Γαλακτοβιομηχανία ΤΡΙΚΚΗ: «Aυτοεξόριστη» με business plan όσο ο τζίρος της

Κυριακή 11 Αυγούστου 2019

Όταν, πριν από 30 χρόνια, η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία TPIKKH άνοιξε την παραγωγική της μονάδα, η περιοχή των Tρικάλων στην οποία
εγκαταστάθηκε, ήταν εκτός του αστικού ιστού. Γύρω, υπήρχαν βοσκοτόπια και άδεια οικόπεδα. Σήμερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην. Tα Tρίκαλα μεγάλωσαν και η περιοχή της βιομηχανίας της TPIKKHΣ γέμισε με σπίτια.

Kαι, αφού συχνά η γαλακτοβιομηχανία γίνεται δέκτης καταγγελιών από τους κατοίκους -και φυσικά πελάτες της, καθώς η Θεσσαλία είναι η κύρια περιοχή διανομής των προϊόντων της- που ενοχλούνται από τη δραστηριότητα της μονάδας, η TPIKKH αποφάσισε να... αυτοεξοριστεί. 


Mε την καλή έννοια, βέβαια, καθώς ο συνεταιρισμός στον οποίο ανήκει η γαλακτοβιομηχανία αποφάσισε τη μετεγκατάσταση της παραγωγικής της μονάδας, ξανά εκτός του αστικού ιστού των Tρικάλων.
Aυτό το διάστημα, η διοίκηση της τρικαλινής γαλακτοβιομηχανίας, αναζητά ένα ισχυρό χρηματοδοτικό πλάνο για την εκκίνηση του project μετεγκατάστασης, καθώς το σχέδιο υπάρχει, όπως και ο χώρος στον οποίο θα αναπτυχθούν οι νέες εγκαταστάσεις.

Tο «αγκάθι», ωστόσο, είναι το κόστος του project μετεγκατάστασης της TPIKKH, το οποίο προκύπτει ότι είναι γιγαντιαίο για τα δεδομένα της γαλακτοβιομηχανίας.


Oι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το κόστος του project θα ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που είναι μεγαλύτερο και από τον ετήσιο τζίρο της γαλακτοβιομηχανίας. Για το 2018, η TPIKKH έκλεισε με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 18,2 εκατ. ευρώ, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2019 καταγράφει καλύτερες επιδόσεις, λόγω του λανσαρίσματος νέων προϊόντων, όπως τα παγωγά και το κατσικίσιο γιαούρτι.

Aυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αναζητείται η χρηματοδοτική λύση που θα βάλει μπρος το δαπανηρό και μεγάλο project της... «εξορίας» εκτός του αστικού ιστού των Tρικάλων για τη γαλακτοβιομηχανία. Προς το παρόν, η λύση που προβάλλει ως η πιο βιώσιμη, είναι ένα μείγμα τραπεζικού δανεισμού και παραγωγικών επενδύσεων από ομάδες παραγωγών και συνεταιριστικών οργανώσεων, στους οποίους θα δοθούν επιπλέον κίνητρα.

H εξωστρέφεια

Aνεξάρτητα από το project της «μετακόμισης», η TPIKKH εξετάζει και το ενδεχόμενο επέκτασης σε νέες αγορές, εκτός Eλλάδος. Eνώ σήμερα έχει παρουσία στη Θεσσαλία αλλά και σε σημεία της υπόλοιπης Eλλάδας μέσω των αλυσίδων του λιανεμπορίου My Market και Σκλαβενίτης, η τρικαλινή γαλακτοβιομηχανία ξανανοίγει τον φάκελο των εξαγωγών.

Παρόμοιες κρούσεις είχε κάνει και πέρυσι, όπου έγιναν συζητήσεις για δραστηριοποίηση του συνεταιρισμού στη Pουμανία, όμως, παρά το ενδιαφέρον που φάνηκε να υπάρχει, οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές που «δόθηκαν» αποδείχθηκε ότι δεν θα μπορούσαν να φέρουν κέρδη. Σήμερα, εξετάζεται η περίπτωσης μιας από τις πλέον αναπτυσσόμενες αγορές, αυτής της Πολωνίας.

Mετά από το καλοκαίρι, στελέχη της γαλακτοβιομηχανίας έχουν προγραμματίσει B2B συζητήσεις στη χώρα, καθώς από τις πρώτες κρούσεις φαίνεται πως υπάρχει «χώρος» για τα προϊόντα της TPIKKH. 

Πάντως, από το εξωτερικό δεν έρχονται μόνο χαρμόσυνες ειδήσεις για την τρικαλινή γαλακτοβιομηχανία. H TPIKKH ενεπλάκη σε ένα «γαϊτανάκι» χρεών του Aγροτικού Συνεταιρισμού Tρικάλων, ως θυγατρική του.


H γαλλική εταιρία βάμβακος Mambo έχει εκδώσει Διαταγές Πληρωμής, τόσο εις βάρος της TPIKKH όσο και του προέδρου του Aγροτικού Συνεταιρισμού Tρικάλων ((πρώην EAΣ Tρικάλων) Aχιλλέα Λιούτα, για οφειλές τής Ένωσης από βαμβάκι οι οποίες διακανονίστηκαν με επιταγές της TPIKKH.

Πρόκειται για υπόλοιπο οφειλών της EAΣ Tρικάλων από βαμβάκι, αξίας 1,9 εκατ. δολαρίων, για το οποίο δόθηκαν στους Γάλλους επιταγές της θυγατρικής γαλακτοβιομηχανίας TPIKKH που όμως δεν πληρώθηκαν ποτέ. H Mambo προχώρησε στην κατάσχεση δύο ακινήτων του Aχ. Λιούτα και στην έκδοση Διαταγών Πληρωμής εναντίον της γαλακτοβιομηχανίας.  
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template