ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ:Το 2014 η ΔΕΗ είχε κερδη 90 εκατ ευρω. Τώρα δεν μπορεί να αγοράσει ούτε κολώνα!!

Σάββατο 13 Ιουλίου 2019

«Η ΔΕΗ δεν έχει χρήματα ούτε να αγοράσει κολώνες είναι σε άσχημη κατάσταση δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί, κανείς δεν είναι τρελός να την πάρει»,
προειδοποίησε μέσω του ΣΚΑΪ ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης.

Κατά τον υπουργό Ενέργειας η ΔΕΗ είχε 90 εκατ. ευρώ κέρδη το 2014 και τώρα έχει 900 εκατ. ευρώ ζημιές το χρόνο. «Ποιος θα πάρει τις ζημιές με το καλημέρα;» διερωτήθηκε.

«Παλεύουμε να μη μείνει η χώρα στο σκοτάδι, ήδη έχουν γίνει τοπικά μπλακ άουτ όπως στην Αθήνα και στο Λασίθι», σημείωσε ο υπουργός Ενέργειας. «Αν πέσει η ΔΕΗ θα πέσει η χώρα», είπε με νόημα, επαναλαμβάνοντας πως το σύστημα ηλεκτρικής ενεργείας είναι σε οριακή κατάσταση.

«Την Πέμπτη το πρωί έπαιρνα εγώ ο ίδιος τους μεγάλους παίκτες της αγοράς ηλεκτρικής ενεργείας και ζητούσα γεννήτριες, δεν υπήρχαν, έχουν πάει σχεδόν όλες σε Κρήτη, Ρόδο Σαντορίνη για να κρατηθούν (η ηλεκτροδότηση) τα νησιά δεν έχουν γίνει τόσα χρόνια οι συνδέσεις των νησιών με υπόγεια καλώδια ιδίως της Κρήτης», επισήμανε ο υπουργός.

Στο ίδιο πλαίσιο ανάφερε πως οι στύλοι του ΔΕΔΔΗΕ, οι κολώνες της ΔΕΗ, δεν είναι σε μεγάλη επάρκεια διότι η ΔΕΗ δεν έχει λεφτά για να δώσει στη θυγατρική της το ΔΕΔΔΗΕ να αγοράσει κολώνες. «Εκεί είμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Κωστής Χατζηδάκης σχολίασε ότι έχουν γίνει σειρά από άστοχες επιλογές από την προηγούμενη κυβέρνηση, με βασική αυτή που έγινε το καλοκαίρι του 2015 όταν η τότε κυβέρνηση συμφώνησε με την τρόικα να πάει η ΔΕΗ από το 90% στο 50% της αγοράς σε πέντε χρόνια έναντι μηδενικού οικονομικού ανταλλάγματος.

«Ο ορκωτός ελεγκτής Ernest & Young είπε ότι η ΔΕΗ είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, δεν το είπα εγώ» τόνισε, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση δεν θέλει να αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης

Αφετηρία των εξελίξεων για τη ΔΕΗ αναμένεται να είναι η έκβαση του διαγωνισμούπώλησης των λιγνιτικών μονάδων της Μελίτης και της Μεγαλόπολης. Η σχετική προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών είναι η Δευτέρα 15 Ιουλίου και όλα δείχνουν ότι κανένας από τους υποψήφιους επενδυτές δεν πρόκειται να εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Έτσι, εκτός απροόπτου η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που εποπτεύει τη συγκεκριμένη διαγωνιστική διαδικασία, θα αναζητήσει από τη νέα κυβέρνηση τη λήψη εναλλακτικών διαρθρωτικών μέτρων ώστε η χώρα να συμμορφωθεί αφενός με την καταδικαστική εις βάρος της απόφασης για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στον λιγνίτη και αφετέρου με τα όσα έχουν συμφωνηθεί για τη μείωση του μεριδίου της δημόσιας εταιρείας στην αγορά σε ποσοστό κάτω από το 50% στο τέλος του χρόνου.
Δηλαδή να ανοίξει ο ανταγωνισμός με την πρόσβαση τρίτων στις αποκλειστικές πηγές ενέργειας της επιχείρησης.

Τα προεκλογικά πλάνα της κυβέρνησης της ΝΔ ήθελαν να προωθείται η σύστασηχαρτοφυλακίων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από διαφορετική πηγή καυσίμου η καθεμία. Για παράδειγμα το κάθε «καλάθι» θα έχει σταθμούς παραγωγής με λιγνίτη, νερό και φυσικό αέριο. Δεν αποκλείεται να επιδιωχθεί και η κατανομή και πελατολογίου.

Αν και η ηγεσία του υπουργείου κρατά κλειστά τα χαρτιά της, άμεσες αναμένεται να είναι και οι παρεμβάσεις ως προς την ενίσχυση της ρευστότητας της ΔΕΗ. Βέβαια, ο μόνος σίγουρος δρόμος για την άντληση εσόδων είναι οι αυξήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτά δεν αναπροσαρμόστηκαν την τελευταία τετραετία και πληροφορίες αναφέρουν ότι αν και ο σημερινός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μανώλης Παναγιωτάκης ζητούσε από τον προϊστάμενο υπουργό του Γιώργο Σταθάκη την επιβολή ρήτρας διοξειδίου άνθρακα από τον περασμένο Δεκέμβριο, εντούτοις το αίτημά του δεν γινόταν αποδεκτό.

Μαγικές «συνταγές» ως προς την ενίσχυση της ρευστότητας της δημόσιας εταιρείας δεν φαίνεται να υπάρχουν. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, θα τρέξει κανονικά η διαδικασία της τιτλοποίησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτόν, όπως αναφέρουν πηγές, η εταιρεία θα επιδιώξει χρηματοδότηση της τάξεως των 350 με 400 εκατ. ευρώ, ουσιαστικά δηλαδή funds θα κληθούν να τη δανειοδοτήσουν, με δέλεαρ ένα ελκυστικό κουπόνι.
Για την υλοποίηση του εγχειρήματος θα συσταθούν δύο εταιρείες ειδικού σκοπού (SPV), οι οποίες θα ανήκουν εξ ολοκλήρου στη δημόσια επιχείρηση. Αυτές αναμένεται να είναι έτοιμες μέσα στο καλοκαίρι. Στη μία, θα μεταφερθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές ρεύματος με καθυστέρηση άνω των 60 ημερών και στη δεύτερη, με υπερήμερους λογαριασμούς άνω των 90 ημερών. Ενα σημαντικό μέρος της τελευταίας κατηγορίας θα περιλαμβάνει και οφειλές σε καθυστέρηση άνω των 180 ημερών, συμπληρώνουν πηγές. Τα προσδοκώμενα ποσά θα μπουν άμεσα στα ταμεία της εταιρείας η οποία αναμένεται να πάρει βαθιά οικονομική ανάσα.

Επιπλέον, στο τραπέζι είναι και η κατάργηση της έκπτωσης συνέπειας 10% η οποία θα βάλει στα ταμεία της εταιρείας ποσό της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτόν αναμένεται να επιτευχθεί και ο στόχος της απώλειας πελατών προκειμένου να ανοίξει η αγορά.

Η τρίτη φάση του σχεδίου διάσωσης της ΔΕΗ, μετά τα μέτρα ενίσχυσης ρευστότητας και της πώλησης «πακέτων» μονάδων, θα είναι η είσοδος στρατηγικού επενδυτή. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, προϋπόθεση για την είσοδο του στρατηγικού επενδυτή θα είναι η ανάκτηση σημαντικού μέρους της χαμένης υπεραξίας της δημόσιας εταιρείας. Ο επενδυτής που θα μπει θα αναλάβει να την τρέξει σε νέες δραστηριότητες, όπως η έξοδος σε ξένες αγορές, οι ΑΠΕ, η προμήθεια φυσικού αερίου και η παροχή υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης.

Πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template