Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΙ -Χωρίς πληροφορίες κι ο καλύτερος στρατηγός είναι τυφλός

Τρίτη 9 Ιουλίου 2019

23 Αυγούστου 2002>
«Σήμερα είμαστε σε θέση να πούμε στον ελληνικό λαό ότι η 17 Νοέμβρη, η σημαντικότερη τρομοκρατική οργάνωση στη χώρα μας, έχει εξαρθρωθεί,

γιατί συνελήφθη η ηγεσία της, συνελήφθησαν τα περισσότερα μέλη της, κατασχέθηκε το μεγαλύτερο μέρος του οπλοστασίου της, εξιχνιάστηκαν μία προς μία όλες οι ενέργειες την ευθύνη των οποίων είχε αναλάβει και ακόμη ορισμένες άλλες, την ευθύνη των οποίων δεν είχε αναλάβει»

Είναι ο άνθρωπος που «εξάρθρωσε» τη 17Ν, τον ΕΛΑ και τον Επαναστατικό Αγώνα.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης γεννήθηκε το 1955 στο Νησί Ημαθίας, ένα χωριό στην πεδιάδα της Κεντρικής Μακεδονίας. Έχει ποντιακή καταγωγή. Σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εργάστηκε ως δικηγόρος στη Βέροια και στα Γιαννιτσά.


Επιστρέφει για 4η φορά στο υπ. Προστασίας του Πολίτη.

Ο ίδιος θα έγραφε στην Καθημερινή για όσα συνέβησαν στο Μάτι>

Είναι βασανιστικό το ερώτημα πως αφανίστηκε μια μικρή κοινωνία μέσα σε λίγες ώρες από μια φονική πυρκαγιά λίγα χιλιόμετρα έξω από το κέντρο της Αθήνας,όπου εδρεύουν οι πιο ισχυρές υπηρεσίες της χώρας,που διαθέτουν τους καλύτερους εξοπλισμούς και τα πιο σύγχρονα επιχειρησιακά μέσα αλλά και τα αντίστοιχα επικοινωνίας και συντονισμού

Το ερώτημα γίνεται ακόμη βασανιστικότερο αν στα παραπάνω πλεονεκτήματα της Αττικης προσθέσουμε τα δεκάδες Μέσα Μαζικής ενημέρωσης που συνήθως μεταδίδουν ζωντανα τα γεγονότα,,εκατομμύρια σχεδόν κινητά τηλέφωνα και αλλα ψηφιακά μέσα ενημέρωσης καθώς και τα κλασσικά όπως ραδιόφωνο κλπ.Γιατι αφέθηκαν αβοήθητοι χιλιάδες άνθρωποι ενώ μπορούσε να κινητοποιηθεί μέσω της ενημέρωσης μεγάλο δυναμικό υπηρεσιών,εθελοντών,φορέων κλπ να σπεύσουν προς διάσωση και ταυτόχρονα να δίνονται οδηγίες στους ίδιους τους κατοίκους των οικισμών ;

Το ερώτημα eείναι βασανιστικό διότι δεν χωράει ο ανθρώπινος νους το μέγεθος της τραγωδίας.

Όπως δεν χωράει και η καρδιά τόσο ανθρώπινο πόνο που σημάδεψε όλους μας.

Η Δικιαοσυνη,πρωτιστως,που ερευνα την υπόθεση,οι εδικοι επιστήμονες, οι ερευνητες και αναλυτές θα δώσουν μια σειρά από απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα καθως και τις επι μέρους επιχειρησιακές πτυχές .

Υπάρχει ωστόσο η σημαντικότερη πτυχή της υπόθεσης που δεν είναι άλλη από τον παράγοντα ΑΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ.

Με ποιον τρόπο δηλαδή συμμετειχαν,λειτούργησαν και έδρασαν οι καθ υλην αρμόδιοι-νόμιμοι εντεταλμένοι και διαχειριστές του συγκεκριμένου περιστατικού.

Η εξέλιξη της πυρκαγιάς στο Νταου Πεντέλης ήταν ταχύτατη και σφοδρότατη,με αποτέλεσμα πολυ γρήγορα να καταστεί ανεξέλεγκτη και καταστροφική καθώς κατευθυνόταν σε οικισμούς που γειτνιάζουν η βρίσκονται μέσα σε περιαστικα δάση.

Ας επιχειρήσουμε μια σύντομη απεικόνιση της συγκεκριμένης στιγμής όταν ο επιτοπιος επικεφαλής αξιωματικός της πυροσβεστικής στο Νταου Πεντέλης ενημερώνει την πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία που βρίσκεται στο επιχειρησιακό κέντρο ότι η πυρκαγιά κινείται ταχύτατα και υπάρχουν δυσκολίες στην αντιμετώπιση της .

Ποια είναι η αντίδραση της ηγεσίας και των λοιπών υπευθύνων διαχείρισης κρίσεων.Πως αξιολογούν την απειλή ;

Τα δεδομένα είναι:άνεμοι 120 χλμ/ώρα,θερμοκρασια 37 βαθμοί,πολύ καύσιμη ύλη,περιαστικό δάσος με πυκνοκατoικιμενους οικισμούς .

Πως αντιδρούν επιχειρησιακα όταν είναι βέβαιο ότι η φωτιά κινείται η κινήθηκε ήδη προς οικισμούς και κινδυνεύουν άμεσα άνθρωποι;

Τι εντολές έχουν και τι απαντούν οι αρμόδιοι του τηλεφωνικου κέντρου 199 στις εκατοντάδες τηλέφωνικες κλήσεις πολιτων που απεγνωσμένα ζητούν βοήθεια;

Γιατί τελικά δεν σπευδουν να κατευθύνουν επειγόντως τις δυνάμεις προς τον φλεγόμενο οικισμό για να διασωσουν ζωές ;

Δεν αναφέρομαι μόνο στους κανονισμούς εκκένωσης οικισμών σύμφωνα με τον ΞΕΝΟΚΡΑΤΗ που οφείλουν να εφαρμόσουν άμεσα.

Αναφέρομαι στο ύψιστο καθήκον που έχει η ΗΓΕΣΙΑ εκείνη τη στιγμή.Να πάρει την ΑΠΟΦΑΣΗ,να αναλάβει δράση,να πάρει στα χέρια της το ΠΡΟΣΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ .

Είναι φανερό ότι δεν είχαν εικόνα της κατάστασης, γι αυτό δεν έδωσαν κατάλληλες εντολές, γι αυτό δεν έδρασαν αποτελεσματικά.

Χωρίς πληροφορίες κι ο καλύτερος στρατηγός είναι τυφλός. Για παράδειγμα η λαθεμένη απόφαση για διοχέτευση στο Μάτι των αυτοκινήτων θα μπορούσε να διορθωθεί αν η πληροφορία είχε έγκαιρα φτάσει στο κέντρο επιχειρήσεων.

ΚΙ αν άλλοι αιφνιδιάσθηκαν η ηγεσία δεν νοείται να το πάθει. Αν έλειπαν οι πληροφορίες ,θα μπορούσαν εναλλακτικά ο αρχηγος του πυροσβεστικού σώματος και ο αντίστοιχος της Αστυνομίας να επιβιβασθούν σε ένα από τα ελικόπτερα παντός καιρού του πυροσβεστικού σώματος που διαθέτουν ανεπτυγμένα συστήματα παρατήρησης προκειμενου να διαμορφώσουν εικόνα και εκτίμηση της φλεγομενης περιοχης και ταυτοχρονα να γίνουν πιο αποτελεσματικοί ως προς τον συντονισμό των επίγειων δυνάμεων.Τα ελικόπτερα αυτά μεταδίδουν επίσης ζωντανη εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο.Ασφαλως και υπήρχαν προβλήματα παρατηρησης από αερος λόγω των καπνου.

Ωστοσο ο καθένας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και με σημείο αναφοράς το συντονιστικό κέντρο θα αναλάμβανε να κατευθύνει και να εκτελέςει το σχέδιο διάσωσης αποτελεσματικά,διότι θα έβλεπαν με γυμνό μάτι η με οπτικά μέσα κάθε πτυχη του προβλήματος και θα κατηύθυναν ανάλογα τις δυνάμεις όλων των εμπλεκομένων.Για παράδειγμα να δώσουν με επισημες ανακοινωσεις μέσω των ΜΜΕ οδηγιες προς τους πολίτες καθως και σε εκατοντάδες εθελοντές που μπορούσαν να κινητοποιηθούν από τις εγγύτερες περιοχές.Να εκπέμψουν απο αέρος άμεσα ζωντανά μηνύματα προς τους κατοίκους να ακολουθήσουν συγκεκριμένους δρόμους διαφυγής και να κατευθύνουν το έργο διασωσης .Να ρυθμίσουν την κυκλοφορία από αέρος με εντολές προς την τροχαία,να κινητοποιήσουν άμεσα τις δυνάμεις Λιμενικου και ιδιωτικων σκαφών για άμεση προσέλευση στην παραλιακή ζώνη.


Η περιγραφή αυτή δεν αποτελεί σενάριο σε ταινία επιστημονικής φαντασίας.Ειναι η αυτονόητη δράση της ηγεσίας όταν οι συνθήκες το επιβάλλουν. Γιατί η ΑΣΦΑΛΕΙΑ είναι το ύψιστο καθήκον της συντεταγμένης δημοκρατικής πολιτείας.,

Η διαχείριση κρίσεων,ιδιαίτερα η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών,παίρνει ενίοτε χαρακτηριστικά ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ αναμέτρησης με τα στοιχεία της φύσης .

Εκεί δοκιμάζονται οι ηγεσίες που μπαίνουν μπροστά στη μάχη,με επίγνωση της αποστολης ,με άριστη επιχειρησιακή κατάρτιση καθως και ικανότητα ενθάρρυνσης- κινητοποίησης του προσωπικού.

Η επιλογή ηγεσίας στα σώματα ασφαλείας, η τοποθέτηση αξιωματικών σε μάχιμες υπηρεσίες που έργο τους αποτελεί η μάχη ενάντια στο έγκλημα,τις φυσικές καταστροφές, τη διάσωση και προστασία της ζωής,οφείλει να έχει χαρακτηριστικά απόλυτης αξιοκρατικής και επιχειρησιακής αξιολόγησης .Έχουμε ανάγκη από επιχειρησιακούς ηγέτες, πραγματικούς αρχηγούς , πολεμιστές και μπροστάρηδες στη μάχη.   
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template