Ποιος είναι ο Συριζαίος της Οξφόρδης που κέρδισε την εμπιστοσύνη του Κυριάκου

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Με την Απόφαση Υ155 (ΦΕΚ 362/11-7-2016) του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα διορίστηκε ως Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης
Ιδιωτικού Χρέους ο Φώτης Κουρμούσης. Είναι ο μοναδικός “Συριζαίος” Γραμματέας που διατήρησε στη θέση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο σημερινός πρωθυπουργός εκτίμησε τόσο τη δουλειά όσο και το βαρύ βιογραφικό του.

Γράφει η Gillian Rothschild

Ο κ. Κουρμούσης στο παρελθόν έχει εργαστεί ως Ειδικός Σύμβουλος:

στο εξωτερικό:


Οικονομική Πρωτοβουλία του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP FI)Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNDP) Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (EEA)

στην Ελλάδα:

Υπουργείο Οικονομικών και Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων,

Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για την προώθηση επενδύσεων

Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Υπουργείο Γεωργίας, Ελληνική Προεδρία της Ε.Ε. 2002

Στον ιδιωτικό τομέα:εργάστηκε ως υπεύθυνος έργων (project manager) σε εθνικά επιδοτούμενα προγράμματα υποστηρίζοντας την ανάπτυξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Διαθέτει εκτενή εμπειρία στην ολοκληρωμένη διοίκηση (total management) μεγάλων οργανισμών και ειδικότερα προωθώντας τα θέματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και αειφόρου ανάπτυξης σε τράπεζες και βιομηχανίες.Είναι απόφοιτος του Τμήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (Environmental Management) του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Έχει μετεκπαιδευτεί στη Στρατηγική και Ηγεσία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (SAID Business School). Είναι διδάκτορας μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Γεννήθηκε το 1976 και έχει ένα γιο 3 ετών


Στο μεταξύ μια πολύ θετική συγκυρία μετά την ανάδειξη μιας ισχυρής κυβέρνησης με αναπτυξιακή προοπτική αποτυπώνει η έκδοση του 7ετούς ομολόγου που κατέγραψε πολύ ισχυρή ζήτηση για το 7ετές ελληνικό ομόλογο, καθώς οι συνολικές προσφορές ξεπέρασαν τα 12,50 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο του ομολόγου διαμορφώθηκε στο 1,9%, χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις που το τοποθετούσαν στο 2,1%.

Το υπουργείο Οικονομικών ήθελε να εξασφαλίσει ποσό κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ με πολύ χαμηλότερο κόστος από το επταετές ομόλογο των 3 δισ. ευρώ που εξέδωσε τον Φεβρουάριο, με επιτόκιο 3,5%. Αυτά τα ομόλογα κυμαίνονται τώρα στο 1,57%, οριακά υψηλότερα από το χαμηλό-ρεκόρ του 1,29% στο οποίο είχε διαμορφωθεί νωρίτερα τον Ιούλιο.


“Εάν οι επενδυτές που δεν είχαν μέχρι σήμερα στο ραντάρ τους την χώρα, έχουν πειστεί ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να βελτιώνεται θεμελιωδώς από εδώ και στο εξής, τότε οι τρέχουσες αποδόσεις, αν και χαμηλές με βάση τα ιστορικά πρότυπα, παραμένουν αρκετά υψηλές για να τους οδηγήσουν να αρχίσουν να συμμετέχουν στην αγορά, σχολίαζαν οι αναλυτές.

Η προσέλκυση «καλών» επενδυτών και όχι ένα πολύ χαμηλό επιτόκιο ήταν ο κεντρικός στόχος του οικονομικού επιτελείου διότι η κάλυψη της έκδοσης από θεσμικούς επενδυτές θα δώσει και το στίγμα της αξιοπιστίας προς τα ελληνικά ομόλογα.

Καθώς ο ΟΔΔΗΧ έχει καλύψει σχεδόν όλες τις ανάγκες για το 2019 (απομένουν 2 δισ. ευρώ με βάση τον ανώτατο στόχο για 7 δισ. ευρώ, δεν ήταν το ύψος της έκδοσης που έκρινε την επιτυχία της, αλλά η ποιότητά της.


Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΔΔΗΧ έχει προχωρήσει σε δύο εκδόσεις ομολόγων το 2019 (τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο με 5ετές και 10ετές ομόλογο), με τις οποίες κάλυψε περίπου το 70% του φετινού προγράμματος δανεισμού του.

Πάνω από το 70% των προσφορών της τρέχουσας έκδοσης είναι από πραγματικά χρήματα (real money) ενώ η συμμετοχή του σχήματος των αναδόχων στις προσφορές ανέρχεται στα 430 εκατ. ευρώ.

Η αλλαγή πολιτικού σκηνικού μετά τις εκλογές σε συνδυασμό με την πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων θα δώσει ώθηση στη χώρα να κινηθεί πιο γρήγορα προς την κανονικότητα και αυτό θα επιτρέψει στους οίκους αξιολόγησης να το επιβεβαιώσουν. Η τελευταία θετική έκθεση για τη χώρα είναι της καναδικής DBRS, που προχώρησε σε αύξηση δύο βαθμίδων, εκπλήσσοντας ευχάριστα την αγορά.

Οι επόμενες ημερομηνίες με σημασία για τη χώρα είναι:

2 Αυγούστου η Fitch Ratings

23 Αυγούστου η Moody’s

25 Οκτωβρίου 2019 η Standard and Poor’s

1 Νοεμβρίου η DBRS


Τη δεδομένη χρονική στιγμή, η Ελλάδα βαθμολογείται από τους οίκους αξιολόγησης με Β+ από τη Standard & Poor’s και θετική προοπτική, ΒΒ- από τη Fitch Ratings με θετικό outlook και Β1 από τη Moody’s με σταθερό outlook.

Η χώρα, με αρκετά χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση Β+ από τη Standard & Poor’s ή ΒΒ- από τη Fitch Ratings (μια βαθμίδα παραπάνω), τη δεδομένη χρονική στιγμή πληρώνει επιτόκια που κινούνται αρκετά κοντά σε investment grade.

Η επιστροφή της Ελλάδας στην κατηγορία investment grade ή επενδυτική βαθμίδα σημαίνει πραγματική επιστροφή στην κανονικότητα και αναμένεται να λάβει χώρα στο δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, βάσει των αισιόδοξων προβλέψεων.

Ηδη, πάντως, οι πρώτες αξιολογήσεις είναι θετικές ενώ η Moody’s προχώρησε σε αναβάθμιση του outlook για τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις Caa1 των Alpha Bank, Eurobank και Εθνικής Τράπεζας.


H ενέργεια οφείλεται κυρίως στην προσδοκία του για περαιτέρω βελτίωση στην ποιότητα ενεργητικού, τη χρηματοδότηση και την κερδοφορία της περιόδου 2019-2020, με τις τράπεζες να επωφελούνται από το πιο υποστηρικτικό λειτουργικό περιβάλλον.

Η πρόσφατη αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα αναμένεται να οδηγήσει σε επιτάχυνση φιλοαναπτυξιακών πολιτικών, διευκολύνοντας την υλοποίηση των στρατηγικών σχεδίων των τραπεζών για βελτίωση των χρηματοοικονομικών τους επιδόσεων.

To θετικό outlook αντανακλά την προσδοκία του οίκου για βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης για τις τράπεζες, με αύξηση των καταθέσεων και αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίων. Μετά και τις πρόσφατες εκλογές, η Moody’s αναμένει την πλήρη άρση των capital controls, κάτι που θα ενισχύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη επενδυτών και καταθετών προς τις τράπεζες.

H Moody’s εκτιμά ότι η κερδοφορία των τραπεζών από τις βασικές τους δραστηριότητες θα βελτιωθεί τους επόμενους 12-18 μήνες, λόγω χαμηλότερου κόστους προβλέψεων, μείωσης λειτουργικών δαπανών και υψηλότερων καθαρών εσόδων από τόκους, καθώς αυξάνονται σταδιακά οι χορηγήσεις. Επίσης, τα τραπεζικά κέρδη θα υποστηριχθούν και από επενδυτικά κέρδη του 2019, εν μέσω μείωσης των spreads των ελληνικών κρατικών ομολόγων που έχουν στα βιβλία τους.

Ο οίκος αναμένει ότι η σταδιακή βελτίωση στα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών, μέσω της μείωσης των προβληματικών δανείων, της αύξησης καταθέσεων και της πρόσβασης στις αγορές, σε συνδυασμό με τη σταδιακή βελτίωση της αδύναμης κερδοφορίας και ρευστότητάς τους, αναμένεται να μεταφραστεί σε υψηλότερες πιστοληπτικές αξιολογήσεις τους επόμενους 12-18 μήνες.
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template