ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΗΠΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ-Διακόπτουμε το πρόγραμμα για τα F-35

Κυριακή 9 Ιουνίου 2019

Με μία επιστολή που δεν συνηθίζεται μεταξύ συμμάχων, το αμερικανικό Πεντάγωνο δια του υφυπουργού Αμύνης Patrick Shanahan ενημέρωσε
τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ ότι έως την 31η Ιουλίου 2019 θα αποχωρήσουν από τις ΗΠΑ και τις στρατιωτικές βάσεις στην Αριζόνα και στη Φλόριντα οι τούρκοι πιλότοι και τεχνικοί που εκπαιδεύονται στα F-35.

Επίσης η Άγκυρα ενημερώθηκε πως ακυρώνεται πάραυτα η επόμενη αποστολή 34 πιλότων και τεχνικών στις ΗΠΑ για εκπαίδευση. Στην επιστολή συμπεριλαμβάνεται και η προειδοποίηση πως κατά τη συνεδρίαση όλων των στελεχών που ηγούνται του project παραγωγής του F-35 της 12ης Ιουνίου, δεν θα προσκληθούν οι τούρκοι αρμόδιοι, καθώς και πως δεν θα δοθούν σε τουρκικές εταιρείες παραγγελίες κατασκευής ανταλλακτικών για το F-35.

Το σημαντικότερο εξ΄όσως περιλαμβάνονται στην επιστολή του αμερικανού υφυπουργού προς τον Χουλουσί Ακάρ είναι ίσως η μικρή παράγραφος που αναφέρει τα εξής: Από 31ης Ιουλίου 2019 θα απαγορευτεί σε κάθε τούρκο αρμόδιο η είσοδος σε εγκαταστάσεις όπου σχεδιάζεται ή παράγεται το αεροσκάφος F-35 καθώς και σε κάθε άλλη υπηρεσία που έχει σχέση με αυτό το project.
Η επιστολή ολοκληρώνεται με τη σημείωση πως αν και εφόσον η Τουρκία ακυρώσει την αγορά και εγκατάσταση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 τότε όλα τα παραπάνω μέτρα ακυρώνονται.
Πρόκειται για μοναδική περίπτωση στη μεταπολεμική ιστορία του ΝΑΤΟ όπου δύο μέλη της Συμμαχίας φτάνουν σε τέτοιο σημείο ρήξης, αν βεβαίως εξαιρέσει κανείς την ιδιότυπη και μη συμμαχική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία ωστόσο κρατά σχεδόν από την αρχή της ένταξης των δύο αυτών χωρών στο ΝΑΤΟ. Με την επιστολή αυτή η αμερικανική πλευρά ξεκαθαρίζει πως σε πρώτη φάση η Τουρκία που συμμετέχει από το 2002 στο project κατασκευής του F-35 εξοστρακίζεται πλήρως. Ο εξοστρακισμός αυτός θα έχει κι άλλες επιπτώσεις, από τη στιγμή που το F-35 αποτελεί πλέον ένα από τα βασικά στρατηγικά όπλα της νατοϊκής δύναμης κρούσης και αναχαίτισης.

Με λίγα λόγια εάν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με τις αμερικάνικες υποδείξεις, οι Τούρκοι επιτελάρχες δεν θα έχουν λογικά τη δυνατότητα συμμετοχής στα στρατηγεία του ΝΑΤΟ όπου λαμβάνονται αποφάσεις σε επιχειρησιακό επίπεδο, με βασικό όπλο τα F-35.
Η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ που αποκάλυψε το περιεχόμενο της επιστολής, σημειώνει πως τα επίμαχα σημεία της επιστολής αυτής δημοσιεύτηκαν από το διπλωματικό περιοδικό Foreign Policy αλλά και πως επιβεβαιώνονται από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolou. Με λίγα λόγια δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πλέον για το περιεχόμενο της επιστολής του υφυπουργού Αμύνης των ΗΠΑ προς τον τούρκου υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.



Άμεση απάντηση της Ρωσίας

Σχεδόν ταυτόχρονα ο ρωσικός παράγων απάντησε στην αποκάλυψη περί αμερικανικής επιστολής προς την Άγκυρα μέσω του εκπροσώπου της ρωσικής εταιρείας σχεδίασης και κατασκευής του οπλικού συστήματος S-400. Η Μόσχα ενημερώνει πως οι προκαταβολές έχουν ήδη κατατεθεί από την Τουρκία, καθώς επίσης και πως έχουν εγκριθεί οι απαιτούμενες πιστώσεις, ενώ έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση του τουρκικού στρατιωτικού προσωπικού για τη διαχείριση του οπλικού αυτού συστήματος.

Η ρωσική πλευρά ανακοινώνει επίσημα πως σε δύο μήνες ακριβώς θα έχουν μεταφερθεί και εγκατασταθεί στην Τουρκία οι πυραυλικές μονάδες του οπλικού συστήματος S-400.

Σκληρή γλώσσα των Αμερικανών για τις κινήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο



«Επικίνδυνες και «αντιεπαγγελματικές» χαρακτήρισε τις ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πάτρικ Σάναχαν.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον, Λένας Αργύρη, για το πως σχολιάζει την συνεχιζόμενη τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο Αμερικανός υπουργός είπε ότι «επικίνδυνες και αντιεπαγγελματικές πράξεις δεν θα μας αποτρέψουν από το να πραγματοποιούμε τις επιχειρήσεις μας».

Επιβεβαίωσε επίσης, όπως αναφέρει η Λένα Αργύρη με ανάρτησή της στο twitter, πως απέστειλε επιστολή στον Τούρκο ομόλογό του «προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα επίσημα βήματα μετά την απόφαση της Τουρκίας για τους S-400. Η προσφορά μας στην Τουρκία είναι ανταγωνιστική. Θέλω να διασφαλίσω ότι ο διάλογος είναι ανοιχτός και σαφής» ανέφερε.
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template