Διάσημος Γάλλος Οικονομολόγος προτείνει να καταργήσουμε τους δισεκατομμυριούχους!

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

Ο διάσημος Γάλλος οικονομολόγος και συγγραφέας στο τελευταίο βιβλίο του με τίτλο: «Κεφάλαιο και Ιδεολογία», προτείνει το τέλος των δισεκατομμυριούχων και την «προθεσμιακή ιδιοκτησία».



Του Αθ.Χ. Παπανδρόπουλου για το kourdistoportocali.com

«Το σύστημα που προτείνω δεν θα είναι αντίθετο με το να έχει κάποιος πολλά εκατομμύρια ευρώ ή ακόμα και κάποιες δεκάδες από αυτά. Όμως οι κάτοχοι πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ θα πρέπει να ξαλαφρώσουν και να μοιραστούν την εξουσία που έχουν… Πρέπει να ξεπεράσουμε τον καπιταλισμό…. Δεν ομιλώ για την κατάργηση του και την αντικατάστασή του από ένα τραγικά αποτυχημένο σοβιετικού τύπου σύστημα. Προτείνω κάτι νέο που είναι ο «συμμετοχικός σοσιαλισμός».

Για παράδειγμα προτείνω το 50% των μελών των Δ.Σ. των επιχειρήσεων να είναι μέλη προερχόμενα από το προσωπικό τους. Το σύστημα της συνδιαχείρισης δεν είναι κάτι το καινούργιο. Εφαρμόζεται ήδη στη Γερμανία και στην Ολλανδία και δεν βλέπω γιατί δεν θα μπορούσε να επεκταθεί…»

Αυτά και αλλά πολλά αναφέρει σε συνέντευξη του στο γαλλικό περιοδικό «Ομπς» ο καθηγητής Τομά Πικετί, (Thomas Piketty) γνωστός παγκοσμίως από το βιβλίο του «Το κεφάλαιο στον 21ο αιώνα»,που πρωτοεκδόθηκε το 2013 και έκτοτε έχει πουλήσει, μεταφρασμένο σε 40 γλώσσες, πάνω από 2,5 εκατομμύρια αντίτυπα.

Σήμερα, με το νέο βιβλίο του που έχει τίτλο «Κεφάλαιο και Ιδεολογία», σε 1235 σελίδες, ο Γάλλος καθηγητής επιτίθεται και κατά της ιδιοκτησίας τονίζοντας ότι η καταχρηστική συσσώρευση της είναι η πιο σημαντική πηγή δημιουργίας ανισοτήτων.
Στις περιπτώσεις έτσι ύπαρξης υπεριδιοκτησίας, ο Γάλλος καθηγητής προτείνει την κατά 90% φορολόγησή της. Υψηλή φορολόγηση προτείνει επίσης και για τις κληρονομίες, τις οποίες θεωρεί εντελώς αντιπαραγωγικές σε σχέση με την πραγματική οικονομία και τις παραγωγικές ανάγκες της.

Κατά τον Γάλλο καθηγητή, η υπερβολική συσσώρευση ιδιοκτησίας οδηγεί στην επίσης υπέρμετρη αύξηση της προσοδοθηρίας,η οποία υπονομεύει τελικά την δημιουργική παραγωγή πλούτου.

Πλήττει συνεπώς την πραγματική οικονομία,γεγονός αρνητικό για την κοινωνική συνοχή.

Στο πλαίσιο αυτής της λογικής, ο Τ. Πικεττί θεωρεί απαραίτητη την «συνταγματοποίηση» της προοδευτικής φορολογίας καθώς και τη διεθνοποίησή της. Παράλληλα, ο συγγραφέας του «Κεφάλαιο και Ιδεολογία» προτείνει την εκπόνηση ενός διεθνούς κτηματολογίου, ώστε «να γνωρίζουμε, τονίζει, ποιος κατέχει τι».

Προφανώς από την πρότασή του αυτή, ο Τ. Πικεττί θα αφαιρεί χώρες όπως η Ελλάδα, που έχουν κτηματολόγια για τα πανηγύρια, η δεν έχουν καθόλου.

Κατά τα λοιπά, οι ιδέες του Γάλλου καθηγητή και πολιτικού στοχαστή, που προτείνει και ένα σύστημα «συμμετοχικού σοσιαλισμού»με διεθνή εμβέλεια, ηχούν ελκυστικά, αλλά απέναντί τους υπάρχει και η πραγματικότητα, που μας λέει ότι στην εποχή μας, το 60% του παγκόσμιου πλούτου είναι κρατικός και όχι ιδιωτικός.

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template