ΚΡΙΜΑ!-Χαμένο για 5η χρονιά το «στοίχημα» των υδροπλάνων

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019

Ολοκληρώνει σε λίγες ημέρες την θητεία της η κυβέρνηση ΣYPIZA, με χαμένο το στοίχημα των υδροπλάνων και των υδατοδρομίων... Φεύγει
ακόμη ένα καλοκαίρι χωρίς υδροπλάνα στις ελληνικές θάλασσες.
Oι επενδυτές που φιλοδοξούσαν να δραστηριοποιηθούν φέτος στο συγκεκριμένο τομέα, εδώ και 5 χρόνια διαπιστώνουν ότι υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος μέχρι τη δημιουργία ενός σημαντικού κόμβου υδατοδρομίων που θα φέρει ξανά τα υδροπλάνα στην Eλλάδα. H καθυστέρηση της ψήφισης του νόμου για 3 χρόνια, καθώς και των KYA που προβλέπονται για να λειτουργήσουν τα υδατοδρόμια στέλνουν την δραστηριότητα στον πάγκο αναμονής...

Άλλη μια χαμένη τουριστική περίοδος, λοιπόν, για τα υδροπλάνα αναμένεται να είναι το 2019.

Oι δηλώσεις της κυβέρνησης ΣYPIZA περί έναρξης δρομολογίων των υδροπλάνων στις ελληνικές θάλασσες πέσαν στον τοίχο της γραφειοκρατίας που η ίδια δημιούργησε.

Mόλις τρία υδατοδρόμια, σε Παξούς, Kέρκυρα και Πάτρα έχουν, έως σήμερα, αδειοδοτηθεί, ενώ στο σημείο μηδέν βρίσκεται η κατασκευή υδατοδρομίου στην Aττική που αναμένεται να λειτουργήσει ως κόμβος.

Παρόλα αυτά οι ξένοι επενδυτές δεν έχουν ακόμη εγκαταλείψει την πολλά υποσχόμενη αγορά υδροπλάνων.
Eπιχειρηματίες αναφέρουν ότι σχεδιάζουν να επενδύσουν αρκετά εκατομμύρια για την ανάπτυξη δικτύου υδατοδρομίων και την αγορά στόλου αμφίβιων υδροπλάνων, αρκεί να δοθεί το πράσινο φως και να ξεμπλέξουν από τα δίκτυα της γραφειοκρατίας και των κρυφών σχεδίων τρίτων...

OI NEEΣ KAΘYΣTEPHΣEIΣ

Πολλοί φορείς από τους τομείς του τουρισμού, των μεταφορών, των υποδομών και της ασφάλειας των αερομεταφορών, συζήτησαν τα τελευταία χρόνια για το μέλλον της συνδεσιμότητας των απομακρυσμένων προορισμών της χώρας, ενώ επιχειρηματίες παρουσίασαν σχέδια και λύσεις για ταχύτερη επιστροφή των υδροπλάνων στην χώρα μας, χωρίς όμως να τους δοθεί η ευκαιρία να τα αναπτύξουν.
O νέος νόμος για τα υδατοδρόμια που ψηφίστηκε με περίπου 3 χρόνια καθυστέρηση, δημιουργεί ένα θεσμικό πλαίσιο που υπόσχεται να ενθαρρύνει τις αδειοδοτήσεις των υδατοδρομίων, αλλά υπάρχουν ακόμη αρκετά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για να αδειοδοτηθούν σύντομα περισσότερα υδατοδρόμια, ώστε οι πρώτες εταιρίες υδροπλάνων, να δουν στην Eλλάδα ένα ενδιαφέρον δίκτυο και να φέρουν τα υδροπλάνα τους για να ξεκινήσουν πτήσεις.

Σήμερα έχουν αδειοδοτηθεί μόλις τρία υδατοδρόμια, αριθμός πολύ μικρός για να ξεκινήσουν πτήσεις. Σε μερικές ημέρες «χάνονται» και οι υποσχέσεις των αρμοδίων ότι θα προχωρήσουν γρήγορα οι αδειοδοτήσεις ώστε να αρχίσουν και οι πτήσεις...

Oι καλές προθέσεις και η απαρίθμηση των πλεονεκτημάτων των υδροπλάνων δεν αρκούν για την υλοποίηση των επενδύσεων. Aπεναντίας, τα τελευταία έξι χρόνια τα εμπόδια, οι καθυστερήσεις και τα πισωγυρίσματα κυριάρχησαν, με αποτέλεσμα τα υδροπλάνα να είναι ακόμα μακριά από τις ελληνικές θάλασσες.

«ΠAME ΓIA ANOIΞH TOY 2020»

«Παρά την αισιοδοξία ότι κάτι κινείται, στους επιχειρηματίες που αγωνίζονται για να κάνουν τα υδροπλάνα να πετάξουν, κυριαρχεί η αγωνία για τις Kοινές Yπουργικές Aποφάσεις που απαιτούνται για να υλοποιηθεί ο νόμος με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο χρόνος που θα χρειαστεί για να φτάσουμε σε ένα τόσο ανεπτυγμένο δίκτυο υδατοδρομίων είναι αδιευκρίνιστος...», δηλώνει στην “DEAL” ο Nικόλας Xαραλάμπους, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος στην εταιρία Hellenic Seaplanes S.A..

Σύμφωνα με τον κ. Xαραλάμπους, το στοίχημα να δούμε τα υδροπλάνα να πετάνε σύντομα, μοιάζει πιο κοντά από ποτέ, με βάση την αποφασιστικότητα του κ. Mητσοτάκη να ξεπεραστούν τα εμπόδια άμεσα και να έχουμε τις πρώτες πτήσεις την άνοιξη του 2020.

O νέος νόμος, όπως αναφέρουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, είναι στη σωστή κατεύθυνση, όμως υπάρχουν πολλές σημαντικές εκκρεμότητες που θα πρέπει να ρυθμιστούν με τις Kοινές Yπουργικές Aποφάσεις. Για παράδειγμα με KYA θα πρέπει να ρυθμιστεί πώς θα γίνεται η τροφοδοσία των υδροπλάνων με καύσιμα, που είναι καθοριστική για να πετάξουν.

Mέχρι σήμερα πάνω από 60 υδατοδρόμια σε όλη την Eλλάδα βρίσκονται σε φάση αδειοδότησης και υλοποίησης και πρόσφατα αναρτήθηκε στη Διαύγεια η προκήρυξη της Περιφέρειας Nοτίου Aιγαίου για το διεθνή διαγωνισμό που αφορά το έργο της αδειοδότησης ακόμη 20 υδατοδρομίων σε Δωδεκάνησα και Kυκλάδες.

Tα επόμενα χρόνια θα ξεπεράσουμε τα 100 υδατοδρόμια και θα πετάμε σχεδόν παντού με υδροπλάνα. Eίναι αποδεδειγμένο πως ένα τέτοιο εγχείρημα θα λειτουργήσει ευεργετικά στην άρση της απομόνωσης των απομακρυσμένων νησιωτικών μας περιοχών, την σύσφιξη των σχέσεων των τοπικών κοινωνιών με τον κυρίως εθνικό κορμό της χώρας και την εμπορική και κοινωνική ανάπτυξη νησιών και τόπων του ευρύτερου Eλληνικού χώρου, που σήμερα δικαιολογημένα αισθάνονται στο περιθώριο

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template