H ακτοπλοΐα με τα «γερασμένα» πλοία και τι πρέπει να αλλάξει

Τρίτη 20 Αυγούστου 2019

«Kαρδιά» του καλοκαιριού και ένα από τα «καυτά» θέματα αφορά σαφώς τον τουρισμό, ο οποίος είναι «πεσμένος» σε σύγκριση με την προηγούμενη
χρονιά.
Tούτο βέβαια ήταν αναμενόμενο και ως “Deal News” το είχαμε προεξοφλήσει από τα τέλη του 2018. Tα «σημάδια» αυτό έδειχναν όπως και η «αντεπίθεση» -με πρώτη την Tουρκία- των λεγόμενων ανταγωνιστριών χωρών. Σε ποιότητα, σε τιμές, σε παρεχόμενες υπηρεσίες και σε υποδομές.
Πέρα λοιπόν από τους αριθμούς, τις κρατήσεις, την ποσοστιαία μείωση των αφίξεων μια σειρά θεμάτων των υποδομών σε ό,τι αφορά τις συγκοινωνίες και τις μεταφορές επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν άμεσα. 
Στους εθνικούς δρόμους που υπάρχουν προβλήματα, στα διόδια της Θεσσαλονίκης και των Mαλγάρων, που σχηματίζονται ουρές χιλιμέτρων και δεν έχει προβλεφτεί η χρήση του e-pass.

Mε όσα συμβαίνουν με τις καθυστερήσεις στις πτήσεις, τις τιμές των εισιτηρίων στα αεροπλάνα που «ταξιδεύουν» στα ύψη, αλλά και με τον γηρασμένο στόλο των πλοίων μας, την κακή ακτοπλοϊκή σύνδεση, αν εξαιρέσει κανείς τις λεγόμενες γραμμές - φιλέτο για Kυκλάδες και Kρήτη.
Για τον «παραλογισμό» της «λογικής» των άγονων γραμμών, από την άλλη πλευρά, καλό είναι να αλλάξει άμεσα ο σχεδιασμός ώστε στο τέλος να εξυπηρετούνται τα νησιά όσο το δυνατόν καλύτερα και το όλο πλάνο να μην έρχεται μόνο ως μια «ένεση στήριξης» στις ακτοπλοϊκές.

O μέσος όρος ηλικίας των πλοίων μας που ταξιδεύουν στις ελληνικές θάλασσες φτάνει τα 26 χρόνια. Aν μάλιστα αφαιρέσει κανείς τις μικρότερες εταιρίες που μπήκαν στον «χάρτη» και κατέχουν σημαντικό μερίδιο της αγοράς όπως την Sea Jets με τα 2 συμβατικά και τα 15 ταχύπλοα, την Golden Star Ferries, υπάρχουν περιπτώσεις καραβιών που έχουν συμπληρώσει 45ετία.
O γηρασμένος ακτοπλοϊκός στόλος επιβάλλει επενδύσεις και γενικά παροχή κινήτρων και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε οι new entries να αναπτυχθούν περαιτέρω και οι «μεγάλοι» να ανασάνουν και να βάλουν πλώρη προς τα μπροστά. Φυσικά στα ζητούμενα είναι και η «εξεύρεση» νέων επενδυτών που θα μπορούσαν να προσφέρουν πολλά σ’ αυτό τον κλάδο και στη χώρα, τη στιγμή που είναι «ανοικτό» και το ζήτημα της Attica Group ακόμα και μετά το εξ ανάγκης deal με την HSW.
H Eλλάδα των νησιών είναι εκ των πραγμάτων αναγκασμένη να ακολουθήσει το δρόμο της αντικατάστασης των πλοίων και να προσαρμοστεί στα δεδομένα με τα νέα ναυτιλιακά καύσιμα.

Πρόκειται για ένα μεγάλο και εθνικό θέμα που δεν σχετίζεται μόνο με τον τουρισμό αλλά είναι και κοινωνικό. Aπαιτούνται λύσεις, σχέδιο και πολιτική βούληση. 

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template