Βιταμίνη D: Τι κίνδυνοι υπάρχουν αν δεν την λαμβάνετε

Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2019

Αν υποφέρετε από ρευματοειδή αρθρίτιδα, θα πρέπει να ελέγξετε τα επίπεδα βιταμίνης D στο σώμα σας.
Μια πρόσφατη ελβετική μελέτη

βρήκε ότι το 86% από 272 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα είχε έλλειψη ή ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D. Μια άλλη πρόσφατη μελέτη από τον Καναδά βρήκε μια σημαντικά ισχυρή σύνδεση ανάμεσα σε έλλειψη βιταμίνης D και στη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Στην πραγματικότητα, τα άτομα με τα χαμηλότερα επίπεδα 25(OH)D στο πλάσμα βρέθηκαν να έχουν πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για ενεργή ρευματοειδή αρθρίτιδα σε σχέση με τα άλλα άτομα.
Η βιταμίνη D, η οποία συντίθεται όταν το σώμα έρχεται σε επαφή με ηλιακή ακτινοβολία, παίζει έναν σημαντικό ανοσοτροποιητικό ρόλο και εμφανίζεται να ηρεμεί σημαντικά τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Τα αποτελέσματα μιας τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής έδειξαν ότι οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα που λάμβαναν χαμηλή δόση βιταμίνης D μαζί με το αντιρευματικό τους φάρμακο (DMARD) είχαν σημαντικά μεγαλύτερη ανακούφιση από τον πόνο σε 3 μήνες σε σύγκριση με την ομάδα που λάμβανε μόνο το αντιρευματικό φάρμακο.

Ο υποδοχέας βιταμίνης D (VDR) που δεσμεύει τη βιταμίνη D βρίσκεται στην επιφάνεια των ανοσοποιητικών κυττάρων. Λόγω του ότι τα ανοσοποιητικά κύτταρα παίζουν σημαντικό ρόλο στην προαγωγή της φλεγμονής στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, φαίνεται λογικό ότι η βιταμίνη D θα μπορούσε να έχει ρόλο στην αντιμετώπιση της φλεγμονής της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Πράγματι, μια πρόσφατη μελέτη βρήκε ότι ο υποδοχέας της βιταμίνης D είναι σημαντικός στον περιορισμό της φλεγμονώδους τάσης των ανοσοποιητικών κυττάρων σε ζωικά μοντέλα (ποντίκια) ρευματοειδούς αρθρίτιδας
. Η βιταμίνη D, ωστόσο, κάνει πολλά περισσότερα από να συλλαμβάνει απλώς τα καταστροφικά ανοσοποιητικά κύτταρα. Τροφοδοτεί τα προστατευτικά ανοσοποιητικά κύτταρα.

Η έλλειψη βιταμίνης D σχετίζεται με ένα πλήθος ασθενειών όπως καρκίνο, γρίπη, άσθμα, οστεοπόρωση, κατάθλιψη, αλλεργίες, περιοδοντίτιδα, καρδιοπάθεια, φλεγμονή και διαβήτη τύπου 2. Ως εκ τούτου επιβάλλεται καθημερινή έκθεση στον ήλιο για 20 λεπτά και λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D3 από παιδική ηλικία. Η βιταμίνη D3 έχει περισσότερο προληπτική παρά θεραπευτική δράση.   

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template