ΚΡΗΤΗ-«Εκουζουλάθηκε» ο ποταμός Ιάρδανος. Άλλαξε η ροή του

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

Aντιμέτωποι με ένα πρωτοφανές φαινόμενο βρίσκονται οι κάτοικοι, οι επιχειρηματίες και οι επισκέπτες του Γερανίου Χανίων.

Συγκεκριμένα, ο ποταμός Ιάρδανος, μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα του περασμένου χειμώνα, άλλαξε ροή και πλέον δεν εκβάλλει κάθετα, αλλά ρέει παράλληλα στην ακτογραμμή, με αποτέλεσμα να εμποδίζει την πρόσβαση των λουομένων, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να περνούν μέσα από το ποτάμι για να μπουν στη θάλασσα!

Το πρωτοφανές φαινόμενο δημιουργήθηκε χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση και είναι αποτέλεσμα της συσσώρευσης χιλιάδων κυβικών νερού κάτω από τη γέφυρα του Πλατανιά. Έτσι το σκηνικό συνθέτει μια παραλία σε δύο επίπεδα, με παρεμβολή ενός ποταμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι λουόμενοι αναγκάζονται να κατέβουν από το πρώτο επίπεδο της παραλίας, που έχει υψομετρική διαφορά ενός μέτρου από το άλλο, να διασχίσουν το ποτάμι, για να κολυμπήσουν στη θάλασσα.


Παράπονα από επιχειρηματίες και πολίτες
Οι επιχειρηματίες της περιοχής ζητούν την παρέμβαση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης για τη διευθέτηση της κοίτης του ποταμού, ώστε η παραλία να επανέλθει στην αρχική της μορφή.

Όπως υποστηρίζουν, οι τουρίστες που μένουν στα ξενοδοχεία της περιοχής εκφράζουν παράπονα για την κατάσταση της παραλίας. Περισσότερο δυσαρεστημένοι εμφανίζονται άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, που δυσκολεύονται να κατέβουν από την παραλία, αλλά και οικογένειες με μικρά παιδιά.

Δεν λείπουν, ωστόσο, και οι τουρίστες που αντιμετωπίζουν το φαινόμενο από διαφορετική σκοπιά και δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από το δημιούργημα της φύσης. «Θάλασσα και ποτάμι. Δεν το συναντάς πουθενά. Ξαπλώνεις και ακούς τον ήχο των κυμάτων και ταυτόχρονα τον ήχο του ποταμού που καταλήγει εδώ από κάποιο ορεινό σημείο. Μοναδικό», είπε χαρακτηριστικά μία Ελληνίδα τουρίστρια.

Το ζήτημα, πάντως, δεν είναι αισθητικό, αλλά κυρίως περιβαλλοντικό, με επιπτώσεις και στο οικοσύστημα της περιοχής. Η παραλία του Γερανίου, στην οποία γίνεται ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα Καρέτα, έγινε πια αφιλόξενη. Οι χελώνες, εξαιτίας της μορφολογικής αλλαγής, δεν κατάφεραν να βγουν στην ακτή και να αφήσουν τα αβγά τους, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. «Τα προηγούμενα καλοκαίρια βλέπαμε δεκάδες φωλιές ωοτοκίας στην παραλία. Φέτος έχουν εξαφανιστεί», τόνισε κάτοικος της περιοχής.

Πηγή: neakriti.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template