Οικογένεια Σαββιδάκη / Melaion: Μέλι με σφαίρες έξτρα παρθένου ελαιόλαδου

Σάββατο 15 Ιουνίου 2019

του Κώστα Τσαούση

Στις μέρες μας -κι αυτό μη σας φανεί παράξενο- οι καλύτερες προσωπικές και επαγγελματικές εξομολογήσεις

γίνονται στο Facebook. Γι’ αυτό και εγώ ξεκινώ από μια ανάρτηση της ψηφιακής φίλης Sofi Savidaki (κατά κόσμον Σοφία Σαββιδάκη), στις 20 Μαΐου 2019. Διαβάζω λοιπόν: «Ενα μελετημένο συνοικέσιο που μεταμορφώθηκε σε μεγάλο έρωτα και κατέληξε σε έναν ευτυχισμένο γάμο! Melaion... σητειακό μέλι με σφαίρες έξτρα παρθένου ελαιολάδου ΠΟΠ Σητείας».

Το νέο προϊόν, λοιπόν, υπήρξε, σύμφωνα με την ανάρτηση ενός από τα νεότερα μέλη της οικογενειακής επιχείρησης, αποτέλεσμα ενός μελετημένου συνοικεσίου. Ρώτησα τη Σοφία Σαββιδάκη για να μου πει λεπτομέρειες και εκείνη ανταποκρίθηκε: «Η σκέψη για ένα premium προϊόν υπήρχε εδώ και καιρό. Το συζητούσαμε με τον αδελφό μου, τον Μάνο, και μόλις ωρίμασαν οι συνθήκες προχωρήσαμε».

Η Σοφία και ο Μάνος είναι τα δύο παιδιά του ιδρυτή Γιώργου Σαββιδάκη. Η Σοφία στα 31 της και ο Μάνος στα 34 του αποτελούν μαζί με τον πατέρα τους την ομάδα που τρέχει σε καθημερινή βάση την οικογενειακή μελισσοκομική επιχείρηση αλλά και το σύνολο των δραστηριοτήτων της οικογένειας, με πιο γνωστή και καθιερωμένη τα μελίσσια και το μέλι. 


Η εταιρεία Savidakis Family, που ξεκίνησε τη διαδρομή της το 2006 και λειτουργεί υπό τη σημερινή μορφή από το 2015, έχει ως κύριο αντικείμενο εργασιών την παραγωγή, συσκευασία και εμπορία μελισσοκομικών προϊόντων. Τα τελευταία -μια ευρεία γκάμα γεύσεων- φτάνουν στο ράφι με την εμπορική ονομασία Μέλι Τοπλού, ενώ ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής διοχετεύεται στη διεθνή αγορά. Η παραγωγική μονάδα του μελιού βρίσκεται στην περιοχή Γκέλα της Σητείας, ενώ πολύ σύντομα (τον επόμενο κιόλας μήνα) η οικογένεια εγκαινιάζει μία ακόμη παραγωγική μονάδα για το λάδι, το κρασί και τα αποστάγματα.



Οπως λένε η Σοφία και ο Μάνος, «για τη Savidakis Family η καινοτομία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας της και αποτελεί προτεραιότητα να επενδύει σε νέες ιδέες που θα προσφέρουν νόστιμα και υγιεινά προϊόντα». Μάλιστα, με μεγάλη περηφάνια υπενθυμίζουν μία από τις πρωτιές τους: «Το 2013 ήταν η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που “πάντρεψε” το μέλι με τα superfoods».

Ο λόγος περνά στη Σοφία και τον Μάνο: «Το νέο προϊόν της Savidakis Family ήρθε μετά από έρευνες και πειράματα δύο ετών. Θελήσαμε να συνδυάσουμε τα δύο πολύτιμα προϊόντα που παράγει η οικογένεια εδώ και δεκαετίες για να προσφέρουν κάτι μοναδικό και συνάμα υψηλά διατροφικό προϊόν στον καταναλωτή. Αντικαταστήσαμε στο πρωινό μας το βούτυρο με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κι εκεί ξεκίνησε η αναζήτηση για νέους τρόπους σερβιρίσματος μελιού και ελαιολάδου. Η σφαιροποίηση προέκυψε από ένα επαγγελματικό ταξίδι στο εξωτερικό όπου αναζητούσαμε νέες γεύσεις από διάσημους σεφ. Επιστρέφοντας πίσω η ιδέα είχε μπει ήδη στο μυαλό και ψάχναμε τρόπο για να την υλοποιήσουμε. Δύο χρόνια μετά ολοκληρώθηκε το πειραματικό στάδιο και παρουσιάστηκε το Melaion».

Οπως λένε τα δύο αδέλφια, η οικογενειακή επιχείρηση έχει επενδύσει κυρίως στο μεράκι: «Το μεράκι να παράγουμε προϊόντα με αγάπη και κέφι που συνάμα να συνδυάζουν συστατικά υψηλής ποιότητας και θρεπτικότητας. Το μεράκι σημαίνει απόλαυση, σημαίνει υπευθυνότητα».

Ας πάμε όμως στο Melaion. Το νέο προϊόν είναι φτιαγμένο από 100 φυσικό κρητικό μέλι και σφαίρες έξτρα παρθένου ελαιολάδου ΠΟΠ Σητείας. Τα δύο προϊόντα παράγονται από την οικογένεια εδώ και δεκαετίες. Το μέλι παράγεται από τα 1.500 μελίσσια που διαθέτουν και τυποποιείται από το 2005 σε ιδιόκτητες πιστοποιημένες εγκαταστάσεις. Είναι υψηλής διατροφικής αξίας, κάτι που προκύπτει από τα βραβεία που αποκομίζει κάθε χρόνο. Το ελαιόλαδο παράγεται από ιδιόκτητα κτήματα του ιδρυτή της εταιρείας, του Γιώργου Σαββιδάκη, ακολουθώντας αυστηρές μεθόδους καλλιέργειας καθώς χαρακτηρίζεται βιολογικό.




Το νέο προϊόν -πέραν του κεντρικού χαρακτηριστικού στοιχείου του, δηλαδή της καινοτομίας- διαθέτει και ισχυρή τοπική ταυτότητα. Με δύο λόγια, γνωρίζεις ή μπορείς να γνωρίσεις αν θέλεις τη διαδρομή του από τις κυψέλες και το χωράφι μέχρι το ράφι και το σπιτικό τραπέζι του πρωινού. Ενα προϊόν με τη σφραγίδα του τόπου, της παράδοσης και της κουλτούρας του.

Σε ένα ενημερωτικό σημείωμα διαβάζω: «Σητεία, η γη της ελιάς και της μέλισσας. Το καλύτερο ελαιόλαδο της Μεσογείου συνάντησε το πιο αρωματικό μέλι της Κρήτης μέσα από την αγάπη και τη στοργή της γιαγιάς που μας έμαθε ότι μια φέτα ψωμιού με ελαιόλαδο και μέλι είναι αυτό που χρειαζόμαστε για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας. Κάτι που η γιαγιά το έκανε ακολουθώντας μια πρακτική που χάνεται στο βάθος των χρόνων, πίσω στη μινωική Κρήτη. Μέλι και λάδι έτρωγε ο βασιλιάς Μίνωας στο παλάτι του, μέλι και λάδι έτρωγε και ο Βιτσέντζος Κορνάρος του “Ερωτόκριτου”. Το 2019, έτος που παράγεται το νέο προϊόν, έχει χαρακτηριστεί ως Ετος Ερωτόκριτου - Βιτσέντζου Κορνάρου, που έχει καταγωγή από τη Σητεία».
Το Melaion -η σύνθεση του μελιού με το ελαιόλαδο- είναι αυτό που θα ήθελε να έχει ως χαρακτηριστικό εκπρόσωπο η νέα ελληνική αγροδιατροφή: ισχυρή τοπική ταυτότητα στηριγμένη στην παράδοση και την κουλτούρα αλλά και καινοτομία σε όλα τα επίπεδα (από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση) με τη σφραγίδα του γνήσιου, του αυθεντικού και του υγιεινού/θρεπτικού προϊόντος.

Κάπου εκεί και σε όλα αυτά βρίσκεται το μυστικό κλειδί της προόδου και της εξέλιξης. Μια πρακτική αιώνων -μια φέτα ψωμί με μέλι και ελαιόλαδο- έρχεται να συναντήσει την τεχνολογία και να φέρει τη γιαγιά της λαϊκής σοφίας στο σήμερα…

Κλείνω όπως ξεκίνησα με ένα post στο fb: «Η τεχνική της σφαιροποίησης ήρθε να δώσει μια έξτρα πινελιά στο ταξίδι που ξεκίνησαν στη μοριακή γαστρονομία.

Οι προκύπτουσες σφαίρες που δημιούργησαν έχουν μια λεπτή μεμβράνη που γεμίζει με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Σητείας. Τοποθέτησαν τις σφαίρες ελαιολάδου στο μοναδικό μέλι Σητείας και δημιουργήθηκε… το Melaion. 

Οταν γεύεσαι ένα κουταλάκι με μέλι και σφαίρες ελαιολάδου, κάνοντας μια ελαφριά πίεση της γλώσσας στη σφαίρα, την κάνει να σκάσει και να απελευθερώσει μια καταπληκτική έκρηξη γεύσης.
Επίσης, αλείφοντας το ψωμί, σκάνε οι σφαίρες και ομογενοποιούνται με το μέλι. Αποτέλεσμα που συναρπάζει στη γεύση».  
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template