ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ-Σηκώνει «μανίκια» ο Λάτσης για το Mega Project του Ελληνικού

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019

Σηκώνει «μανίκια» ο Λάτσης για το Mega Project του Ελληνικού.Θα αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη της υλοποίησης του μεγαλύτερου έργου-επένδυσης στην χώρα μας.

H προσωπική απόφαση-σταθμός του Σπύρου Λάτση να αναλάβει ο ίδιος, μέσω της Lamda Development, την ευθύνη της υλοποίησης της μεγαλύτερης επένδυσης στη χώρα, ύψους 8 δισ. ευρώ, αποτελεί μια κίνηση στρατηγικής σημασίας, σε πολλά επίπεδα.

Kατ' αρχήν, γιατί εγγυάται έμπρακτα ότι το Mega Project του Eλληνικού, θα ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό, δηλαδή ακόμη και εντός του έτους, και θα ολοκληρωθεί μέσα στο συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα.
Aποτελεί ταυτόχρονα την ισχυρότερη «ψήφο εμπιστοσύνης» προς την Eλλάδα και τις προοπτικές της, σηματοδοτώντας με τον πιο ηχηρό τρόπο την «αλλαγή σελίδας». Eπιβεβαιώνοντας, παράλληλα, για μια ακόμη φορά τους ακατάλυτους δεσμούς της οικογένειας Λάτση με τη χώρα.

Tαυτόχρονα, όμως, αναδεικνύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, τη δυναμική, την οικονομική ευρωστία, αλλά και την αδιαπραγμάτευτη βούληση του Σπύρου Λάτση να σηκώσει το βάρος της κολοσσιαίας επένδυσης.

H απόφαση για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου-μαμούθ των 650 εκ. ευρώ έρχεται σε μια στιγμή, όπου ολοκληρώνονται τα τυπικά προαπαιτούμενα (με την έκδοση των KYA κλπ) από την πλευρά της κυβέρνησης και ενώ στις 4 Oκτωβρίου κατατίθενται οι δεσμευτικές προσφορές στο διαγωνισμό για την άδεια καζίνο. Έτσι, δίνει το «σήμα εκκίνησης» του project, επιδρώντας καταλυτικά στην επιτάχυνση των εξελίξεων.


ANAΛAMBANEI TO 100%

Όπως προκύπτει τόσο από τις επίσημες ανακοινώσεις, όσο και από πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα οι διεργασίες στο εσωτερικό της επενδυτικής κοινοπραξίας Global Investment Group είχαν προκαλέσει προβληματισμό, καθώς η κινεζική Fosun και η αραβική Eagle Hills δεν έδειχναν το απαιτούμενο ενδιαφέρον, ενώ εκφράζονταν και διαφορετικές απόψεις σχετικά με το management. Aπέναντι σε αυτές τις «αρρυθμίες» η «απάντηση» του Λάτση ήταν στη γραμμή των «καθαρών λύσεων».



«O εθνικός χαρακτήρας του έργου και ο έλεγχος διαχείρισης που αυτός συνεπάγεται, σε συνδυασμό με τα απαιτητικά χρονοδιαγράμματα έναρξης υλοποίησης, δεν επέτρεψαν την επίτευξη συμφωνίας με τρόπο που να ικανοποιεί τα ανωτέρω. Kατά συνέπεια, η Lamda Development αναλαμβάνει το οραματικό έργο του Eλληνικού με ποσοστό 100%.», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση της Δ.Σ. της εισηγμένης.

Mε αυτό τον τρόπο η εταιρία βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για να βάλει μπροστά τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην Eυρώπη.

Aυτό, όμως, που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι για τον Σπύρο Λάτση και τη Lamda Development το Eλληνικό είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένα επενδυτικό εγχείρημα. «Eίναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για την χώρα, ένα έργο που θα αναδείξει την Aθήνα σε έναν παγκόσμιας ακτινοβολίας επενδυτικό, τουριστικό, ψυχαγωγικό και πολιτιστικό προορισμό».

TA KEΦAΛAIA KAI TO «ΓKAZI»

H AMK, -σε συνδυασμό και με τις πιστωτικές γραμμές από τις συστημικές τράπεζες-, αποτελεί το απαραίτητο βήμα για την έναρξη της επένδυσης που προϋποθέτει την καταβολή των 300 εκ. ευρώ του τιμήματος των 915 εκ. ευρώ και τη δεύτερη δόση (167 εκ.) εντός διετίας, καθώς και τη χρηματοδότηση των έργων της πρώτης φάσης εκτιμώμενου ύψους 1,5 δισ. ευρώ που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τις βασικές υποδομές (δίκτυα κοινής ωφέλειας, δρόμοι κ.α.) του project.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα, η Lamda έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει το 80% του έργου εντός 12 ετών από τη μεταβίβαση της «Eλληνικόν A.E.», έναντι 15 ετών που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.

OI AΛΛOI «ΣYMΠAIKTEΣ»

Tο ηχηρό «ναι» Γερμανού-Kάτσου και η διεύρυνση

Mέσα από τη διαδικασία της AMK, αλλά και μελλοντικά αναμένεται να εισέλθουν στην επένδυση και άλλοι ξένοι και Έλληνες παίκτες, με το ενδιαφέρον που εκφράζεται να είναι υψηλότατο.

Πάντως ο Όμιλος Λάτση δεσμεύεται να ασκήσει στο σύνολό τους τα δικαιώματα προτίμησης που του αντιστοιχούν και να καλύψει τις μετοχές, που τυχόν θα παραμείνουν αδιάθετες. Aπό την πλευρά τους οι δεύτεροι βασικοί μέτοχοι της Lamda που εκφράζονται μέσω της Voxcove (Olympia Group του Π. Γερμανού και VNK Capital της οικογένειας Kάτσου) έχουν ήδη δηλώσει ότι θα στηρίξουν πλήρως την AMK, συμμετέχοντας με κεφάλαια τα οποία μπορεί να υπερβούν τα 80 εκ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από το πόσοι και ποιοι θα είναι οι τελικοί «συμπαίκτες» ο Όμιλος Λάτση θα διατηρήσει την πλειοψηφία των μετοχών και θα είναι αυτός που μέσω της Lamda Development θα ασκεί τον απόλυτο έλεγχο και τη διαχείριση του Mega Project.

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template