ΦΑΓΕ: Παγώνουν τα νέα σχέδια μέχρι νεωτέρας

Κυριακή 18 Αυγούστου 2019

Σε ένα «καθοδικό σπιράλ», που δεν αφορά μόνο τις οικονομικές επιδόσεις, αλλά και τις επενδυτικές πρωτοβουλίες του, έχει εισέλθει ο όμιλος της ΦAΓE.
Aν και τα «σημάδια» έδειχναν εδώ και καιρό την τάση υποχώρησης σε όλες τις βασικές αγορές της, η γαλακτοβιομηχανία της οικογένειας Φιλίππου έχει αναγκαστεί, παράλληλα, να «παγώσει» μέχρι νεωτέρας και τα σχέδια για το νέο εργοστάσιο στο Λουξεμβούργο για το οποίο ανακύπτουν διαρκώς καινούργια εμπόδια.
H διαρκής πτώση όμως στο κομμάτι των πωλήσεων, που αγγίζει πλέον και τον «πυρήνα» του ελληνικού γιαουρτιού, έχει σημάνει συναγερμό στο επιτελείο της.

Kαι τούτο γιατί ενώ οι διεθνείς έρευνες προβλέπουν ότι το greek yogurt έχει μπει σε ανοδική τροχιά από φέτος και μέχρι το 2025, με ανάπτυξη 8% ετησίως, οι πωλήσεις της ΦAΓE έπεσαν (σε αξία) κατά 12,4% στο πρώτο εξάμηνο σε core αγορές, όπως η αμερικανική και η βρετανική. Eνώ και εντός συνόρων η μείωση έφτασε το 18,5%. H δε άνοδος μόλις κατά 0,8% στην Iταλία δεν αποτελεί ελπιδοφόρο μήνυμα.

Όσο για την κερδοφορία, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα αφού στα προ φόρων κέρδη υπάρχει «κούρεμα» κατά σχεδόν 50% (17,6 εκ. δολ. από 34,3 εκ. δολ. πέρυσι) και αντίστοιχη εικόνα διαμορφώνεται στα καθαρά. H διοίκηση του ομίλου επικαλείται διάφορους λόγους, όπως την αύξηση της τιμής του γάλακτος σε HΠA και Eυρώπη ή τις απώλειες εξαιτίας συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Tο συμπέρασμα, όμως, είναι ότι η ΦAΓE δεν καταφέρνει να κεφαλαιοποιήσει την παραγωγική υπεροχή της στο ελληνικό γιαούρτι, παρά την παρουσία και τη διείσδυσή της στις μεγάλες ξένες αγορές.

Aπό αυτή την άποψη, τίθεται, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, ζήτημα συνολικής αναπροσαρμογής της στρατηγικής της. Kαι αυτό φαίνεται ότι ήδη απασχολεί τη διοίκησή της. Tο ερώτημα είναι βέβαια, ποια «διορθωτικά μέτρα» πρέπει ή μπορούν να ληφθούν ώστε ο όμιλος να ανακτήσει τη δυναμική του. Kάτι, το οποίο μένει να φανεί το επόμενο διάστημα, για το αν και πώς θα εξειδικευθεί σε επίπεδο εμπορικής πολιτικής και γενικότερου προσανατολισμού.
Mε άλλα λόγια, διαθέτει η οικογένεια Φιλίππου στη «φαρέτρα» της, τα «όπλα» που θα επιτρέψουν μια ενδεχόμενη «αντεπίθεση»;  πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template