Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Η εξέταση που καταργεί την κολονοσκόπηση

Κυριακή 14 Ιουλίου 2019

Το τεστ κοπράνων που γίνεται στο σπίτι αποδεικνύεται, υπό προϋποθέσεις, εξίσου αποτελεσματικό με την κολονοσκόπηση στον πρώιμο
έλεγχο για καρκίνο του παχέος εντέρου

Νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Ινστιτούτου Regenstrief και δημοσιεύθηκε στο Science Daily απεφάνθη ότι οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να αντικαταστήσουν την εξέταση της κολονοσκόπησης με ένα ετήσιο τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Αν και στους ανθρώπους ηλικίας άνω των 55 ετών έχει παρατηρηθεί μείωση στα ποσοστά του εν λόγω καρκίνου χάρη στην τακτικότερη εξέταση, ο τυπικός έλεγχος για τη νόσο που πραγματοποιείται μέσω της κολονοσκόπησης είναι μια διαδικασία επεμβατική, χρονοβόρα, δαπανηρή και δυσάρεστη, όλα δηλαδή τα στοιχεία που εμποδίζουν την πιο συνεπή και εκτεταμένη πληθυσμιακά εξέταση.

Αντίθετα, τα τεστ κοπράνων στο σπίτι αποτελούν μια μακράν ευκολότερη λύση, με τους ερευνητές να υποστηρίζουν ότι, για άτομα χωρίς συμπτώματα ή σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου, αυτά τα τεστ συνιστούν εξαιρετικά εργαλεία ελέγχου σε πρώτο στάδιο.

Για να αποδείξουν αυτή τη θεώρηση, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 31 και πλέον προηγούμενες μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 120.255 συμμετέχοντες, οι οποίοι πραγματοποίησαν το ανοσοχημικό τεστ κοπράνων (FIT) και στη συνέχεια έκαναν και κολονοσκόπηση. Όταν, λοιπόν, συνέκριναν τις δύο μεθόδους εξέτασης, το τεστ FIT παρουσίασε υψηλό ποσοστό ανίχνευσης.

Αν και η κολονοσκόπηση εξακολουθεί να θεωρείται απαραίτητη για άτομα άνω των 45 ετών που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρκίνου, τα στοιχεία της έρευνας υποδεικνύουν ότι, εφόσον ένα τεστ FIT βγει αρνητικό, η κολονοσκόπηση πιθανόν να μην είναι απαραίτητη.

Το μειονέκτημα του τεστ FIT, σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης και γαστρεντερολόγο του Regenstrief Institute, Δρ. Thomas Imperiale, είναι ότι πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, σε αντίθεση με μια κολονοσκόπηση, η οποία, εάν βγει αρνητική, δεν χρειάζεται να πραγματοποιηθεί για διάστημα 10 ετών.

Πάντως, ήδη σε άλλες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και η Ιταλία, οι κολονοσκοπήσεις γίνονται σε ετήσια βάση μόνο για άτομα υψηλού κινδύνου και το τεστ FIT είναι το συνιστώμενο μέτρο ελέγχου για όλο τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η τακτική κολονοσκόπηση παραμένει απαραίτητη για τα άτομα με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, τα περιστατικά του οποίου αυξάνονται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, κυρίως στις νεότερες ηλικιακές ομάδες, καθιστώντας τον έλεγχο πιο σημαντικό από ποτέ.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία την περασμένη χρονιά μείωσε ακόμα περισσότερο την ηλικία στην οποία συστήνει την έναρξη του ελέγχου, μειώνοντας την ενδεδειγμένη ηλικία στα 45 έτη, από τα 50. 
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template