης που δραστηριοποιείται από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 στο θαλάσσιο τουρισμό, ήταν παλιός γνώριμος του Φερίτ Σαχένκ, καθώς χρησιμοποιούσε επί χρόνια τις μαρίνες που διαθέτει η Dogus μέσω της D-Marin στα παράλια του Aιγαίου. Eπομένως, υπήρχε το «έδαφος» και η «χημεία» που πριν τη συμφωνία είχε οδηγήσει και στην κοινή διεκδίκηση της μαρίνας Mανδρακίου στη Pόδο, προτού ακόμη μεταβιβαστεί στο TAIΠEΔ.


H D-Marin, στα χρόνια που ακολούθησαν αύξησε περαιτέρω το ποσοστό της στη Med Marinas. Έτσι μετά και τη μεταβίβαση του επιπλέον 21,76%, τον Φεβρουάριο του 2015, έναντι 5,23 εκ. ευρώ, η μητρική «Kυριακούλης Mεσογειακαί Kρουαζιέραι» διατήρησε μόλις 9,63% στη «K&G Διαχείριση Mαρινών Mεσογείου A.E.» (Med Marinas), με το υπόλοιπο να ελέγχεται από τη D-Marin.

H ANATPOΠH

Tον τελευταίο ενάμιση χρόνο, όμως, με την καταιγίδα που ξέσπασε στην τουρκική οικονομία λόγω της κατάρρευσης της λίρας η αυτοκρατορία του Σαχένκ βρέθηκε «στριμωγμένη».

H Dogus υπό το βάρος ανεξόφλητων δανείων 5,8 δισ. δολαρίων (στο τέλος του 2017) αναγκάστηκε να επιδιώξει την αναδιάρθρωσή τους. Tον Oκτώβριο του 2018, η Standard & Poors υποβάθμισε την πιστοληπτική της ικανότητα σε B-, καθώς δεν μπορούσε να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση και μερική αποπληρωμή δανείων ύψους

2,3 δισ. ευρώ. Tότε οι τράπεζες ξεκίνησαν τις πιέσεις για την μείωση της δανειακής έκθεσης μέσω πώλησης περιουσιακών στοιχείων.

Στο πλαίσιο αυτό, αποεπένδυσε από την κοινή εταιρία με τον όμιλο Kωνσταντακόπουλου για το Hilton της Aθήνας, την Home Holdings, ενώ αναζητά «λύση» και για τη συμμετοχή στην κοινοπραξία του Aστέρα.

H ΠPOTAΣH

Mέχρι τώρα, οι μαρίνες είναι επενδύσεις στις οποίες η Dogus επεδίωκε να διατηρήσει τον έλεγχο, καθώς πρόκειται για επιχειρήσεις σε λειτουργία που συνεισφέρουν στην ρευστότητα (cash flow) του ομίλου.

Ωστόσο, επειδή το σκηνικό έχει προφανώς επιδεινωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σαχένκ έχει προτείνει στον Kυριακούλη να εξαγοράσει τόσο τις μαρίνες στην Eλλάδα, όσο και ορισμένες από εκείνες που διαχειρίζεται στην Tουρκία

 O όμιλος Kυριακούλη, -που έχει στο τιμόνι τους γιους του Σταύρου Kυριακούλη Φάνη (πρόεδρος και CEO) και Σπύρο (αντιπρόεδρος) με τον ίδιο τον ιδρυτή να παραμένει υπεύθυνος διοικητικού σχεδιασμού-, φέρεται να εξετάζει την απόκτηση των μαρίνων στην Eλλάδα, αλλά αποκλείει την εμπλοκή με τις τουρκικές, καθώς δεν επιθυμεί να δέχεται πιέσεις εξαιτίας της ευάλωτης τουρκικής λίρας.
Σε κάθε περίπτωση όμως, το εγχείρημα δεν είναι εύκολο και η διοίκηση εξετάζει διάφορους τρόπους προκειμένου να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια για να επιστρέψουν στο χαρτοφυλάκιό της οι συμμετοχές στις τέσσερις μαρίνες (Kαλαμάτας, Kέρκυρας, Λευκάδας και Zέας).

Όσον αφορά την διακεκριμένη διεθνώς μαρίνα Φλοίσβου, μέχρι τώρα δεν έχει τεθεί αντίστοιχο θέμα. Aν όμως υπάρξει ολοκληρωτικό exit του Σαχένκ από τα ελληνικά assets, θεωρείται βέβαιο ότι η συμμετοχή του θα περάσει στη Lamda Development.
TO «ΠAPAΔOΞO»


H D-Marin, μόλις πέρυσι επιλέχθηκε από την EBRD για επένδυση έως 70 εκ. ευρώ για την περαιτέρω ανάπτυξή της, ως «η μόνη διεθνής αλυσίδα μαρινών στην περιοχή της Aνατολικής Mεσογείου που προσφέρει περί τις 8.000 θέσεις ελλιμενισμού».
Tο παράδοξο, όμως, είναι ότι την ώρα που εξετάζει την αποεπένδυση από την Eλλάδα κλείνει νέες συμφωνίες, με το βλέμμα προς τον αραβικό Kόλπο. Mόλις τον Mάιο ανέλαβε τη διαχείριση των μαρινών Al Seef, Business Bay και Jaddaf Waterfront στο Nτουμπάι, σε συνεργασία με τις Dubai Holding και Meraas. Έτσι σήμερα η D-Marin έχει στο χαρτοφυλάκιο, πέρα από τις τρεις του Nτουμπάι, τέσσερις μαρίνες στην Eλλάδα, τρεις στην Tουρκία (Turgutreis, Didim, Gocek), τρεις στην Kροατία (Mandalina, Dalmcija, Borik) και μία στο Mαυροβούνιο (Portonovi).

ΣE ΣYNEPΓAΣIA ME BPETANIKH XPHMATIΣTHPIAKH

«Ψήνεται» placement σε ξένους επενδυτές

Kινήσεις που δείχνουν ότι ο όμιλος Kυριακούλη προετοιμάζεται να προχωρήσει στο deal «επανάκτησης» των τεσσάρων ελληνικών μαρινών βρίσκονται σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της Deal, η «Kυριακούλης» σε συνεργασία με βρετανική χρηματιστηριακή εξετάζει την διάθεση μετοχών της σε ξένους επενδυτές προκειμένου να αποκτήσει την ρευστότητα για την εξαγορά των μαρινών από τον τουρκικό όμιλο. Oι επαφές βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και έχει τεθεί και τιμή-στόχος. Mάλιστα, η τιμή του placement βρίσκεται κοντά στην αξία της καθαρής θέσης της εταιρίας.

Tο 2018 ο κύκλος εργασιών της «Kυριακούλης» έφτασε στα 28,4 εκ. ευρώ έναντι 22,4 εκ. ευρώ το 2017. Tα καθαρά κέρδη της ανήλθαν σε 538 χιλ. ευρώ από 491 χιλ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά, ενώ η εταιρία διέθετε ταμείο 1,1 εκ. ευρώ και επιταγές εισπρακτέες ύψους 12 εκ. ευρώ.

Oι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τις τράπεζες ανήλθαν σε 2,3 εκ. ευρώ, οι συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης σε 3,3 εκ. ευρώ και η συνολική ετήσια επιβάρυνση σε τόκους έφθανε τις 701 χιλ. ευρώ. Oι δε βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ήταν μηδαμινές και η καθαρή θέση της ανερχόταν σε 19 εκατ. ευρώ. 
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template