ΣΟΚ! Οι Ρώσοι σήκωσαν 15 δις Ευρώ από την Κύπρο που βρίσκεται στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης η Κύπρος καθώς στο νησί αποβιβάζονται πλέον χιλιάδες μετανάστες, κυρίως από τη Συρία. Την ίδια στιγμή ο
άλλοτε παράδεισος των ρωσικών κεφαλαίων μετατρέπεται σε εχθρικός προορισμός για τους Ρώσους ολιγάρχες. Τα στοιχεία που δημοσιεύει ο Φιλελεύθερος Κύπρου ειναι αποκαρδιωτικά.

Ενα νησί αποδυναμωμένο οικονομικά στο έλεος του Ερντογάν και του διαίρε και βασίλευε των ΗΠΑ.
Ποιο είναι το μέλλον της Κύπρου οταν ο Ερντογάν δεν κρύβει τις προθέσεις του που δεν είναι άλλες απο τη μετατροπή της Κύπρου σε Συνομοσπονδία ώστε έτσι να ελέγχει ολόκληρο το νησί.

Μόνο κατά το πρώτο μισό του 2019 κατατέθηκαν σχεδόν 7000 αιτήσεις ασύλου, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Πετρίδη. Σε κυπριακό έγγραφο αναφέρεται ότι τα προηγούμενα χρόνια συνολικά 15.000 άνθρωποι ζήτησαν προστασία στην Κύπρο. Οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο προέρχονται από τη Συρία.

«Εχουμε φτάσει στα όριά μας» δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Πρόδρομος Προδρόμου στο dpa. O πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης εδώ και μήνες ζητά τη συνδρομή των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών.

Τα ήδη υπάρχοντα προσφυγικά κέντρα στην Κοκκινοτριμιθιά, δυτικά της Λευκωσίας και του Κοφίνου, κοντά στη Λάρνακα, είναι υπερπλήρη. Οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο διαμένουν σε κοντέινερ. Η Κάθριν Γούλαρντ θεωρεί ότι εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα ενδέχεται πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες να καταλήξουν άστεγοι ή να πέσουν θύματα διακινητών, ακόμη και σωματεμπόρων.

Στο μεταξύ η εκροή ρωσικών κεφαλαίων από το νησί σηματοδοτεί την ανατροπή μιας τάσης που άρχισε μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και επιταχύνθηκε, καθώς η Κύπρος προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004 και υιοθέτησε το ευρώ το 2008.

Η Κύπρος έχει αλλάξει το οικονομικό της μοντέλο και πλέον στρέφεται προς νέες επιχειρήσεις με φυσική παρουσία και ουσιαστική δραστηριοποίηση στο νησί, αντί των ξένων καταθέσεων και τις εταιρείες-κέλυφος. Από το 2017 και μετά εντάθηκαν οι πιέσεις των ΗΠΑ προς την Κύπρο. Ως απάντηση, η Κεντρική Τράπεζα έκλεισε εταιρείες-βιτρίνες και έδωσε εντολή στις τράπεζες να κάνουν συνεντεύξεις με τους καταθέτες τους και να τους ζητούν φορολογικά πιστοποιητικά. Πολλοί, που δεν πληρούσαν τα κριτήρια, είδαν τους λογαριασμούς τους να κλείνουν.

Τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας συνηγορούν προς την κατεύθυνση της συστηματικής φυγής ρωσικών κεφαλαίων. Η ουσία είναι ότι οι καταθέσεις των Ρώσων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα τέλος Ιουνίου ήταν €6,78 δισ. από €21,51 δισ. που ήταν τέλος του 2012. Η διαφορά είναι τεράστια και οι καταθέσεις σε σύγκριση με επτά χρόνια πριν είναι λιγότερες κατά €14,79 δισ. Το 2013, με το κούρεμα των καταθέσεων, οι καταθέσεις των Ρώσων μειώθηκαν στα €11,76 δισ. Από το 2013 μέχρι τέλος Ιουνίου οι ρωσικές καταθέσεις που έφυγαν από το σύστημα είναι €5,03 δισ.

Σε επίπεδο τουρισμού στο εξάμηνο, τα έσοδα από τη Ρωσία σημείωναν μείωση κατά 7,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, φθάνοντας τα €96 εκατ. Τους επτά μήνες του 2019 επισκέφθηκαν την Κύπρο 418.991 Ρώσοι, αριθμός κατά 4,5% χαμηλότερος από το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Κερδισμένη τουριστικά από τη Ρωσία είναι η Τουρκία. Το 2018 την Τουρκία επισκέφθηκαν 5,7 εκατομμύρια Ρώσοι, αριθμός κατά 21% περισσότεροι σε σχέση με το 2017. Το 2019 ενδέχεται να σημειωθεί νέο ρεκόρ. 
Ως προς τα στοιχεία που αφορούν την Κύπρο, το 2018 επισκέφθηκαν την Κύπρο 783.631 Ρώσοι από 824.494 το 2017. 

Το 2015 ο αριθμός ήταν 524.853 Ρώσοι τουρίστες και το 2014 στις 636.766. Πριν δέκα χρόνια ο αριθμός των Ρώσων τουριστών που επισκέφθηκαν την Κύπρο ήταν 180.926 παρουσιάζοντας άνοδο 602.705.     

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template