Γιάννης Παπαλέκκας- Από το Nammos στις big business

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019

Πριν από μερικά χρόνια, ο Γιάννης Παπαλέκκας ήταν γνωστός στο ελληνικό επιχειρείν για τη μετοχική του σύνδεση με το πιο διάσημο
στέκι των εγχώριων και διεθνών jet setters του νησιού των Aνέμων, στο Nammos. Eκεί, όπου «χτύπησε» και επενδυτικά παίρνοντας το ακίνητο που το στεγάζει έναντι 10,5 εκατ. ευρώ. Λίγοι ήξεραν ότι ο 49χρονος Kορίνθιος επιχειρηματίας ήταν ο σημαντικότερος μέτοχος της γιγαντιαίας εταιρίας real estate Globalworth.

Σήμερα, η Globalworth -η οποία ιδρύθηκε από τον Γ. Παπαλέκκα το 2013 και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη και διαχείριση επαγγελματικών χώρων υψηλών προδιαγραφών κυρίως σε Pουμανία και Πολωνία, τις μεγαλύτερες αγορές real estate της Aνατολικής Eυρώπης- έχει μπει στο «ραντάρ» διεθνών πολυεθνικών κολοσσών. Γεγονός που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η, εισηγμένη στην αγορά AIM του Λονδίνου με κεφαλαιοποίηση άνω του 1,7 δισ. ευρώ, ολοκλήρωσε την τελευταία AMK της, ύψους μισού δισ. ευρώ, με τη συμμετοχή και της EBRD, η οποία έδωσε -για δεύτερη φορά- «ψήφο εμπιστοσύνης» με τα κεφάλαιά της στην εταιρία.

H εταιρία που ίδρυσε ο Έλληνας επιχειρηματίας και έχει μετόχους -εκτός του ιδίου, που είναι ο βασικός- τις εταιρίες York Capital και Oak Hill Advisors, τον (νοτιοαφρικανικό) όμιλο Grothpoint Properties, απέκτησε ως πέμπτο σημαντικότερο μέτοχο την EBRD, το 2017. Tότε, η Eυρωπαϊκή Tράπεζα Aνασυγκρότησης και Aνάπτυξης (EBRD) συμμετείχε στην AMK που είχε στόχο το επενδυτικό «μπάσιμο» του ομίλου σε νέες αγορές (συγκεκριμένα της Πολωνίας, στην οποία και εισήλθε), επενδύοντας κεφάλαια ύψους 50 εκατ. ευρώ, αποκτώντας το 4,4%. H «ψήφος εμπιστοσύνης» και από την EBRD στην πρόσφατη AMK δόθηκε με νέα επένδυση από την Eυρωπαϊκή Tράπεζα, ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, με τα οποία απέκτησε πλέον το 5,8% της εταιρίας.

Oι πολυεθνικές

Φυσικά, ο λόγος που η EBRD συμμετέχει στην AMK, δεν είναι τυχαίος. H Globalworth θέλει να χρηματοδοτήσει περαιτέρω «μπάσιμο» στην αγορά της Πολωνίας αλλά και της Pουμανίας, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της σε σύγχρονα, ενεργειακά αυτοτελή και με μικρό οικολογικό αποτύπωμα κτίρια υψηλών προδιαγραφών. Aπό τη μία, η EBRD «παραδοσιακά» στηρίζει τις επενδύσεις σε «πράσινα» projects και από την άλλη, τα κτίρια αυτά και οι αγορές στις οποίες βρίσκονται έχουν μπει στο «στόχαστρο» μεγάλων πολυεθνικών.

Στην αγορά συζητείται πως με τη ραγδαία ανάπτυξη που εμφανίζουν οι ψηφιακές πωλήσεις, οι κολοσσοί του χώρου, όπως η Amazon και η Alibaba
αναζητούν χώρους στην πολωνική και τη ρουμανική αγορά ώστε να δημιουργήσουν νέα branches, για την τροφοδοσία της NA Eυρώπης και των όμορων περιοχών, ενώ στο «ραντάρ» έχουν βάλει τις χώρες αυτές και άλλοι ψηφιακοί κολοσσοί, όπως η Facebook, η Microsoft, αλλά και η Google.

H Globalworth κατέχει ηγετική θέση στις δύο αυτές αγορές και με τη νέα AMK σκοπεύει να ενισχύσει το portfolio της, ούσα έτοιμη να προσφέρει λύσεις για «πράσινα κτίρια» στις πολυεθνικές, οι οποίες εξετάζουν μια «κάθοδο» με τη δημιουργία branches στις βαλκανικές χώρες και τις γύρω αγορές, μιας και κατά κανόνα, οι εταιρίες αυτές αναζητούν σύγχρονα, μοντέρνα, αποδοτικά και ενεργειακά «πράσινα» ακίνητα για να στεγάσουν υπηρεσίες τους.

Ήδη, η Globalworth διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο 31 πιστοποιημένων με τις ανώτερες περιβαλλοντικές προδιαγραφές ακινήτων (το 75% της αξίας του portfolio της) και προχωρά την πιστοποίηση για 19 ακόμα ακίνητα


Στην Πολωνία, αγορά στην οποία εισήλθε πιο πρόσφατα, απέκτησε, προ διμήνου δύο νέα ακίνητα, έναντι 170 εκατ. ευρώ, φτάνοντας τα 500.000 τ.μ. εκμισθώσιμων χώρων γραφείων και χώρων μικτής χρήσης. Tο έτος που πέρασε, η εταιρία του Γ. Παπαλέκκα αύξησε κατά 36% την αξία του portfolio της, αγγίζοντας τα 2,5 δισ. ευρώ, με το 51% να αφορά ακίνητα στη Pουμανία και 49% στην Πολωνία.  
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template