Ο Τζαμπάρ «κράζει» τον Ταραντίνο. «Δεν σεβάστηκε τον Μπρους Λι»

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019

Το «Once Upon a Time in Hollywood» έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως η ταινία του καλοκαιριού. Ο τρόπος όμως που παρουσιάζεται ο Μπρους
Λι στο έργο του Κουέντιν Ταραντίνο έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Ανάμεσα σε αυτούς που εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους και ο Καριμ Αμπντούλ Τζαμπάρ.

Η κόρη του Μπρους Λι δήλωσε πρόσφατα «απογοητευμένη» για τη νέα ταινία του Κουέντιν Ταραντίνο και για τον τρόπο που ο σκηνοθέτης παρουσίασε τον πατέρα της. Τώρα, ήρθε η σειρά του Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ να σχολιάσει το «Once Upon a Time in Hollywood».

Ξέσπασε η κόρη του Μπρους Λι κατά του Ταραντίνο!

Ο θρύλος του ΝΒΑ ήταν καλός φίλος του Μπρους Λι (για λίγα λεπτά έπαιξε μάλιστα στο πλάι του στην ταινία “Game of Death” το 1978) και χαρακτήρισε την ταινία του Ταραντίνο “τσαπατσούλικη, κατά κάποιον τρόπο ρατσιστική και αναληθής”, ενώ τόνισε ότι “δεν σεβάστηκε τις αρχές και τους κανόνες που ακολουθούσε ο Μπρους στη ζωή του”.


Το κείμενο του Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ:

«Θυμάστε εκείνο τον καιρό που ο Δρ Μάρτιν Λούθερ Κινγκ έδωσε ξύλο σε έναν σερβιτόρο επειδή του έφερε πιάτο με κρουτόν μέσα στη σούπα του; ΄Ή τότε που ο Δαλάι Λάμα απέτυχε και ζωγράφισε «Το κάρμα είναι σκύλα» στη λιμουζίνα του θιβετιανού πρεσβευτή; Πιθανότατα όχι, αφού όλα αυτά δεν συνέβησαν ποτέ.

Ωστόσο θα μπορούσαν να έχουν συμβεί εάν ένας κινηματογραφιστής αποφάσιζε να γράψει τέτοιους είδους σκηνές στις ταινίες του. Και παρ’όλο που θα γνωρίζαμε για μία ταινία πως είναι μυθοπλασία, αυτές οι σκηνές θα είχαν χαραχθεί στις μνήμες μας σαν να συνέβησαν στ’ αλήθεια, διαφθείροντας έτσι στη συνείδησή μας τις προσωπικότητες εκείνων των ανθρώπων.

Γι’ αυτό το λόγο οι κινηματογραφιστές έχουν μεγάλο βάρος ευθύνης όταν μπλέκουν στα έργα τους τη φήμη θαυμαστών ιστορικών ανθρώπων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν σε αρνητικό βαθμό την γνώμη του κόσμου γι΄αυτούς. Η προβολή του Μπους Λι από τον Ταραντίνο στη νέα του ταινία με τίτλο «Once Upon a Time in Hollywood», δεν σέβεται αυτόν τον κανόνα.  

Φυσικά ο Ταραντίνο έχει το δικαίωμα του καλλιτέχνη να παρουσιάσει το πορτρέτο του καθενός όπως εκείνος θέλει, αλλά το να το κάνει με τόσο τσαπατσούλικο τρόπο και κατά κάποιον τρόπο ρατσιστικό, είναι μία αποτυχία για εκείνον, τόσο ως καλλιτέχνη, όσο και ως άνθρωπος.

Αυτή η αμφισβήτηση με δίχασε κατά κάποιον τρόπο. Ο Ταραντίνο ήταν ένας από τους αγαπημένους μου σκηνοθέτες επειδή είναι τόσο τολμηρός, ασυμβίβαστος και απρόβλεπτος. 

Υπάρχει μια ζοφερή ενέργεια στις ταινίες του για κάποιον που αγαπάει τον κινηματογράφο και θέλει να σε κάνει να τον αγαπάς και εσύ. Παρακολουθώ κάθε καινούρια ταινία του σαν να πρόκειται για κάποιο μεγάλο γεγονός και το διασκεδάζω. Αυτό που έκανε στις σκηνές του Μπρους Λι και με απογοήτευσε τόσο πολύ είναι ότι έδειξε απώλεια πολιτιστικής συνείδησης.

Ο Μπρους Λι ήταν φίλος και δάσκαλός μου. Τον έζησα και έχω κάποια εικόνα για αυτόν τον άνθρωπο. Τον πρωτογνώρισα όταν ήμουν φοιτητής στο UCLA και προσπαθούσα να συνεχίσω τις σπουδές μου στις πολεμικές τέχνες, τις οποίες ξεκίνησα στη Νέα Υόρκη. Γρήγορα αναπτύξαμε μία στενή σχέση δάσκαλου-μαθητή. Μου δίδαξε την πειθαρχία και την πνευματικότητα των πολεμικών τεχνών, κάτι που συνέβαλε σε σημαντικό βαθμό στη μετέπειτα πορεία μου και τη συμμετοχή μου στο NBA για 20 ολόκληρα χρόνια χωρίς να σημειώσω πολλούς τραυματισμούς.

Κατά τη διάρκεια της φιλίας μας, μιλούσε με πάθος για το πόσο απογοητευμένος ήταν για τη στερεοτυπική παρουσίαση των Ασιάτων στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. \

Οι ρόλοι που τους ανέθεταν κυρίως ήταν εκείνοι των κακοποιών ή των δούλων. Οι άντρες Ασιάτες απεικονίζονταν ως αντικείμενα χωρίς φύλο, ενώ οι γυναίκες ήταν υποτακτικές. Ο Μπρους είχε βάλει καλά στο μυαλό του να αλλάξει αυτή την απεχθή εικόνα των Ασιατών μέσω της ενασχόλησής του με την ηθοποιία, το γράψιμο και την ενασχόλησή του με τις πολεμικές τέχνες.

Γι’ αυτόν τον λόγο ενοχλήθηκα σε μεγάλο βαθμό που ο Ταραντίνο επέλεξε να απεικονίσει τον Μπρους με έναν τόσο μονοδιάστατο τρόπο.

Αρκετές φορές που κυκλοφορούσα στο δρόμο με τον Μπρους έτυχε να τον προκαλέσει σε μάχη κάποιος τυχαίος βλάκας.Ο Μπρους πάντα αρνούνταν ευγενικά και προχωρούσε. Ο πρώτος κανόνας του Bruce ήταν να μην πολεμάς – εκτός αν δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Δεν ένιωθε καμία ανάγκη να αποδείξει τη δύναμή του. Ήξερε ποιος ήταν και ότι ο πραγματικός αγώνας δεν ήταν στο ματ, ήταν στην οθόνη του κινηματογράφου δημιουργώντας ευκαιρίες για τους Ασιάτες να θεωρούνται ως κάτι περισσότερο από χαμογελαστά ανθρωπάκια.

Δυστυχώς,η ταινία Once Upon a time in Hollywood δεν σεβάστηκε τις αρχές και τους κανόνες που ακολουθούσε ο Μπρους στη ζωή του».

πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template