O Kυριάκος απέναντι στη πυρηνική βόμβα των 230 τρις του παγκόσμιου χρέους

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

Διαβάζουμε στο άρθρο του Κώστα Στούπα στο Capital.g ότι ο Jim Rogers,συνιδρυτής με τον George Soros του Quantum Fund, δήλωσε πρόσφατα σε μια συνέντευξη

-Η επόμενη κρίση θα είναι η μεγαλύτερη της ζωής μου…

Γράφει η Gillian Rothschild

Ο ίδιος υποστηρίζει πως τα προεόρτια της επόμενης ύφεσης έχουν ξεκινήσει και αναφέρει τις περιπτώσεις της Τουρκίας, της Αργεντινής κλπ. σαν τα πρόδρομα σημάδια…
Διαβάζουμε καθημερινά για την εκατέρωθεν μεθόδευση νομισματικών και εμπορικών πολέμων οι οποίες μοιάζουν με αναφλέξεις πυροκροτητών δίπλα στην μεγαλύτερη βόμβα που δημιουργήθηκε ποτέ: Το παγκόσμιο χρέος που ξεπερνά τα 230 τρισ. δολάρια και το 300% του παγκόσμιου ΑΕΠ.




Αρκετοί δυσανασχετούν με τις απαισιόδοξες προβλέψεις ιδίως όταν τα χρηματιστήρια συνεχίζουν να κάνουν πάρτι. Για την περίσταση ταιριάζει η ιστορική διατύπωση που αφορούσε την άνοδο του Χίτλερ και τους εβραίους της Ευρώπης την δεκαετία του ’30. Οι απαισιόδοξοι εγκατέλειψαν δουλειές και περιουσίες και βρέθηκαν από νωρίς στην Νέα Υόρκη. Οι αισιόδοξοι όχι… Κάτι ανάλογο σε μικρότερη κλίμακα συνέβη και με τους Έλληνες της Σμύρνης λίγα χρόνια νωρίτερα-καταλήγσει στο άρθρο του ο Κώστας Στούπας.
Οπως αντιλαμβάνεστε δεν υπάρχει χρόνος για την νέα ελληνική κυβέρνηση η οποία δείχνει πράγματι εξαίρετα αντανακλαστικά. Από μόνη της-για την ώρα-αν εξαιρέσει κανείς δύο τρία φάλτσα αποτελεί την πιο σοβαρή νέα κυβέρνηση των τελευταιών δεκαετιών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το οικονομικό του επιτελείο πρέπει να φέρουν χθες το νομοσχέδιο που μειώνει τους φορολογικούς συντελεστές και να πετάξουν στα σκουπίδια το άθλιο ασφαλιστικό του Κατρούγκαλου. Ο Κυριάκος πρέπει να γνωρίζει ότι έχει έναν μεγάλο αντίπαλο: τον χρόνο!

Στο μεταξύ τάξη στο χάος της γραφειοκρατίας που εμποδίζει την υγιή επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις επιχειρεί να βάλει με ταχείς ρυθμούς η κυβέρνηση.


Η απλοποίηση του περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις είναι δέσμευση και ήδη μπαίνουν μπροστά πρωτοβουλίες που θα επιταχύνουν τις διαδικασίες για την αδειοδότηση κάθε είδους επένδυσης, μικρής ή μεγάλης.

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να θεσπιστούν ρητές προθεσμίες στις διαδικασίες αδειοδότησης, οι οποίες όταν δεν τηρούνται, η αρμοδιότητα θα μεταβιβάζεται σε μια υπερκείμενη Αρχή, σε επίπεδο υφυπουργού. Ταυτόχρονα, επιδιώκεται η πλήρης ανάπτυξη της ψηφιακής υποδομής για τις αδειοδοτήσεις, η απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας με επανεξέταση της κατηγοριοποίησης ανά επίπεδο όχλησης και ολοκλήρωση της νομοθεσίας περί επιθεωρήσεων, η επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), αλλά και αξιοποίηση των υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα σε συνεργασία με το δημόσιο τομέα ώστε να προχωράνε οι έλεγχοι των φακέλων και οι έλεγχοι των αιτήσεων ακόμα γρηγορότερα χωρίς να χρειάζεται να περιμένεις στην ουρά.

Στην ίδια κατεύθυνση σχεδιάζεται η βελτίωση της λειτουργίας των επιχειρηματικών πάρκων ώστε να αποτελέσουν αδειοδοτικούς φορείς, δηλαδή να λειτουργούν ως ενδιάμεσοι φορείς έκδοσης άδειας εγκατάστασης και άδειας λειτουργίας, προκειμένου να μην απαιτείται ξεχωριστή αδειοδότηση κάθε επιχείρησης που θα λειτουργεί σε ένα πάρκο και να αρκεί η αδειοδότηση μόνο του ίδιου του πάρκου.

Οι προτεραιότητες της επιτάχυνσης των αδειοδοτήσεων και του περιορισμού της γραφειοκρατίας θα αναπτυχθούν στο πρώτο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση μέσα στις επόμενες ημέρες το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ώστε να ψηφιστεί το αργότερο έως το τέλος Αυγούστου.

Η κυβέρνηση θέλει να στείλει μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδας, σε επενδυτές και θεσμούς ότι υλοποιεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, αλλά ακόμη περισσότερο ότι πλέον οι επενδυτές θα βρουν το ελληνικό δημόσιο δίπλα τους εάν θελήσουν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα.

Η γραφειοκρατία, σύμφωνα με την Grant Thornton, είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, όπως οι ίδιοι οι επιχειρηματίες επιμένουν.


Είναι ενδεικτικό ότι για μια απλή μεταβίβαση ακινήτου χρειάζονται δέκα «χαρτιά», δικαιολογητικά, πιστοποιητικά και βεβαιώσεις που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί μια απλή μεταβίβαση ακινήτου ανέρχονται στα 10, όταν στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ ο μέσος όρος είναι μόλις 4. Εξίσου προβληματικός είναι ο χρόνος αδειοδότησης.

Οι απώλειες στις ελληνικές εξαγωγές από τη γραφειοκρατία υπολογίζονται στα 4 δισ. ευρώ ετησίως. Οι έρευνες δείχνουν ότι εάν μειωθεί η γραφειοκρατία και εφαρμοστούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον εξαγωγικό κλάδο προκειμένου η χώρα να συγκλίνει με το μέσο επίπεδο των χωρών μελών του ΟΟΣΑ, οι εξαγωγές θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 33% που σημαίνει συνεισφορά στο ΑΕΠ από 3% έως 5%.

Ακόμη και η τακτοποίηση των φορολογικών υποχρεώσεων από τις επιχειρήσεις τους «τρώει» τόσο χρόνο που αποτελεί τροχοπέδη της ανάπτυξής τους: χρειάζονται κατά μέσο όρο 193 ώρες προκειμένου να εκπληρώσουν τυπικές φορολογικές υποχρεώσεις, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών είναι 161 ώρες.

 Την ίδια στιγμή δαπανά κατά μέσο όρο 78 ώρες προκειμένου να συμμορφώνεται με τις τυπικές υποχρεώσεις του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος είναι μόλις 35 ώρες στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών. 
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template